Ga naar de hoofdinhoud
Home Brandveiligheid op je boot: zo voorkom je een brand of explosie aan boord
Bootverzekering brand aan boord

Brandveiligheid op je boot: zo voorkom je een brand of explosie aan boord

25 augustus 2021

Brand op je boot, het is een scenario waar je liever niet over nadenkt. Toch is het wel belangrijk om dat te doen: op een boot ontstaan er namelijk vaak risico’s op brand of een explosie. En als het misgaat, dan is het moeilijk om te vluchten. Neem daarom maatregelen om brand te voorkomen en sluit een goede bootverzekering af. Lees hier alles over de risico’s op brand aan boord en bekijk de maatregelen die je moet nemen. Direct een verzekering voor je boot afsluiten? Check de bootverzekering van a.s.r. hieronder!

Brandrisico’s op je boot: vloeistofbranden en gasbranden

De meeste branden die aan boord ontstaan vallen in de categorieën vloeistofbranden en gasbranden. Vloeistofbranden ontstaan bijvoorbeeld wanneer dieselolie, benzine of verfoplossers vlam vatten.  Ook branden in kunststoffen (zoals plastic) vallen onder vloeistofbranden. Dit soort branden ontstaat meestal door het onvoorzichtig bijvullen van brandstof.

Gasbranden aan boord ontstaan meestal doordat de gasinstallatie niet in orde is, of door onvoorzichtig gebruik van gas. Een brandveilige gasinstallatie is daarom belangrijk. 

Zo zorg je voor een brandveilige gasinstallatie

Voor een brandveilige gasinstallatie heb je de volgende onderdelen nodig:

  • Gebruik propaangas op je boot in plaats van butaangas. De vloeistof in je gasfles gaat bij propaan tot -45°C. over tot gas, terwijl butaan maar tot +5 °C. tot gas overgaat. Je verliest dan dus makkelijk druk. Propaan biedt ook bij lagere temperaturen (en dus ook in de winter) nog voldoende druk.
  • De druk in een fles propaan is veel hoger dan in een fles butaan. Vul daarom een butaanfles nooit met propaangas: de fles is niet geschikt voor de hogere druk die daarbij komt kijken.
  • Controleer de slangen bij je gasfles en kooktoestel regelmatig. Ze moeten het juiste type zijn voor het gebruikte gas en ze mogen niet ouder dan drie jaar zijn.
  • Kijk voor een brandveilige gasinstallatie ook eens naar gasflessen van kunststof in plaats van metaal. Bij verwarming zet het gas uit en kan het door de kunststofwand naar buiten. Daarom kunnen deze flessen niet ontploffen bij verhitting, wat de kans op schade en gewonden vermindert.
  • Vervang je drukregelaar(s) binnen vijf jaar na de productiedatum. Zo voorkom je dat er kleine scheurtjes ontstaan, dat voor onveilige situaties zorgt.

Voorkom brand in het elektrische systeem

Brand in het elektrische systeem is een andere veelvoorkomende oorzaak van brand aan boord. De brand ontstaat door kortsluiting of door oververhitting van de bedrading.

Brand door kortsluiting

Kortsluiting ontstaat wanneer één of meer elektrische draden elkaar raken, terwijl dat niet de bedoeling is. Zo ontstaat er een brug tussen de plus en de min in je systeem, en dat betekent: kortsluiting. En vergis je niet, dat gebeurt sneller dan je denkt. Bijvoorbeeld wanneer je aan het klussen bent: de temperatuur stijgt dan snel of er komen vonken. Hierdoor is de kans groter dat twee polen van dezelfde bron elkaar raken, met brand of ontploffing als gevolg. 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de ruimte waar de accu’s staan goed te ventileren en de accupolen goed af te schermen. Bewaar je batterijen daarnaast nooit op een plek waar je ook andere metalen voorwerpen bewaart.

Brand door oververhitting van de bedrading

Brand in je bedrading ontstaat wanneer er te veel elektriciteit gebruikt wordt. De draad wordt dan heet en kan smelten of zelfs in brand vliegen. Kies daarom op je boot nooit voor een draad dunner dan 1,5 mm². Daarnaast is het belangrijk om de juiste zekering te kiezen en te letten op de juiste polariteit wanneer je iets aansluit (dus: de plus op de plus en de min op de min zetten).

Zo voorkom je een explosie op het water

Een explosie op de boot ontstaat meestal door een gaslek. Gas is zwaarder dan lucht, wat betekent dat gas zich bij een gaslek onder in je boot ophoopt. Er hoeft dan maar een kleine vonk bij te komen om een ontploffing te veroorzaken. Neem daarom altijd deze maatregelen om een gaslek te voorkomen:

  • Plaats een gaslekverklikker in de gasleiding. Daarmee zie je of de druk wegvalt en dus of ergens een lek zit.
  • Controleer de verbindingen met zeepsop op lekkage. Zie je bubbeltjes ontstaan? Dan weet je dat er scheurtje in je gasleiding zit. Werk aan de winkel dus!
  • Gebruik aan boord alleen gasapparatuur met een thermische beveiliging. Daarmee wordt de gastoevoer automatisch afgesloten als de (waak)vlam uitgaat.
  • Zorg voor voldoende toevoer van verse lucht in de ruimte bij apparaten die op gas werken en voer de verbrande gassen goed naar buiten af.
  • Plaats een gasalarm op het diepste punt van je boot: gas verzamelt zich onder in je boot bij een gaslek.
  • Plaats bij je kooktoestel altijd een makkelijk te grijpen blusdeken en een snel bereikbare afsluiter om de gastoevoer af te sluiten.

Tips voor brandpreventie: controlelijst brandveiligheid
  • Zorg dat alle opvarenden op de hoogte zijn van de vluchtwegen en van het gebruik van vlucht- en blusmiddelen aan boord.
  • Houd de vluchtwegen vrij.
  • Zorg voor voldoende reddingsvesten en bewaar ze op een toegankelijke plaats.
  • Gebruik op de boot altijd propaangas.
  • Zorg dat de motor schoon is en controleer de isolatie van de motorafvoer regelmatig.
  • Let er bij het tanken op dat er geen brandstof op hete motoronderdelen valt.
  • Berg poetsdoeken op in afgesloten blikken, zodat er geen zuurstof bij kan. Olie in gebruikte poetsdoeken kan namelijk leiden tot zelfontbranding.
  • Zet gasflessen altijd rechtop en houd ze vrij van brandbare voorwerpen en ontvlambare vloeistoffen.
  • Controleer gasleidingen regelmatig op scheurtjes en vervang ze in ieder geval elke vijf jaar.
Is een bootverzekering verplicht?

Naast alle brandpreventiemaatregelen op je boot is het belangrijk om je boot goed te verzekeren. Ontstaat er ondanks al je voorzorgsmaatregelen toch brand? Dan is de schade in ieder geval gedekt. Een bootverzekering is in Nederland niet wettelijk verplicht, maar natuurlijk wel aan te raden. Het wordt namelijk steeds drukker op de Nederlandse wateren, waardoor de kans op ongevallen toeneemt. Daarnaast is een bootverzekering in het buitenland vaak wel verplicht: iets om rekening mee te houden wanneer je van plan bent om je boot mee op reis te nemen.

De bootverzekering van a.s.r.

Wat als je ondanks alle preventiemaatregelen toch te maken krijgt met een brand of explosie aan boord? Met onze bootverzekering ben je altijd goed verzekerd tegen de belangrijkste schaderisico’s. Dat betekent niet alleen dekking bij brand of explosie, maar ook bij diefstal of een aanvaring. En ook als je schade veroorzaakt bij iemand anders ben je verzekerd voor de aansprakelijkheid. Meer weten? Lees hier alles over de bootverzekering van a.s.r.


Meer verhalen over Verzekeren