“Op het eind was het gewoon op. Toen heb ik mijn vrouw gebeld en gezegd: ‘Ik heb er zoveel last van, ik stop ermee. Ik kom nu naar huis.” Een zoveelste verkeerde draai is de druppel voor Marcel. Zijn heup is op.
“Je bent altijd door mul zand aan het lopen en draaien. Als ik dat een keer te fanatiek deed, had ik daar zo een hele week last van. Op het laatst was het zo dat ik soms al om 11 uur ‘s ochtends naar huis moest. Daar zit de aannemer ook niet op te wachten. Later kwamen er ook knieklachten bij, doordat ik verkeerd begon te lopen vanwege die heup. Ik was er echt helemaal klaar mee.”
Door de pijnlijke heup was Marcel ook thuis steeds minder te genieten. “Ik werd wel humeurig. Met slapen had ik namelijk ook last. Overal waar je op leunt, deed het pijn. Soms wilde ik in de middag even op de bank liggen, maar dan had ik nog overal last. Zelfs als ik een kussen tussen mijn benen deed.”
Achteraf gezien had ik veel eerder moeten kiezen voor omscholing
Op het moment dat het echt niet meer gaat, neemt Marcel contact op met a.s.r. In samenspraak gaat hij naar het ziekenhuis en door het medisch team van a.s.r. wordt hij 100 procent afgekeurd. “Ik had lekker thuis kunnen gaan zitten door de uitkering, alleen dat is heel saai. Dus wilde ik weer aan het werk. Na contact met mijn arbeidsdeskundige Geert IJszenga over omscholing, zei hij uiteindelijk: ‘Stel maar wat voor.’ Vroeger had ik wel eens les genomen voor een vrachtwagenrijbewijs, dus die keuze was eigenlijk vrij snel gemaakt. Ik hoefde alleen maar een offerte voor het rijbewijs en de certificaten door te sturen en het werd geregeld.”
Maar omscholing is niet zo gezegd, zo gedaan. “Het was best wel spannend. Ik ben niet zo’n studiebol namelijk en heb mijn boeken ook een paar keer echt aan de kant gegooid. ‘Ik stop er ermee, dit lukt me echt niet.’ Dan heb je al heel lang je rijbewijs en blijkt die theorie nog steeds erg lastig. Toch ben ik na die momenten elke dag weer opnieuw begonnen en heb ik alles in één keer gehaald.”
“Het was niet voor het eerst dat Marcel uitviel. Dit gebeurde regelmatig. Daardoor kennen we elkaar al heel lang en het is mooi om te zien hoe het nu met hem gaat. Er zijn periodes geweest dat zijn status echt invloed kon hebben op het gezin. Het is niet niks wanneer je als zzp’er niet kan werken. Daarom heb ik hem op een gegeven moment wel duidelijk gemaakt: je uitkering loopt tot aan je 60e. en dan moet je nog 7,5 jaar. Hoeveel van je collega’s halen hun pensioen? Toen is het kwartje bij hem gevallen en is hij gaan nadenken over wat hij nog meer zou kunnen doen.”
Marcel vindt vervolgens al snel een baan als chauffeur. Zijn vuurdoop was er één om niet snel te vergeten: dure springpaarden naar Marokko rijden. “Echt een grote klus, die helemaal niet voor beginners bedoeld was. Met zo’n truck van 4 meter hoog door heel Europa rijden… Dan heb je wel gelijk alles gehad. Gelukkig zat ik naast een ervaren collega die me alles kon uitleggen onderweg. Daardoor ben ik nu een stuk minder gestrest als ik ergens met mijn wagen vastzit omdat ik de verkeerde afslag heb gepakt...”
Het nare aan een versleten heup is dat je er weinig tot niks aan kan doen. Marcel heeft fysiotherapie gehad, wat vaak kort effect heeft en tegenwoordig fietst hij veel. Hiermee houdt hij de spieren soepel en blijft hij in beweging zonder dat er druk op de gewrichten komt te staan. De pijn blijft. Enige oplossing: de prothese, alleen die gaan maar 15 jaar mee.
“Ik ben nu 50 jaar oud, getrouwd en heb 3 kinderen. Laatst met de avondvierdaagse lukte het niet om mee te lopen. Toen dacht ik wel: ‘moet ik nu doorpakken en gewoon een nieuwe heup nemen?’ Nu lopen ze nog mee en zou ik leuk mee kunnen doen. Of laatst op de camping: over ongelijke ondergrond lopen gaat, net als op de bouw eigenlijk, gewoon niet. Dat is wel echt balen. De dokter zegt dat ik de operatie niet te vroeg moet laten doen, maar ik leef nu. In mijn vrije tijd maakte ik graag foto’s in de natuur, dat doe ik tegenwoordig niet meer omdat ik dan te veel last krijg.”
Zou Marcel dingen anders doen met de kennis van nu? “Stop voordat je lichamelijk kapot bent. Dat heb ik niet gedaan en anders had ik nu nog een beetje fatsoenlijk kunnen wandelen. Als zzp’er ga je door, niet werken kost geld. Je hebt een griepje, maar bent niet echt ziek, zeg maar.”
“Les twee: laat je omscholen. Dat had ik wel eens eerder overwogen, maar dan denk je toch de hele tijd: ‘wat voor werk kan ik anders doen?’ Een metselkameraad van mij zit in hetzelfde parket, heeft zelfs al een tijdje in een rolstoel gezeten, maar hij blijft zeggen: ‘ik kan niet leren’. Lastig, maar ik heb hem gewaarschuwd.”
“Veel mensen in de bouw beginnen jong, maken dan lange dagen en gaan vaak door in het weekend. Dat betekent dat je na 10 jaar werken er fysiek eigenlijk al 20 jaar op hebt zitten. Er moet dus op een gegeven moment wat anders komen. Het is heel knap hoe Marcel alle certificaten en zijn rijbewijs heeft gehaald. Hij leert moeilijk, dus het was echt een opgave. Gelukkig wil hij zelf ook niet thuiszitten, dus de motivatie was altijd te vinden. Nadat hij geslaagd was heb ik een grote bos bloemen gestuurd. Ik sprak zijn vrouw laatst en die zei: “Ik heb een hele nieuwe man teruggekregen. Hij is weer de oude en helemaal gezellig. Dat je dan ziet dat zo’n gezin weer helemaal op de rit zit. Daar doe je het voor."
In zijn jonge jaren maakte Marcel soms dagen van 13 uur lang. “Als ik dan zie waar ik nu allemaal last van heb… Zelfs het schakelen op de vrachtwagen zorgt nu voor pijntjes in de schouder. Typisch metselkwaaltje. Doordat ik nu regelmatig een dag vrij heb, zie ik ook wel in dat er meer is dan alleen maar werken. Als je de boodschappen kan doen, op vakantie kan en gezond bent, is het allemaal goed.”
“Heel soms mis ik het metselen, maar als ik met mijn vrachtwagen op een bouwplek kom, zie ik altijd wel een ouder persoon half hinkelend achter zijn kruiwagen lopen. Dan denk ik echt bij mezelf: ‘blij dat ik eruit ben’. Werken op de bouw is mooi, maar heel zwaar. Ik heb het gedaan vanaf mijn 15e en ben er wel klaar mee. Als je dan mensen op hun knieën ziet zitten, oostenwind, twee graden boven nul met van dat miezerige weer… nee, dat mis ik geen moment. Het rijden is mooi."
Benieuwd welke AOV het beste bij jouw situatie past? Bekijk dan onze AOV's.