Ga naar de hoofdinhoud

Steeds meer mensen zijn zich bewust van hun impact op de wereld. En daarom maken ze andere keuzes. Ze proberen zo duurzaam mogelijk te leven, met oog voor het milieu. Bij a.s.r. merken we dat klanten ook steeds vaker op een duurzame manier afscheid willen nemen. En dit nu al goed willen regelen. Tegelijk laten ze zo duidelijk zien hoe ze herinnerd willen worden. Wat is er mogelijk als je na je afscheid graag een betere wereld wilt achterlaten?

Begraven of cremeren

Je hoort vaak dat begraven minder duurzaam is dan cremeren. Toch worden de verschillen kleiner door nieuwe mogelijkheden. Hoe duurzaam een afscheid is, hangt af van persoonlijke keuzes. Denk aan het soort kist, wade, urn, vervoer en rouwboeketten. Bij cremeren speelt bijvoorbeeld ook mee hoe duurzaam de oven is.

Daarnaast komen er nieuwe technieken bij. We zetten er een paar op een rij:

  • Cryomeren, ook wel vriesdrogen genoemd.
  • Resomeren, waarbij het lichaam in vloeistof oplost.
  • Humaan composteren, ook wel veraarden genoemd. Dit proces geeft het lichaam terug aan de aarde als voedingsstoffen voor planten.

Deze nieuwe technieken zijn op dit moment nog niet toegestaan in Nederland.

Natuurbegraven

Natuurbegraven is wél al mogelijk in Nederland. Dit kan in speciale gebieden die bestemd zijn als natuurbegraafplaats. Je zoekt een plekje in de natuur in plaats van op een standaard begraafplaats. Hier begraaf je de kist of urn. De as los verstrooien of begraven is ook mogelijk. Uiteindelijk gaat het graf volledig op in de natuur. Daarom zijn er ook strenge regels voor bijvoorbeeld de materialen van de kist en kleding van de overleden persoon. Die moeten volledig biologisch afbreekbaar zijn.
Bij een natuurgraf krijg je op de meeste natuurbegraafplaatsen in Nederland eeuwig grafrecht. Nabestaanden hoeven dit recht dus nooit te verlengen. En je hebt bij een natuurgraf geen extra kosten voor onderhoud van het graf of voor een grafmonument. Het gedenkteken bij een natuurgraf is van hout en gaat op in de natuur. Je kunt ook kiezen voor een gedenkboom. Kijk voor de kosten van een natuurgraf op de website van Natuurbegraven Nederland.

Interessant weetje: op landgoederen De Utrecht en Heinenoord van a.s.r. vind je natuurbegraafplaatsen.

Een duurzame kist, lijkwade of opbaarplank

Kies voor een kist van natuurlijk afbreekbaar materiaal. Bijvoorbeeld van massief onbehandeld, Nederlands hout met het FSC-keurmerk en binnenbekleding van katoen – of nog beter: linnen. Of denk aan een mand van wilgentenen, een opbaarplank van massief onbehandeld hout of een lijkwade van ongebleekt katoen, linnen of hennep.

Nieuwe materialen voor kisten zijn karton of bioplastic. Beide zijn 100% biologisch afbreekbaar. Ook nieuw is een ‘levende’ kist, gemaakt van schimmeldraden. Deze kist geeft de bodem met de schimmeldraden extra voedingsstoffen mee en zorgt zo voor nieuw leven.

Opbaren: een natuurlijk en warm afscheid

Als je ervoor kiest om de overleden persoon thuis op te baren, dan wordt het lichaam vaak gekoeld op een koelplaat. Een nadeel hiervan is dat de plaat veel energie verbruikt. Daarnaast voelt aanraken van het lichaam koud en kil aan.

Gelukkig zijn er ook mogelijkheden voor een natuurlijker en warmer afscheid:

  • Zakjes die gassen en geuren opnemen. De zakjes leg je onder de kleding op de buik van de overledene. De zakjes zijn gevuld met natuurlijke stoffen die gassen en geuren opnemen.
  • Graszoden. Met graszoden onder het bed, de baar of de kist zorg je voor koelte in de ruimte. Het groeiende gras neemt warmte uit de ruimte op. En oliën in het water dat je geeft aan het gras zorgen voor een frisse geur.

 

Tip: kies voor kleding van natuurlijke stoffen bij opbaren van de overledene.

Wat meegaat in de kist heeft invloed

Ook wat de overleden persoon meeneemt in de kist heeft invloed op de natuur. Kies voor kleding van natuurlijk afbreekbare materialen, zoals katoen, wol, linnen, hennep of jute. Sieraden en brillen kunnen beter niet mee in de kist. In mobieltjes, hoortoestellen en andere apparatuur zitten vaak schadelijke materialen en kostbare grondstoffen. Foto’s, hout, eten en een paar bloemen kunnen natuurlijk mee, als ze niet in plastic verpakt zijn.

Kies bewust een grafmonument

De meeste mensen kiezen voor een grafmonument van natuursteen. Vaak is dat graniet uit Azië, dat door de loop van honderden miljoenen jaren is gevormd door de natuur. Na ruimen van het graf worden deze stenen verbrijzeld tot puin. Dat is niet erg duurzaam en kan makkelijk anders, door een grafsteen een tweede leven te geven. Er wordt dan een dun laagje afgeslepen, zodat de steen klaar is voor een nieuwe gegraveerde tekst. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens bij Circle Stone.

Je kunt natuurlijk ook een boom of plant als monument nemen. Kies je voor een natuurbegraafplaats, dan gelden er speciale regels voor wat wel en niet mag.

Een urn van duurzaam materiaal

Wil je graag een duurzame urn? Kies er dan één van een materiaal dat opnieuw te gebruiken is. Bijvoorbeeld van hout, aardewerk, klei, wilgentenen of een urn gemaakt van plantaardige materialen. Aluminium, brons en staal zijn moeilijker te recyclen en de productie ervan kost veel energie.

Begraaf je de urn in de grond? Dan is plantaardig materiaal het beste, bijvoorbeeld hout, plantenextracten, zout en hars. Zo neemt de natuur de urn uiteindelijk helemaal op. Wil je de as uitstrooien over zee? Dan is een urn van bijvoorbeeld organisch granulaat een duurzame optie. Dit 100% biologisch afbreekbare materiaal lost langzaam op, terwijl de as zich vermengt met het water.

Rouwvervoer verminderen

Verminder het aantal autokilometers voor een duurzaam afscheid. Bijvoorbeeld door dezelfde plaats te kiezen voor de opbaring, uitvaartbijeenkomst en condoleance. Gebruik voor kortere afstanden een loopkoets, platte kar of uitvaartfiets. Of kies voor langere afstanden een uitvaartbus, die de overleden persoon én de nabestaanden meeneemt.

Wil je de as van de overleden persoon verstrooien? Kies dan ook voor een zo duurzaam mogelijke vorm van vervoer.

Rouwkaarten op papier of digitaal?

Steeds vaker kiezen nabestaanden voor digitaal versturen van rouwkaarten. Wil je wel graag een papieren rouwkaart? Gebruik dan 100% gerecycled papier, ongebleekt papier en een lichte papiersoort. Of kies voor een uitvaartondernemer die zelf de kaarten print met een zuinige printer, milieuvriendelijke inkt en hervulbare printcartridges. Of zoek een drukkerij die oog heeft voor het milieu.

Catering: kies voor duurzame producten

Hoe zorg je voor een duurzamere catering? Denk aan lokale leveranciers en producten uit de streek of seizoensproducten. En bied ook vegetarische of veganistische hapjes aan. Kraanwater is een duurzamere keuze dan flessenwater. Kies voor hapjes die ter plekke worden klaargemaakt, precies genoeg voor het aantal personen dat aanwezig is. Zo verspil je geen eten. Probeer tot slot wegwerpartikelen te vermijden.

Bloemen van dichtbij

Bloemen komen vaak uit exotische landen. Gebruik liever bloemen die je zelf kunt plukken in eigen tuin of in een pluktuin. Of kies bewust voor Nederlandse seizoensbloemen, waarvoor weinig of geen gif is gebruikt.

Een rouwboeket is duurzamer dan een rouwstuk. Bij een rouwstuk wordt namelijk plastic gebruikt. Een duurzame keuze is een krans van takken en bladeren met seizoensbloemen. En vraag familie en vrienden in plaats van bloemen geld te geven aan een goed doel.

Vind een duurzame uitvaartverzorger bij jou in de buurt

Een uitvaartverzorger helpt je keuzes te maken die passen bij jouw leven. Als eerste uitvaartverzekeraar is a.s.r. aangesloten bij GreenLeave. Greenleave is een samenwerking tussen uitvaartverzorgers die streven naar 100% duurzame uitvaarten.

Deze uitvaartverzorgers kiezen voor:

  • Gebruik van hernieuwbare grondstoffen
  • Zo min mogelijk gebruik van giftige stoffen
  • Beschermen van biodiversiteit
  • Een energiezuinig productieproces
  • Zo min mogelijk en zo efficiënt mogelijk vervoer
  • Eerlijke arbeidsomstandigheden

Van een uitvaart naar jouw uitvaart

Het geeft rust als je nu bedenkt en bespreekt hoe jouw uitvaart eruitziet. Misschien wil je iets persoonlijks dat past bij jouw leven. Met De Uitvaartverzekering van a.s.r. ben je vrij om te kiezen voor jouw uitvaart. Wil je je jouw uitvaartwensen vastleggen? Vraag dan ons wensenboek aan. 

Als je al een uitvaartverzekering bij a.s.r. hebt, leg je je wensen online vast met je a.s.r. account. Heb je aan de hand van dit artikel vragen over jouw uitvaartverzekering of uitvaartwensen en wil je persoonlijk advies? Neem contact op met je onafhankelijk verzekeringsadviseur of plan online een afspraak in bij ons. We helpen je graag bewuste keuzes te maken. Lees ook onze 11 tips voor een duurzaam leven.

Meer interessante artikelen met praktische en duurzame tips Kies voor een duurzame levensstijl Duurzaam vervoer Duurzaam wonen in 8 stappen
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedenacht, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }