Ga naar de hoofdinhoud

Duurzaam wonen: zo pak je het aan in 8 stappen

Een duurzaam huis levert je veel op: je verhoogt je wooncomfort, je verlaagt je energierekening en je draagt bij aan het milieu. Het begint vaak met een tochtstrip. En kan eindigen met een sedumdak op je schuur of een windmolen in je achtertuin. Duurzaam wonen betekent isoleren, energie besparen, zelf energie opwekken en je huis en tuin duurzaam inrichten. Er zijn speciale subsidies en leningen om je woning te verduurzamen. Ga met onderstaand stappenplan meteen aan de slag.

Stap 1. Je woning isoleren

3 op de 4 huizen in Nederland zijn slecht geïsoleerd. Jammer, want isolatie is dé manier om energie te besparen. En een lager gasverbruik betekent minder CO2-uitstoot. Ook mooi: je verdient je geld snel terug met een lagere energierekening. Verminder tocht en kou in je huis al met kleine aanpassingen. En bespaar zo op je energieverbruik. Denk hierbij aan:

  • tochtstrips om naden en kieren af te sluiten;
  • folie achter de radiatoren;
  • isolerende gordijnen;
  • isolerende folie op de ramen
  • schuimrubber om de verwarmingsbuizen.
Kijk wat jouw gemeente doet

Bij het Regionaal Energieloket zie je met je postcode wat jouw gemeente doet om je te helpen bij het isoleren. Zo is er voor mensen met een kleine beurs een gratis cadeaubon (van € 70). Met deze bon koop je energiebesparende producten. Zoals tochtstrips, ledlampen of een waterbesparende douchekop.

Isoleer je muren, dak, gevel, vloer en ramen

Wil je meer? Dan komt de isolatie van je muren, dak, gevel, vloer en ramen in beeld. Dat kost je meer geld, maar dat verdien je over langere tijd wél terug door je lagere energierekening. Ontdek op Milieu Centraal met de isolatie-zelf-scan wat je al aan isolatie hebt en wat je nog zou kunnen doen. Of vraag advies bij een onafhankelijke isolatieadviseur in je gemeente. Op de site verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal vind je veel informatie over verbeteropties. De Rijksoverheid heeft een handig overzicht van subsidies en leningen voor het isoleren van je woning.

2. Energie besparen

Huishoudelijke apparaten ‘vreten’ energie. Dus als je minder stroom verbruikt, zie je dat meteen aan een lagere elektriciteitsrekening. Mooi meegenomen, toch? Zorg dat je zuinig bent in het gebruik. En overweeg je oude apparaten te vervangen door nieuwe die veel zuiniger zijn. De energiebesparing van een nieuw apparaat is vaak zo groot dat je de kosten van de aankoop binnen een paar jaar terugverdient. Zeker met stijgende energieprijzen.. Met deze rekenhulp kun je uitrekenen hoe groot de besparing is. 

Gas besparen

Tochtstrips en radiatorfolie plaatsen, je huis isoleren en je oude cv-ketel vervangen door een energiezuinige HR-ketel helpen al om je gasrekening te verlagen. Maar er zijn meer manieren: neem bijvoorbeeld een waterbesparende douchekop. En probeer wat minder lang te douchen: 5 minuten in plaats van de 9 minuten die Nederlanders elke dag gemiddeld onder de douche staan. Gebruik kleinere pannen bij het koken, dat scheelt in gasverbruik. En zet je verwarming ’s nachts lager. Ook dat draagt bij aan duurzaam wonen.

Neem een warmtepomp

Een hybride of elektrische warmtepomp is een goede manier om je energierekening te verlagen. Wat voor jouw woning het beste is, hangt af van hoe je woning al is geïsoleerd en hoeveel geld je ervoor over hebt. Een overzicht:

Hybride warmtepomp

Met een hybride warmtepomp bespaar je tot 60% gas voor het verwarmen van je huis. Je verkleint je CO2-uitstoot tot 25%. Een hybride warmtepomp is goedkoper dan een elektrische warmtepomp. Je kunt de bestaande hr-ketel gewoon laten staan, daar werkt hij mee samen. Een warmtepomp van 5 kW kost rond de € 5.000. Bij installatie kun je subsidie krijgen tot 50% van de kosten. Kijk op verbeterjehuis.nl voor meer informatie.

Elektrische warmtepomp

Met een elektrische warmtepomp ben je helemaal van het aardgas af. Je CO2-uitstoot voor verwarming daalt met 45 tot 55%. Deze pomp is vooral geschikt voor woningen met goede tot zeer goede isolatie. Ook voor een elektrische warmtepomp is er subsidie: gemiddeld € 2.850 voor een lucht-water warmtepomp (van ongeveer € 10.000) en € 4.200 voor een bodemwarmtepomp (van ongeveer € 19.500). Kijk op verbeterjehuis.nl voor meer informatie.

Stap 3. Overstappen op duurzame energie 

Wat je huis ook duurzamer maakt, is kiezen voor groene stroom van een duurzame energieleverancier. De Consumentenbond, Natuur & Milieu en WISE maken elk jaar een ranglijst van groene energieleveranciers. Groene stroom is stroom die is opgewekt uit duurzame energiebronnen, zoals zon, wind, waterkracht en aardwarmte. Met een lage CO2-uitstoot dus.

Stap 4. Zelf energie opwekken

Steeds meer mensen wekken zelf hun energie op. Dat kan op verschillende manieren:

Zonnepanelen

De bekendste vorm zie je al op talloze Nederlandse daken: zonnepanelen. Aanbieders vind je overal in het land, je kunt ze kopen of huren, en de besparing begint direct. Je kunt de btw op de aankoop en het installeren van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst. Vraag bij je gemeente of er subsidieregelingen zijn. Kijk ook eens op de Energiesubsidiewijzer.

Zonneboiler

Met een zonneboiler gebruik je zonne-energie voor warm water en verwarming. De installatie bestaat uit een zonnecollector op je dak. Het warme water wordt opgeslagen in een vat in je woning. Voor vier personen heb je aan een collector van 3,5 m2 en een opslagvat van 150 liter genoeg. Op Milieu Centraal vind je meer info over zonneboilers.

Windenergie

Of pluk je energie uit de lucht. Met een kleine windmolen in je achtertuin wek je simpel je eigen electricteit op. Bedenk wel: de prijs en het onderhoud zijn stevig. Je moet er ook een vergunning voor aanvragen bij je gemeente.

In plaats van zelf een windmolen te kopen, kun je kiezen voor windstroom via je energieleverancier of een energiecoöperatie.

Meedoen aan duurzame energieprojecten

Sluit je aan bij een energiecoöperatie, waarbij je met elkaar geld bijeenlegt en / of eigenaar wordt van een duurzaam energieproject in je buurt. Op hieropgewekt.nl lees je er meer over.

Stap 5. Je interieur verduurzamen

Tip numero 1: je hoeft niet alles per se nieuw te kopen. De markt voor écht mooie tweedehands producten groeit. Op de sites van Reliving en Whoppah kijk je je ogen uit. Let ook op waar de producten vandaan komen: lokaal geproduceerd betekent minder transport en dus minder CO2-uitstoot. En kies voor natuurlijke materialen, die met aandacht voor mens en milieu zijn gemaakt. Zelfs verf is duurzaam te vinden, kijk maar eens op fairf.nl.

Stap 6. Afval scheiden en minder weggooien

Ooit was afval ook letterlijk afval. Maar die tijd is voorbij. Door afval te scheiden, kun je het steeds meer omzetten naar materialen, zoals papier, metaal, kunststof en glas. Daarmee kun je weer nieuwe producten maken. Van het huishoudelijk afval scheiden we in Nederland nu ongeveer 60%.

Minder weggooien = minder uitstoot

Je kunt ook afval minderen: geen wegwerpbekers en borden, geen plastic tasjes en minder kopen oftwel ‘consuminderen’. Zo zorg je dat je in en om je woning minder afval hebt en dat is ook weer beter voor het milieu. Op MilieuCentraal vind je goede informatie over minder afval.

Stap 7. Je dak en tuin verduurzamen

Bij het stappenplan voor een duurzaam huis hoort ook aandacht voor het verduurzamen van je dak en tuin. Daar kun je met duurzame keuzes jouw ecologische voetafdruk flink verkleinen. Minder tegels, meer groen: dat is de eerste stap. Wat dacht je van een eigen moestuin? Gebruik regenwater om te bewateren en kies inheemse planten. Of overweeg een groen dak op de schuur. Het Wereld Natuurfonds geeft maar liefst 18 tips voor duurzaam tuinieren. En bij a.s.r. helpen we je met nog veel meer mogelijkheden om je tuin te verduurzamen.

Stap 8. Duurzaam wonen: subsidies, leningen én de verduurzamingshypotheek 

Verduurzamen kost geld, zeker als je ermee begint. Voor het verduurzamen van je woning zijn er subsidies en aantrekkelijke leningen, ook in jouw gemeente. Bij a.s.r. hebben we de subsidies en leningen handig voor je op een rijtje gezet. Met de Verduurzamingshypotheek leen je voordelig geld voor energiebesparende maatregelen bij je nieuwe a.s.r. hypotheek.

Duurzame verzekeraar & duurzaam wonen​​

Als je bij a.s.r. verzekerd bent, dan maak je een duurzame keuze. Op de Eerlijke Verzekeringswijzer scoort a.s.r. met een 8,9 als cijfer het hoogste van alle Nederlandse verzekeraars. Wij maken op allerlei manieren duurzame keuzes: zo doen wij samen met onze klanten 10x duurzaam.

Ook kun je de schade in huis duurzaam herstellen in plaats van vervangen. Zodat alleen wordt vervangen wat echt niet meer kan worden hersteld. Repareren als het kan, op een milieuvriendelijke manier. Denk aan waterschade aan je houten vloer.

Nog meer tips voor een duurzaam leven
{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 2000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemiddag, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":true,"PEN_C_IDV2":true,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":true,"SCH_Pac_C_ASRNL":true,"SCH_Pdb_C_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":true,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":true,"ARD_C_DB":true,"ARD_C_KLANTADVIES":true}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }