Ga naar de hoofdinhoud
Home Betaalbaar sporten? Het kan écht!

Betaalbaar sporten? Het kan écht!

08 april 2021

Overweeg jij om een abonnement bij een sportschool te nemen, maar ben je bang dat jij je blauw betaalt? En eigenlijk maar paar keer per maand gaat - als het meezit? Zonde natuurlijk als je sportschoolabonnement weggegooid geld is. Wij geven je daarom tips hoe op andere manieren wél goedkoop kan sporten.

Goedkoop en gratis sporten met een klein budget

Onder het mom ‘summer bodies are made in winter’ duikt iedereen in de winter één van de 1900 fitnesscentra in Nederland in voor een strak lijf. Helaas zijn er veel Nederlanders die niet kunnen sporten omdat zij hier niet de financiële middelen voor hebben. Volgens Alles over sport sport bijna de helft van de mensen met een laag inkomen niet. Nooit niet. En als ze het doen, dan is het een stuk minder dan anderen. Dat willen wij natuurlijk niet.

5 tips voor betaalbaar sporten

Sporten hoeft niet duur te zijn, vinden wij. Sterker nog: het kan gratis. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen. Of een work-out voor thuis. Je hebt helemaal geen gym nodig! Tover gewoon je huis of het park om tot jouw privé sportschool. Een kind kan de was doen. We zetten 5 handige tips om low-budget te sporten voor je op een rij:

1. Thuis sporten is gratis

Sport jij wel eens thuis? In je uppie of met je huisgenoten, in je huispak of je hipste sportoutfit; thuis kan het allemaal. Waar en wanneer je maar wilt. Wees creatief met de attributen die je in huis hebt. Gebruik bijvoorbeeld een dik boek als gewicht of maak gebruik van stoelen bij het doen van push-ups en tricep dips. 

Op zoek naar een goede thuiswork-out? Shorttrackster Suzanne Schulting heeft voor jou de ideale training voor thuis samengesteld.

2. Buiten sporten

Ga buiten sporten. Je hebt eigenlijk niet meer nodig dan jouw wijk, een grasveldje en een sportieve outfit. Gaan en staan, waar en wanneer je wilt. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen, (snel)wandelen, of zelf bootcampen met een groepje sportievelingen. Het enige sportattribuut dat je nodig hebt, is een paar sportschoenen.  

De kosten zijn daarom laag in vergelijking met andere sporten. Wat ook mooi is meegenomen: dure hardloopschoenen zijn helemaal niet nodig om blessures te voorkomen. Dat maakt buitensporten nog interessanter voor jouw bankrekening!

3. Goedkope sportkleding

Wil jij héél graag paardrijden, hockeyen of bergbeklimmen? Begrijpelijk. Maar wel prijzig. Probeer te besparen op sportattributen, zoals kleding en schoenen. Vaak wordt er betaalbare sportkleding aangeboden in - voor jou misschien nog - onverwachte winkels. 

Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, drogisterijen en warenhuizen. Maar ook de Hema en Decathlon bieden goedgeprijsde en leuke sportkleding aan. Zit daar niks tussen? Dan kun je altijd nog tweedehandswinkels en kringlopen proberen. Ook tweedehands kledingapp Vinted biedt vaak unieke sportkleding aan. Zoek en gij zult vinden! 

Wil je toch graag die fleurige Nike-yogalegging of hippe Adidas-tanktop? Let dan goed op wanneer de sale er is, en scoor ze dan! Je kan ook je oude sportkleding verkopen en vervolgens inruilen voor iets nieuws. Of samen met a.s.r. Vitality sparen voor bijvoorbeeld een wekelijkse €5,- cadeaubon van Intersport. Zo verzamel jij je eigen sportset bij elkaar.
En misschien kan die ene yogalegging toch nog iets langer mee dan je denkt…

4. Vind de best betaalbare sportschool voor jou

Van massasportscholen tot privélessen met een personal trainer, en van in je eentje op de loopband tot een spinningklasje in een grote zaal. Sportscholen verschillen enorm. En daarmee ook jouw wensen. 

Bedenk - voordat je je inschrijft - goed wat jij van een sportschool verwacht. Houd onder andere rekening met begeleiding, groepslessen, opzegbaarheid en de verraderlijke addertjes onder het gras bij het kiezen van een sportschool. Gezondheidsnet geeft je handige tips bij het uitkiezen van de beste sportschool. Zo voorkom je teleurstelling én weggegooid geld.

5. Meer bewegen

Last but not least: sporten is ook niet alles. Gelukkig maar. Sporten is niet alleen een uitdaging voor jou, maar ook voor je moneys. Haal je het financieel écht niet? Dan is het belangrijk dat je wel blijft bewegen. Zowel voor je gezondheid als voor jezelf. 

Ga een extra blokje om en probeer de momenten dat je al in beweging bent te versterken. Zet bijvoorbeeld je auto wat verder weg, maak een wandeling tijdens de lunch of ga lopend telefoneren. Nóg leuker: luister de podcastserie ‘een blokje om’ van a.s.r. Vitality met  presentator Koen Weijland, onderneemster Nina Pierson, presentatrice Ellie Lust of chef-kok Jaimie van Heije. Zet tijdens het luisteren, bijna zonder dat je het doorhebt, gemiddeld 5.000 stappen per aflevering!

Daag jezelf nog verder uit met a.s.r. Vitality!

Beloond worden voor bewegen? Dat kan met a.s.r. Vitality! Met het beweegprogramma van a.s.r. verdien je Vitality punten door stappen te zetten en je hartslag te verhogen. Met deze punten spaar je voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Denk aan cadeaukaarten van Zalando of Intersport, maar ook cashback op een Apple Watch of Fitbit! Ook kun je punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.

Ook meedoen?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality