Home Blogs van a.s.r. Sparen of beleggen. Wat is goed voor jou?

Sparen of beleggen. Wat is goed voor jou?

22 oktober 2021

Je hebt geld over. Mooi! Dit geld wil je misschien opzijzetten voor later. Alleen, zet je het veilig op een spaarrekening of wil je liever gaan beleggen? Voor allebei valt iets te zeggen. Financieel expert Jos Brauwers vertelt over de voor- en nadelen van sparen en beleggen. Ontdek wat bij jou past!

Direct aan de slag met beleggen

Geld opzijzetten dat je niet gelijk nodig hebt en direct aan de slag met jouw financiële doel?

Ontdek beleggen bij a.s.r.
Stel eerst een financieel doel op

Kiezen tussen sparen of beleggen is niet zwart-wit. Voordat je een keuze kunt maken tussen sparen en beleggen moet je eerst een doel voor ogen hebben, vindt Jos. “Het is goed om te weten wat je met je geld wilt doen en wanneer. Eerder stoppen met werken, de kinderen laten studeren, een huis kopen of een wereldreis maken: iedereen heeft een ander doel. Maar ieder doel heeft ook een andere horizon. Oftewel een ander punt waarop je het geld moet hebben. De kinderen laten studeren is vaak dichterbij dan eerder met pensioen gaan.”

Lees ook: Zo ontdekte Marco (50) dat hij met beleggen eerder kan stoppen met werken

 

Een rekensom op een bierviltje

“Na het vaststellen van je doel volgt het maken van een plan. Je kijkt wanneer je jouw doel wilt behalen en welk bedrag daarvoor minimaal nodig is. Stel dat je over 10 jaar € 10.000 nodig hebt, dan moet je wel na je vaste lasten voldoende overhouden om dat te bereiken.

“Die rekensom moet je voor jezelf maken. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Met gezond verstand kom je al een heel eind. Het kan bij wijze van spreken op de achterkant van een bierviltje. Kijk hoeveel geld je naast je vaste lasten iedere maand opzij kunt zetten en wat dat bij elkaar oplevert als je doel bereikt moet zijn. Soms blijkt dat je alleen geld opzij hoeft te zetten om je doel te bereiken, maar meestal niet. Je zult je geld dan aan het werk moeten zetten en rendement moeten maken.”

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek ‘The Happy Financial’.

The Happy Financial Marjan Heemskerk, Tips, Ik denk vooruit, Pensioenen
Voor- en nadelen van sparen

“Wie spaart heeft zekerheid. Op je spaarrekening staat je geld veilig en kan er eigenlijk weinig mee gebeuren. Behalve in het uitzonderlijke geval van een bankrun en zelfs dan is een groot deel gedekt. Sparen is dus een veilige haven om geld dat je over hebt weg te zetten.”

“De andere kant is dat sparen ook heel weinig of zelfs niets oplevert. De spaarrentes zijn historisch laag, waardoor je vrijwel geen rendement maakt. De grotere vermogens moeten tegenwoordig zelfs betalen als ze hun geld wegzetten. Mijn verwachting is ook niet dat de rente op korte termijn zal gaan stijgen. Dan is er ook nog de inflatie waardoor je spaargeld steeds minder waard wordt, omdat het leven steeds een beetje duurder wordt.”

Voor- en nadelen van beleggen

“Met beleggen kun je wel rendement maken, al is uiteraard niets een zekerheid. Het verleden biedt geen garantie voor de toekomst, maar het verleden laat zien dat beleggen gemiddeld genomen een hoger rendement oplevert dan sparen. Zeker over een langere periode. Het rendement dat je mogelijk behaalt, maakt het bereiken van je doel een stuk haalbaarder.” 

Bekijk de grafiek hieronder om te zien wat het verschil is in rendement tussen sparen en beleggen tussen 2003 en 2021.

“Maar beleggen betekent ook onzekerheid. De kans bestaat ook dat je inleg minder waard wordt en je (een deel van) je inleg verliest. Zeker als je een doel hebt op de korte termijn is dat goed om te beseffen. Daarom moet je ook kijken of beleggen wel bij je past. Als je iedere dag zenuwachtig de koersen gaat volgen en buikpijn krijgt als ze dalen, past beleggen misschien niet zo goed bij je. Het is aan jou om te bepalen hoeveel risico je wilt nemen met je vermogen.”

Lees ook: Wat is beleggen en hoe werkt het?

Toelichting grafiek

In deze grafiek is rekening gehouden met:
- een inleg van € 1.200 per jaar gedurende de aangegeven periode;
- voor sparen het daadwerkelijke rendement per jaar;
- voor beleggen een gemiddelde opbrengst in een mixfonds van 50% wereldwijde aandelen en 50% Europese obligaties.

Sparen én beleggen

“Het is altijd goed om naast beleggen ook te sparen. Zorg altijd dat je een buffer spaargeld hebt voor als de wasmachine het begeeft of de grote beurt van de auto duurder uitvalt. Vaak kun je beleggingen tussentijds verkopen. Je zult alleen altijd zien dat de auto ermee stopt als de koersen net zijn gedaald en je jouw beleggingen met verlies moet verkopen. Die dingen gebeuren altijd op het verkeerde moment. Dan is het fijner als je dat geld van een spaarrekening kunt halen.”

Vermogen opbouwen begint bij inzicht

“Een belangrijke eerste stap die veel mensen overslaan is inzicht krijgen in hun financiën. Zien waar je iedere maand geld aan uitgeeft en kritisch naar je uitgaven kijken. Dat is niet altijd een leuke boodschap, maar voor veel mensen wel de eerste stap naar vermogensopbouw. Een euro die je vandaag uitgeeft, kun je morgen niet meer uitgeven. Uiteraard hoef je niet alles op te potten voor later, maar stel dat je iedere maand iets kunt besparen op je uitgaven. Dan biedt dat ruimte om geld opzij te zetten en bijvoorbeeld een start te maken met beleggen.”

 

Ontdek wat kan, krijg een plan

De vrijheid hebben om wat minder te werken. Je kinderen laten studeren. Wat jouw doel ook is, je hebt een plan nodig om dit te bereiken. Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

 

Beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. De beleggingsonderneming ASR Vooruit BV is onderdeel van a.s.r.

Ik denk vooruit

Meer verhalen over Ik denk vooruit