Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Vast pensioen met een middel- of eindloonregeling

Ga je bijna met pensioen? Bij een middel- of eindloonregeling staat vooraf vast hoe hoog je pensioen op je pensioendatum is. In principe hoef je niets te doen om de pensioenuitkering van ons te ontvangen. Je kunt direct van een onbezorgd pensioen genieten.

Hoe werkt het?

 • Je hebt via je werkgever een pensioen opgebouwd.
 • Vooraf staat vast hoeveel pensioen je opbouwt en hoe hoog het pensioenbedrag is dat je ontvangt vanaf de pensioendatum. Je pensioen is gebaseerd op je (gemiddelde) salaris en de dienstjaren die je bij de werkgever hebt gewerkt.
 • Na het bereiken van je pensioendatum keren we het pensioenbedrag  maandelijks aan je uit. 

Welke keuzes heb je?

Standaard komt er op de pensioendatum een ouderdomspensioen beschikbaar. Samen met je aow is dit je maandelijkse inkomen als je stopt met werken. Heb je ook een partnerpensioen opgebouwd? Dan krijgt je partner, na je overlijden, dit partnerpensioen.

Ongeveer drie maanden voordat je met pensioen gaat, krijg je een brief van ons. Hierin staat meer informatie over de extra keuzemogelijkheden die je hebt: 

 • Je pensioen uitruilen

  In de meeste pensioenregelingen wordt standaard een ouderdomspensioen en partnerpensioen opgebouwd. Heb je geen partner? Of heeft je partner zelf een goede pensioenregeling? Dan kun je ervoor kiezen om het partnerpensioen of een deel van het partnerpensioen uit te ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Is er geen of weinig partnerpensioen geregeld als je komt te overlijden na je pensioendatum? Dan kun je je ouderdomspensioen juist uitruilen voor (extra) partnerpensioen.

  Lees meer over uitruilen

 • Je eerste jaren een hoger pensioen 

  Wil je de eerste jaren na je pensioen wat meer te besteden hebben? Bijvoorbeeld omdat je leuke dingen wilt doen waar je voorheen nooit aan toekwam? Dan biedt je pensioenregeling misschien de mogelijkheid om de eerste periode een hoger pensioen en daarna een lager pensioen uit te laten betalen. Je kunt je pensioenregeling vinden via mijnpensioen.asr.nl in je pensioen 1-2-3. Een dergelijk hoog-laagpensioen werkt als volgt:

  • Je kiest de periode waarvoor je een hogere pensioenuitkering wilt, bijvoorbeeld 5 of 10 jaar.
  • Je bepaalt samen met ons de hoogte van je uitkering voor deze periode en de periode erna. De lagere uitkering mag nooit minder zijn dan 75% van de hogere uitkering.
  • Voor beide periodes staan de uitkeringen vast. Ze wijzigen niet meer zolang je leeft.

 • Je pensioen uitstellen 

  Komt je pensioendatum in zicht? Maar wil je nog niet stoppen met werken? De meeste pensioenregelingen bieden je de mogelijkheid om je pensioen uit te stellen tot uiterlijk vijf jaar na het bereiken van jouw aow-leeftijd.

   

 • Gedeeltelijk met pensioen

  Het is ook mogelijk om gedeeltelijk met pensioen te gaan op je pensioendatum. Dat betekent dat je na de pensioendatum nog enkele dagen per week blijft werken. Dit heeft uiteraard gevolgen voor de hoogte van je pensioen. Een deel van je pensioen stel je immers uit en het andere deel krijg je al betaalt. Deeltijdpensionering kan uiterlijk tot 5 jaar na je aow-leeftijd. Voor deeltijdpensioen moet je wel toestemming hebben van je werkgever.

Geef je keuze door

Drie maanden voordat jouw pensioen ingaat, krijg je van ons een brief. Daarin staan de pensioenbedragen die je hebt opgebouwd. Bij de brief vind je ook een formulier. Daarop staan je keuzemogelijkheden en kun je jouw keuze doorgeven.

Daarna hoef je niets meer te doen

Heb je je keuzes doorgegeven? Dan hoef je niets meer te doen. Wij maken de rest voor je in orde. Als wij je keuzes tijdig ontvangen, krijg je de eerste pensioenuitkering rond de 25ste van de maand. Bij je eerste pensioenuitkering krijg je ook een uitkeringsspecificatie. Op dit overzicht zie je hoeveel je netto uitkering is.

Je pensioen en de Belastingdienst

In onze brieven staan altijd de bruto pensioenbedragen vermeld. De pensioenuitkering die je op je bankrekening ontvangt is het netto bedrag en dus lager. Dat komt omdat we voor de Belastingdienst inkomstenbelasting en premies inhouden. Je krijgt jaarlijks van ons een overzicht hoeveel belasting en premies wij inhouden.

Heffingskorting

Wij houden bij het inhouden van de belasting geen rekening met de 'heffingskorting’. Dit is een belastingvermindering waar iedereen recht op heeft. De kans is namelijk groot dat je niet alleen van ons een inkomen of pensioenuitkering ontvangt. Als iedere verzekeraar of instantie rekening houdt met heffingskorting, moet je na je belastingaangifte mogelijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Wil je dat wij de heffingskorting wel toepassen op je pensioenuitkering? Vul dan het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen’ in en stuur deze naar ons toe. Je vindt dit formulier op de website van de Belastingdienst.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op telefoonnummer (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.