Vast pensioen met een middel- of eindloonregeling

Ga je bijna met pensioen? Bij een middel- of eindloonregeling staat vooraf vast hoe hoog je pensioen op je pensioendatum is. In principe hoef je niets te doen om de pensioenuitkering van ons te ontvangen. Je kunt direct van een onbezorgd pensioen genieten.

Hoe werkt het?

  • Je hebt via je werkgever een pensioen opgebouwd.
  • Vooraf staat vast hoeveel pensioen je opbouwt en hoe hoog het pensioenbedrag is dat je ontvangt vanaf de pensioendatum. Je pensioen is gebaseerd op je (gemiddelde) salaris en de dienstjaren die je bij de werkgever hebt gewerkt.
  • Na het bereiken van je pensioendatum keren we het pensioenbedrag  maandelijks aan je uit. 

Welke keuzes heb je?

Standaard komt er op de pensioendatum een ouderdomspensioen beschikbaar. Samen met je aow is dit je maandelijkse inkomen als je stopt met werken. Heb je ook een partnerpensioen opgebouwd? Dan krijgt je partner, na je overlijden, dit partnerpensioen.

Ongeveer drie maanden voordat je met pensioen gaat, krijg je een brief van ons. Hierin staat meer informatie over de extra keuzemogelijkheden die je hebt: 

  • Je pensioen uitruilen toon

  • Je eerste jaren een hoger pensioen  toon

  • Je pensioen uitstellen  toon

  • Gedeeltelijk met pensioen toon

Geef je keuze door

Drie maanden voordat jouw pensioen ingaat, krijg je van ons een brief. Daarin staan de pensioenbedragen die je hebt opgebouwd. Bij de brief vind je ook een formulier. Daarop staan je keuzemogelijkheden en kun je jouw keuze doorgeven.

Daarna hoef je niets meer te doen

Heb je je keuzes doorgegeven? Dan hoef je niets meer te doen. Wij maken de rest voor je in orde. Als wij je keuzes tijdig ontvangen, krijg je de eerste pensioenuitkering rond de 25ste van de maand. Bij je eerste pensioenuitkering krijg je ook een uitkeringsspecificatie. Op dit overzicht zie je hoeveel je netto uitkering is.

Je pensioen en de Belastingdienst

In onze brieven staan altijd de bruto pensioenbedragen vermeld. De pensioenuitkering die je op je bankrekening ontvangt is het netto bedrag en dus lager. Dat komt omdat we voor de Belastingdienst inkomstenbelasting en premies inhouden. Je krijgt jaarlijks van ons een overzicht hoeveel belasting en premies wij inhouden.

Heffingskorting

Wij houden bij het inhouden van de belasting geen rekening met de 'heffingskorting’. Dit is een belastingvermindering waar iedereen recht op heeft. De kans is namelijk groot dat je niet alleen van ons een inkomen of pensioenuitkering ontvangt. Als iedere verzekeraar of instantie rekening houdt met heffingskorting, moet je na je belastingaangifte mogelijk geld terugbetalen aan de Belastingdienst. Wil je dat wij de heffingskorting wel toepassen op je pensioenuitkering? Vul dan het formulier Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen van de Belastingdienst in en stuur deze naar ons toe.

Heb je nog vragen?

Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Bellen kan op werkdagen van 8.00 tot 17.30 uur op telefoonnummer (030) 257 42 66. Je kunt ook ons contactformulier invullen. Wij helpen je graag.