Blogs van a.s.r. Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

18 september 2019

Ga je een eerste huis kopen? Dan heb je eigen geld nodig voor de kosten koper. Het kabinet overweegt nu om de overdrachtsbelasting voor starters te schrappen. Goed nieuws voor starters, want daarmee komt je eerste eigen huis dus sneller binnen handbereik. 

Sinds 2018 mag je wettelijk niet meer lenen dan 100% van de waarde van het huis dat je gaat kopen. Als starter heb je geen overwaarde uit een vorig huis. Als je geen of onvoldoende spaargeld hebt, dan heb je de volledige hypotheek nodig voor de koopsom van je huis. De bijkomende kosten voor de aankoop van je huis (waaronder de overdrachtsbelasting) moet je dan met eigen geld betalen. Uit onze poll bleek dat 1 op de 5 hiervoor rekent op financiële steun van de ouders. De rest spaart door. Maar hoeveel spaargeld heb je dan eigenlijk nodig?

Hoeveel heb je nodig voor de aankoop van je huis?

Voor de aankoop van een bestaande woning heb je te maken met verschillende kosten, ook wel samengevat als kosten koper. Het gaat om kosten voor de notaris, taxatiekosten, hypotheekadvies, eventueel de premie van NHG en de overdrachtsbelasting. Voor een huis van € 250.000 kost dit samen zo rond de € 11.000.  De overdrachtsbelasting bedraagt momenteel 2% van de aankoopprijs van je huis. Als deze wegvalt scheelt dat in dit voorbeeld dus € 5.000.

Spaarrekening aanvullen

Naast de aankoopkosten, heb je ook geld nodig voor het verhuizen en eventueel opknappen of inrichten van je huis. De bodem van je spaarrekening  komt dan snel in zicht. Het is verstandig om na de verhuizing je spaarrekening weer aan te vullen zodat je snel weer een financiële buffer hebt voor als het even tegenzit. Zorg dus dat je maandlasten betaalbaar blijven en je ruimte houdt om wat te sparen.

Startershypotheek

Laat je goed adviseren over de hypotheek. Kijk je alleen naar de laagste rente of ook naar de andere voorwaarden en de looptijd? Zo kun je de startershypotheek van a.s.r. bijvoorbeeld je kiezen voor een langere looptijd tot zelfs 40 jaar. Doordat je langer de tijd neemt om je lening terug te betalen, zijn je maandlasten lager. Je betaalt wel langer door, waardoor de totale lasten hoger zijn. Zo houd je elke maand wat meer ruimte over om te leven of om je spaarrekening aan te vullen.

Hypotheek
Birgit Johansson

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?