Home Blogs van a.s.r. vitality spelen De 10 mooiste mtb-routes van Nederland: ontdek ze allemaal!

De 10 mooiste mtb-routes van Nederland: ontdek ze allemaal!

20 juli 2021

Eropuit met mooi weer? Sta jij open voor een uitdaging en ben je niet vies van een beetje modder? Ga mountainbiken! Huur een fiets, kies een mountainbikeroute en cross over de mooiste tracks. Van heuvels tot aan bossen en van korte tot aan de langste: door heel Nederland zijn mooie mtb-routes te vinden! Ook voor beginners. Wij brengen de 10 leukste routes van Nederland in kaart. 👇

Kaart: mooiste mtb-routes in Nederland

Let op! Voor sommige routes moet je een vignet aanschaffen. Controleer dat dus even voordat je op de fiets springt.

Mtb-route 1: Het Rijk van Nijmegen, Gelderland

Tussen Nijmegen, Groesbeek, Berg en Dal en Mook en Middelaar ligt het natuurgebied Het Rijk van Nijmegen. In dit heuvelachtige gebied heb je verschillende mtb-routes. Relatief eenvoudige, maar ook technisch en fysiek uitdagende routes. Beloon jezelf aan het einde van de rit bij Pannenkoekenrestaurant en Wielercafé de Heksendans en je bent weer helemaal bijgetankt! 

Mtb-route 2: Nunspeet, Gelderland

In Nunspeet kan je verschillende routes afleggen. Bijvoorbeeld een route die loopt door de Veluwe, Veluwerandmeren en de Rijntakken. Deze route bestaat voor 99% uit bos en de totale lengte is 50,62 km. Pure natuuromgeving dus!

TIP! In Gelderland zijn op meerdere plekken mooie mountainbikeroutes te vinden. Ook in Hoenderloo en Winterswijk bijvoorbeeld. Plan een weekendje of midweekje in en ga ze allemaal af! Fietsplezier gegarandeerd.

Mtb-route 3: Amerongen, Utrechtse Heuvelrug

Ook de provincie Utrecht kent meerdere interessante plekken om te mountainbiken. Ga bijvoorbeeld eens naar Amerongen in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. Daar heb je een mooie mtb-route van 18,4 km met zowel vlakke als heuvelachtige delen. Deze route won in 2018 en 2019 nog ‘de Gouden Schop’, een publieksprijs van de MTB Trail Awards. Een goed beoordeelde route, dus. Test jij ‘m uit? 

Mtb-route 4: Ootmarsum, Overijssel

Deze mountainbikeroute gaat door het heuvelachtige landschap van Vasse en Ootmarsum, tegen de Duitse grens aan. Een prachtige route met veel klim- en afdaalwerk. Wil je nog meer uitdaging? Dan kan je buiten de normale route om ook singletracks volgen. De route is dus voor zowel beginners als gevorderden geschikt! 

Mtb-route 5: route Cauberg in Valkenburg, Zuid-Limburg

Dwars door Valkenburg loopt de mtb-route Cauberg. Deze route heeft een lengte van 31,4 km en een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Je fietst vlak langs het hoogste punt van Nederland, wat betekent dat je tijdens deze route zo’n 400(!) hoogtemeters maakt.

Ben je beginner? Dan kun je sommige steile afdalingen en beklimmingen het beste even lopen. Maar door de ruime asfaltwegen is de route prima te doen. Daag jezelf uit! Verder kom je langs bossen, heidevelden, akkers, weilanden en boomgaarden. Yes, genoeg te zien!

Mtb-route 6: Bergen op Zoom, Brabant

In de Brabantse Wal net boven Bergen op Zoom ligt deze prachtige mtb-omgeving. De Brabantse Wal heeft een grote verscheidenheid aan landschappen: klei, zand, natuurlijke hoogteverschillen, bossen, heidevelden, stuifduinen en polders. 

Er zijn drie routes: De Boslust route (16,3 km), de Bergse Heide route (13,6 km) en de Halsteren route (5 km). Zowel voor de beginner als de meer ervaren mountainbiker. Gaan met die bike!

Mtb-route 7: Westerwolde, Groningen

Op zoek naar een lange mtb-route? Het mountainbikenetwerk in Westerwolde in Groningen behoort met 200 km tot de langste mtb routes van Nederland! Westerwolde bestaat uit 5 afwisselende routes die je kunt verbinden. Deze routes variëren tussen de 12 en 45 km. Je rijdt door bossen, heide, vennen, kanalen, sloten, beken, weilanden, akkers en houtwallen. Het uitzicht verveelt nooit!

Mtb-route 8: Beetsterzwaag, Friesland

Ben jij een echte stuurman? In Beetsterzwaag heb je die stuurmanskills hard nodig! De mountainbikeroute Beetsterzwaag is technisch en uitdagend en gaat dwars door de landgoederen die de Friese adel en patriciërsfamilies hebben nagelaten. Een culturele,  interessante én verrassende route voor de gevorderde mtb-er!

Mtb-route 9: Strubben-Kniphorstbos in Zuidlaren, Drenthe

De mountainbikeroute in Zuidlaren bevindt zich op het voormalig oefenterrein van het Ministerie van Defensie: het Strubben-Kniphorstbos. De route onderscheidt zich doordat het een lekkere flow heeft. Het is explosief, alsof je in een achtbaan zit. Helaas maar kort pieken, want de route is slechts 5 km. Beginners kunnen de route rustig aan doen, terwijl meer ervaren mtb’ers hier goed hun techniek kunnen oefenen. Waar ga jij voor?

Mtb-route 10: Kwintelooijen in Rhenen, Utrecht

Misschien wel één van de moeilijkste mtb-routes in Nederland: Kwintelooijen in Rhenen. Kwintelooijen ligt ook in het Nationale Park Utrechtse Heuvelrug. De route bevat slingerende, lange en steile klimmen en uitdagende afdalingen. Veel sturen en draaien, dus je hebt een goede techniek nodig. Het is zeker geen route voor beginners. Draai daar maar niet omheen! 😉

Een extra rondje voor beloningen met a.s.r. Vitality
Genieten van het fietsen en daarvoor beloond worden? Dat kan met a.s.r. Vitality, hét beweegprogramma dat beweging beloont. Fiets een mooie mtb-route, haal je weekdoel en je hebt zo je Vitality Punten binnen. 

Deze punten kan je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week cadeautegoed voor Bol.com of Zalando, krijg elke maand cashback op een Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook kan je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel.

Iets voor jou? Of meer weten?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality