Brand op je boot, het is een scenario waar je liever niet over nadenkt. Toch is het wel belangrijk om dat te doen: op een boot ontstaan er namelijk vaak risico’s op brand of een explosie. En als het misgaat, dan is het moeilijk om te vluchten. Neem daarom maatregelen om brand te voorkomen en sluit een goede bootverzekering af. Lees hier alles over de risico’s op brand aan boord en bekijk de maatregelen die je moet nemen. Direct een verzekering voor je boot afsluiten? Check de bootverzekering van a.s.r. hieronder!
De meeste branden die aan boord ontstaan vallen in de categorieën vloeistofbranden en gasbranden. Vloeistofbranden ontstaan bijvoorbeeld wanneer dieselolie, benzine of verfoplossers vlam vatten. Ook branden in kunststoffen (zoals plastic) vallen onder vloeistofbranden. Dit soort branden ontstaat meestal door het onvoorzichtig bijvullen van brandstof.
Gasbranden aan boord ontstaan meestal doordat de gasinstallatie niet in orde is, of door onvoorzichtig gebruik van gas. Een brandveilige gasinstallatie is daarom belangrijk.
Voor een brandveilige gasinstallatie heb je de volgende onderdelen nodig:
Brand in het elektrische systeem is een andere veelvoorkomende oorzaak van brand aan boord. De brand ontstaat door kortsluiting of door oververhitting van de bedrading.
Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken, terwijl dat niet de bedoeling is. Zo ontstaat er een brug tussen de plus en de min in je systeem, en dat betekent: kortsluiting. En vergis je niet, dat gebeurt sneller dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer je aan het klussen bent: de temperatuur stijgt dan snel of er komen vonken. Hierdoor is de kans groter dat twee polen van dezelfde bron elkaar raken, met brand of ontploffing als gevolg.
Om dit te voorkomen is het belangrijk om de ruimte waar de accu’s staan goed te ventileren en de accupolen goed af te schermen. Bewaar je batterijen daarnaast nooit op een plek waar je ook andere metalen voorwerpen bewaart.
Brand in je bedrading ontstaat wanneer er te veel elektriciteit gebruikt wordt. De draad wordt dan heet en kan smelten of zelfs in brand vliegen. Kies daarom op je boot nooit voor een draad dunner dan 1,5 mm². Daarnaast is het belangrijk om de juiste zekering te kiezen en te letten op de juiste polariteit wanneer je iets aansluit (dus: de plus op de plus en de min op de min zetten).
Een explosie op de boot ontstaat meestal door een gaslek. Gas is zwaarder dan lucht, wat betekent dat gas zich bij een gaslek onder in je boot ophoopt. Er hoeft dan maar een kleine vonk bij te komen om een ontploffing te veroorzaken. Neem daarom altijd deze maatregelen om een gaslek te voorkomen:
Naast alle brandpreventiemaatregelen op je boot is het belangrijk om je boot goed te verzekeren. Ontstaat er ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch brand? Dan is de schade in ieder geval gedekt. Een bootverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar natuurlijk wel aan te raden. Het wordt namelijk steeds drukker op de Nederlandse wateren, waardoor de kans op ongevallen toeneemt. Daarnaast is een bootverzekering in het buitenland vaak wel verplicht: iets om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om je boot mee op reis te nemen.
Wat als je ondanks alle preventiemaatregelen toch te maken krijgt met een brand of explosie aan boord? Met onze bootverzekering ben je altijd goed verzekerd tegen de belangrijkste schaderisico’s. Dat betekent niet alleen dekking bij brand of explosie, maar ook bij diefstal of een aanvaring. En ook als je schade veroorzaakt bij iemand anders ben je verzekerd voor de aansprakelijkheid. Meer weten? Lees hier alles over de bootverzekering van a.s.r.