Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Home producten pensioen samenwonen, trouwen, geregistreerd partnerschap

Samenwonen, trouwen en geregistreerd partnerschap

Verandert er iets aan je pensioen als je trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen? En wanneer is je partner verzekerd van een partnerpensioen als je komt te overlijden?

Gevolgen voor je pensioen

 • Pensioen en trouwen of een geregistreerd partnerschap

  Trouwen of een geregistreerd partnerschap heeft geen gevolgen voor de hoogte van je ouderdomspensioen. Je pensioenopbouw gaat gewoon op dezelfde manier door. In de meeste gevallen hebben je partner en je eventuele kinderen recht op partnerpensioen en wezenpensioen als jij komt te overlijden. Dit kun je navragen bij je werkgever of je kunt hiervoor het pensioenreglement raadplegen.

  Hoe meld je een huwelijk of geregistreerd partnerschap? 

  Je kunt dit aan je werkgever doorgeven. Je werkgever meldt dit weer bij ons. 

  Huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden

  Trouwen jullie volgens huwelijkse voorwaarden of laten jullie partnerschapsvoorwaarden opmaken? Dan is het verstandig om nu al afspraken te maken over het pensioen als jullie ooit uit elkaar zouden gaan. Als je dat niet doet, geldt de wettelijke regeling. Bekijk wat de gevolgen zijn voor je pensioen als je uit elkaar gaat.

 • Pensioen en samenwonen

  Ga je samenwonen? Geef dit dan direct aan je werkgever door. Voor de opbouw van je ouderdomspensioen heeft samenwonen geen gevolgen, maar je partner heeft in veel gevallen wél recht op partnerpensioen als jij overlijdt. Het kan zijn dat er in de pensioenregeling aanvullende voorwaarden afgesproken zijn zoals: 

  • De duur van de relatie: dit kan variëren van een half jaar tot circa vijf jaar
  • Ingeschreven staan op hetzelfde adres
  • Een samenlevingsovereenkomst

  De voorwaarden vind je terug in je pensioenreglement.

  Hoe geef je samenwonen door?

  Geef aan je werkgever door dat je bent gaan samenwonen en met wie. De werkgever bekijkt vervolgens of jullie aan de voorwaarden voldoen en of je partner bij ons moet worden aangemeld. Is dat het geval? Dan geeft hij de gegevens van je partner aan ons door. Wij verwerken dit dan direct in onze administratie.

Waar moet je nog meer op letten?

 • Als je na pensionering trouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen, krijgt je partner na je overlijden géén partnerpensioen.
 • Bij een tweede huwelijk, geregistreerd partnerschap of tweede keer samenwonen wordt het partnerpensioen van je nieuwe partner verminderd met het bedrag dat je ex-partner krijgt aan (bijzonder) partnerpensioen. Je tweede partner krijgt dan dus niet het gehele partnerpensioen als jij overlijdt.
 • Kom je te overlijden nadat je uit dienst bent gegaan? Dan kan het zijn dat je partnerpensioen van je oude werkgever is komen te vervallen. Bijvoorbeeld omdat het partnerpensioen op risicobasis was verzekerd. Kijk hiervoor op je Uniform Pensioenoverzicht.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.