Duurzame zorg betekent voor ons zorg die goed is voor het milieu én eerlijk is voor iedereen. Het gaat om het minimaliseren van negatieve milieueffecten en zorgen voor toegang tot goede zorg. Nu, later en altijd.
De zorgsector is verantwoordelijk voor 7% van de CO2-uitstoot, 13% van het grondstofverbruik en 4% van het afval in Nederland. Dat heeft ernstige gevolgen voor onze leefomgeving en gezondheid.
Als zorgverzekeraar vinden we het van groot belang om – naast onze eigen verduurzaming – een bijdrage te leveren aan de verduurzaming van het gehele zorglandschap. Hiermee verlagen we de negatieve gevolgen van de zorgketen op het milieu en klimaat en vergroten we de positieve impact op gezondheid.
De komende jaren richten we ons samen met andere zorgverzekeraars op acties uit de door de zorgbranches ondertekende Green Deal, de ZN-visie verduurzaming zorgsector en het Green Deal Uitvoeringsprogramma. Om onze betrokkenheid te onderstrepen heeft a.s.r. de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 ondertekend. We ondersteunen zorgaanbieders waar nodig graag met het behalen van de duurzame doelen.
Voor de inkoop 2024 introduceren we contracten met verschillende modules voor de farmaceutische zorg overeenkomsten met apotheken. Eén van de modules is duurzaamheid, waarbij apotheken een opslag kunnen krijgen als zij bijvoorbeeld afspraken maken om medicijnen af te bouwen, duurzaam medicijnen bezorgen en aansluiten bij de deelmarktplaats PharmaSwap waar apothekers vraag en aanbod van medicijnen die de houdbaarheidsdatum naderen kunnen delen.
Waar mogelijk willen we het hergebruik van producten stimuleren. Daarom zet a.s.r. zich samen met Stichting CareCycle in om de verspilling van ongebruikte absorberende incontinentiematerialen tegen te gaan. Daarnaast zijn we een initiatief gestart om recycling én hergebruik van hoortoestellen en batterijen te stimuleren.
We maken gebruik van technologie en innovatieve oplossingen om de gezondheidszorg te verbeteren, zorgprocessen efficiënter te maken en bovenal de zorg toegankelijk te houden. Zo zitten we in de startfase van een nieuwe vorm van huisartsenzorg: Gezond.nl. De huisartsen van Gezond.nl handelen het grootste deel van de zorgvragen digitaal af. Hierdoor dragen we bij aan een oplossing voor de druk op de huisartsenpraktijk én voor patiënten die geen huisarts kunnen vinden. Ons doel is om in 2025 in elke regio een huisartsenpraktijk beschikbaar hebben met deze nieuwe vorm van huisartsenzorg. Daarnaast hebben we in samenwerking met Physitrack de app Thuisfysio van a.s.r. ontwikkeld. Met een zelfcheck, oefenprogramma of videoconsult kunnen gebruikers op laagdrempelige wijze zelf lichte klachten verhelpen.
We richten ons op het stimuleren van een gezondere levensstijl. Dit vermindert de belasting op de gezondheidszorg en zorgt voor lagere zorgkosten op de lange termijn. Ons vitaliteitsprogramma a.s.r. Vitality beloont deelnemers zodra ze meer en vaker bewegen. Daarnaast deden in 2022 deden ruim 40.000 verzekerden mee aan challenges op het gebied van bewegen, ontspannen, slapen, eten & drinken op op ons gratis gezondheidsplatform.
Om de verduurzaming van de zorgsector te versnellen, verwachten we van zorgaanbieders dat zij zich committeren aan de doelen van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 voor de periode tot en met 2026. a.s.r. verwacht dat zorgaanbieders duurzaamheid in hun strategie verankeren om er gezamenlijk in op te kunnen treden. Wil je een duurzaam initiatief delen? Dat kan via het duurzaamheidsloket van a.s.r.
Door onze krachten te bundelen kunnen we innovatieve oplossingen ontwikkelen die niet alleen de impact op het milieu verminderen, maar ook de gezondheid van onze patiënten en de maatschappij als geheel bevorderen. Een greep uit onze samenwerkingen:
PharmaSwap is een unieke deelmarktplaats waarop apothekers vraag én aanbod van medicijnen kunnen delen. PharmaSwap is ontwikkeld door Nederlandse apothekers.
Door optimalisatie van het gebruik van medicijnen die al op de markt zijn, kunnen we bijdragen aan enorme kostenbesparingen in de gezondheidszorg. Tegelijkertijd werken we aan een duurzamer systeem, omdat we voorkomen dat potentieel gevaarlijke geneesmiddelen onnodig in afvalstromen terechtkomen.
Jaarlijks wordt er in Nederland zo’n 2,3 miljard euro verspild door het weggooien en vernietigen van overtollige en ongebruikte zorgartikelen als absorberende incontinentiematerialen. Zowel bij het maken als de vernietiging van deze materialen is er sprake van een enorme CO2 uitstoot.
Stichting CareCycle, a.s.r. en een vijftal apotheek zorggroepen hebben de handen ineen geslagen om de strijd aan te gaan tegen de verspilling van deze ongebruikte incontinentiematerialen. Deze samenwerking is uniek in Nederland. Deze innovatieve pilot is in november 2022 gestart. Meer hierover lees je in onze blog over een tweede leven voor ongebruikte zorgartikelen.
Verzekerden kunnen met hun oude hoortoestel een verschil maken op het gebied van duurzaamheid. Wij zijn - in samenwerking met een aantal audiciens - een initiatief gestart om recycling én hergebruik te stimuleren.
Verzekerden kunnen oude batterijen inwisselen voor nieuwe batterijen tegen 25% korting. Het oude hoortoestel kan worden ingeleverd bij een van de verzamelpunten voor recycling. Is het hoortoestel nog bruikbaar? Dan wordt deze gedoneerd aan het goede doel. Zo dragen we samen met onze verzekerden bij aan een duurzame toekomst voor mens én milieu!
Meer informatie over dit initiatief lees je in onze blog over recycling en hergebruik van hoortoestellen en batterijen.