Ga naar de hoofdinhoud
Home Hypotheek Wat weet jij over je studieschuld?

Wat weet jij over je studieschuld?

Lenen voor je studie lijkt zo gewoon: bijna 70% van de studenten doet dit. Deze studielening bedraagt gemiddeld € 700,- per maand. Weet jij precies waar je voor leent? Wij gingen de straat op om studenten te vragen wat ze lenen en waar ze dit aan op maken.

Waar gaat je geld naartoe?

Nibud helpt je als student bij het opstellen van een studentenbegroting. Daarnaast ontwikkelde DUO een rekenhulp om makkelijk uit te rekenen welke inkomsten en uitgaven je maandelijks doet. Hiermee bepaal je de juiste hoogte van je studielening.

Een lening heeft gevolgen voor de lange termijn. Denk jij deze te kennen? Doe dan onderstaande quiz. Of lees eerst meer over de gevolgen van je studieschuld voor het aanvragen van een hypotheek.

Marjolein en Justus over hun studieschuld  

Justus: "Aan het begin van mijn studie kwam ik rond omdat ik kon werken en mijn ouders voor een gedeelte bij konden springen. Later in mijn studie werd werken steeds moeilijker en moest ik bij lenen om rond te komen. En als je eenmaal leent, dan is de drempel om meer te lenen een stuk lager dan de lening in de eerste instantie aanvragen. Als ik mijn lening iets hoger zette kwam ik een stuk makkelijker rond en had ik vaak ook nog wat geld over.

Achteraf gezien had ik hier zeker bewuster mee om moeten gaan. Ik had dan wel een schuld gehad, maar die had een stuk lager kunnen zijn dan deze nu is."

Marjolein: "Lenen tijdens mijn studie voelde ontzettend normaal. Ik was niet de enige in mijn omgeving die maximaal leende en dacht er verder niet al te veel over na. Natuurlijk voelde het niet comfortabel om een steeds grotere studieschuld op te bouwen, maar was er nog een andere manier? Ik werkte wel iets naast mijn studie en ontving verder alleen geld van DUO.

Pas na mijn studie ben ik bewuster bezig geweest met wat ik nu eigenlijk per maand nodig had gehad om rond te kunnen komen en kwam ik tot de realisatie dat mijn studieschuld met gemak 12.000 tot 18.000 lager had kunnen zijn. Ik was er vanuit gegaan dat ik maximaal moest lenen, aangezien ik verder weinig inkomsten in de maand had. Bewuster zijn van mijn financiën in mijn studententijd had mij nu veel kunnen schelen."

Misschien ook interessant voor jou?