Home Blogs van a.s.r. Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?

10 januari 2020

Ga je in 2020 je een eerste huis kopen? Dan heb je eigen geld nodig voor de kosten koper. Je mag niet meer lenen dan de waarde van je huis. De kosten koper moet je dus betalen met je eigen geld. Hoeveel eigen geld heb je eigenlijk nodig voor de aankoop van je eerste huis?

Sinds 2018 mag je wettelijk niet meer lenen dan 100% van de waarde van het huis dat je gaat kopen. Als starter heb je geen overwaarde uit een vorig huis. Als je geen of onvoldoende spaargeld hebt, dan heb je de volledige hypotheek nodig voor de koopsom van je huis. De bijkomende kosten voor de aankoop van je huis moet je dus met eigen geld betalen. Veel starters rekenen hiervoor op financiële steun van hun ouders. De rest spaart door. Maar hoeveel spaargeld heb je dan eigenlijk nodig?

Hoeveel heb je nodig voor de aankoop van je huis?

Voor de aankoop van een bestaande woning heb je te maken met verschillende kosten, ook wel samengevat als kosten koper. Het gaat om kosten voor de notaris, taxatiekosten, hypotheekadvies, eventueel de premie van NHG en de overdrachtsbelasting. Voor een huis van € 250.000 kost dit samen ongeveer € 10.050. 

Spaarrekening aanvullen

Naast de aankoopkosten, heb je  ook geld nodig voor de verhuizing en eventueel het opknappen en inrichten van je huis. Ben je van plan om energiebesparende maatregelen aan te brengen? Zoals dubbel glas, vloerisolatie of een nieuwe HR-ketel? Dan kun je hiervoor extra geld lenen bovenop je maximale hypotheek. De energiebesparende maatregelen kun je met dit extra potje betalen. Zo houdt je nog wat geld op je spaarrekening. 

Startershypotheek

Laat je goed adviseren over de hypotheek. Kijk je alleen naar de laagste rente of ook naar de andere voorwaarden en de looptijd? Zo kun je de startershypotheek van a.s.r. bijvoorbeeld je kiezen voor een langere looptijd tot zelfs 40 jaar. Doordat je langer de tijd neemt om je lening terug te betalen, zijn je maandlasten lager. Je betaalt wel langer door, waardoor de totale lasten hoger zijn. Zo houd je elke maand wat meer ruimte over om te leven of om je spaarrekening aan te vullen.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek

Hoeveel spaargeld heb je nodig voor je eerste huis?