Je huis makkelijk én goedkoop verduurzamen, dat doe je met deze isolatietips. Isolatie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee: je bespaart er snel veel geld mee op je gas- en energierekening. In deze blog lees je tips om zelf je huis beter te isoleren en zie je hoe je dit aanpakt. Bekijk de video en lees hieronder het stappenplan om zelf aan de slag te gaan.
Wil jij je energierekening verlagen? Wat kost het verduurzamen van je huis? Hoe pak je dat aan? Wat levert het op? En waar betaal je het van? Het antwoord op deze vragen en meer vind je op Platform Duurzaam Wonen.
Zodra het weer kouder wordt buiten, is het fijn als je huis lekker snel warm is. Heb je een brievenbus zonder tochtstrip? Dan kan daar best veel warmte uit ontsnappen, waardoor het langer duurt om je huis te verwarmen. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen met een tochtstrip. Het enige wat je hoeft te doen is deze bevestigen op je brievenbus. Ga op zoek naar meer tochtplekken in je huis, isoleer daar en bespaar aanzienlijk op je gasrekening.
Grote kans dat je radiator tegen een buitenmuur bevestigd is. In dat geval trekt er veel warmte in de muur, vooral wanneer je muur slecht geïsoleerd is. Plak radiatorfolie aan de achterkant van je radiator. De folie zorgt ervoor dat de warmte niet in de muur trekt, maar in de ruimte blijft. Een gemakkelijk en snel klusje om je huis te isoleren en zelf te verduurzamen dus!
Lopen jouw verwarmingsbuizen door onverwarmde ruimtes? Dan verlies je daar veel warmte. Ontdek eerst waar de buizen zich bevinden. Denk daarbij aan kruipruimtes, de zolder of je garage. Met schuimrubber isoleer je deze verwarmingsbuizen vervolgens makkelijk zelf. Zo doe je dat:
1. Meet eerst hoeveel meter buisisolatie je nodig hebt.
2. Kies zodra je weet hoeveel schuimrubber je nodig hebt welke schuimrubber je wilt gebruiken. Er is schuimrubber dat je makkelijk vastklikt of soorten die je zelf moet lijmen.
3. Bij hoeken in je verwarmingsbuis snijd je twee V-vormen aan één kant van het schuimrubber. Zo sluit het schuimrubber naadloos aan op de hoek van de buis.
Ventileren is belangrijk. Frisse lucht zorgt dat vochtige lucht je huis uit kan. Zo heb je minder kans op schimmel of vochtplekken. Doe je raam dus op een kier of houd je ventilatierooster open. Droge buitenlucht warmt daarnaast sneller op dan vochtige binnenlucht. Scheelt ook weer in de energiekosten!
Met bovenstaande isolatietips verduurzaam je je huis en bespaar je op je gas- en energierekening. We zetten nog een aantal extra tips voor je op een rijtje: