Ga naar de hoofdinhoud
Home Leren suppen voor beginners: tips over de techniek, kleding en het board

Leren suppen voor beginners: tips over de techniek, kleding en het board

27 april 2021

Suppen (stand-up-paddling) is SUPerleuk! Ga jij het water op met je supboard? Dan zijn er een aantal dingen die je móet weten voor je die plank opstapt. Hoe blijf je veilig? Wat is een goede techniek? En welke kleding heb je nodig bij suppen? Wij geven je tips. Zo start jij gelijk in de juiste flow!

Veiligheid: het weer, tijdstip en zwemmen

Allereerst: je veiligheid is natuurlijk heel belangrijk! Wat gaat het weer doen en kan je veilig het water op? Als je voor de allereerste keer het water opgaat, zorg er dan voor dat de wind niet harder blaast dan windkracht 4. Dan is het water rustig en drijf je niet te snel af. 

Let er ook op dat je niet te ver van de kust bent als je bijvoorbeeld de zonsondergang gaat kijken. In het donker is het lastiger om te zien waar je heen moet én ben jij ook lastiger zichtbaar voor ander waterverkeer. 

Uiteraard moet je ook kunnen zwemmen! De kans dat je in het water valt of afdrijft is aanwezig. Suppen als je niet kan zwemmen is echt gevaarlijk. Nooit doen, dus! Met een zwemvest alleen red je jezelf niet.

Suppen voor beginners: zo leer je het (video)

Heb jij onze video over suppen voor beginners al gezien? Zo word je binnen no time een held op je supboard!

Sup-benodigdheden: board, peddel, leash

Door naar de sup-benodigdheden. Om te suppen heb je om te beginnen een board en een peddel nodig, maar we adviseren ook om een leash en een zwemvest te gebruiken. Check hier waar je op moet letten bij je sup-benodigdheden: 

  1. Sup-board: wel of niet kopen als beginner?
    Moet je een sup-board kopen of niet? Als beginner kan je beter eerst een board huren of lenen, zodat je weet welke sup-activiteit je het leukst vindt en daar een passend board bij kopen. Voor kalm water kies je voor een lang en slank model en bij ruwer water kies je voor een kort en breed model.

  2. Peddel: de motor van je sup-board
    Zonder een peddel kom je niet vooruit. Denk er wel aan dat je je peddel op de juiste lengte afstelt. Zo doe je dat:
    1. Zet het blad van de peddel voor je tenen neer;
    2. Druk de peddel tegen je borst aan naar boven;
    3. Trek met je arm de peddel aan de bovenkant omhoog totdat er een lichte knik in je arm zit, dus niet helemaal strekken!;
    4.  Nu heb je de juiste lengte, zet ‘m vast!

  3. Leash: verlies nooit je sup-board
    Een leash is heel belangrijk voor je veiligheid. Een leash is een koord waarmee je vastzit aan je board, waardoor deze altijd in de buurt blijft als je in het water valt. Omdoen dus!

  4. Zwemvest: extra veiligheid bij het suppen
    Bij ruiger water is een zwemvest aan te raden, omdat je onderwater gedesoriënteerd kan raken. Ook kan het natuurlijk altijd gebeuren dat je wordt afgeleid, je evenwicht verliest en van je board afvalt. Doe dus voor de zekerheid een zwemvest aan. Safety first!
Kledingadvies suppen

Het kledingadvies voor suppen is afhankelijk van het weer. Bij warm weer is bedekkende kleding die snel droogt, een zonnebril en voldoende zonnebrandcrème aan te raden. Denk daarbij aan boardshorts of een legging en een rashguard of t-shirt. 
 
Suppen kan ook prima bij frisse temperaturen, als je je maar goed kleedt. Doe dan een wetsuit aan als sup-kleding of draag kleding van fleece. Als het echt koud is, kun je als toevoeging een speciale cap, booties en handschoentjes aantrekken. Brrr! 

TIP! Neem een extra set kleding mee voor na het suppen, mocht je nat worden.

Sup-techniek: peddel vasthouden en balans

Als je begint met suppen, kan de sup-techniek nog best lastig zijn. Hoe sta je op, hoe blijf je goed staan en hoe kom je vooruit? We leggen het je allemaal uit. 

Techniek 1: opstaan op het sup-board
Begin op je knieën en ga niet direct staan, maar peddel eerst een stukje: wen aan de peddel, vind je evenwicht op het board en oefen het sturen en remmen. Gelukt? Ga dan staan, zet je voeten op heupbreedte naast elkaar neer en gebruik je handen op het board ter ondersteuning. Houd je schouders boven je voeten en laat dan rustig je bovenlichaam omhoog komen. 

Techniek 2: je positie op het board
Plaats jezelf in het midden van het board ter hoogte van de handgreep. Dat is de meest stevige positie. Zet je benen breed en je knieën van het slot, dan sta je veel beter in balans op het board. 

Techniek 3: peddelen
Bij het peddelen moet je je armen zo gestrekt mogelijk houden. Je peddelt namelijk met je hele lichaam, niet alleen je armen. En door je armen gestrekt te houden, dwing je jezelf om je lichaam te gebruiken. Houd de peddel vast met één hand aan de bovenkant en één hand aan de as, op schouderbreedte uit elkaar. Het blad van de peddel moet helemaal onder water komen en van de sup afwijzen. Maak vervolgens lange slagen om vooruit te komen. En weg ben je!

TIP! Suppen is niet moeilijk om te leren, maar het is wel slim om de eerste keer een les te nemen. Dan wordt er goed gekeken naar je houding en kan de instructeur je tips geven om beter vooruit te komen. Handig!  Wel zo handig! 

Sup samen!

Suppen is leuk in je eentje, maar nóg leuker (en veiliger) om samen met je vrienden of familie te doen. Zeker als je net begint met suppen. Sup door de natuur of ontdek een stad via het water. Het kan allemaal! Kijk voor inspiratie naar onze blog over sup-routes in Nederland.

Checklist (zomer) 

Tijd om te suppen? Ga deze checklist af, dan weet je zeker dat je niets vergeet als je het water op gaat deze zomer! 

Peddelend naar beloningen met a.s.r. Vitality

Helemaal in de flow na het lezen van deze blog? Stroom dan nog even door naar a.s.r. Vitality: hét beweegprogramma dat beweging beloont.

Daag jezelf nog verder uit met a.s.r. Vitality!

Beloond worden voor bewegen? Dat kan met a.s.r. Vitality! Met het beweegprogramma van a.s.r. verdien je Vitality punten door stappen te zetten en je hartslag te verhogen. Met deze punten spaar je voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Denk aan cadeaukaarten van Zalando of Intersport, maar ook cashback op een Apple Watch of Fitbit! Ook kun je punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.

Ook meedoen?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality