Veranderingen binnen je onderneming, onverwachte invloeden van buitenaf en kansen die zich aanbieden. Ben jij als ondernemer veerkrachtig genoeg om mee te veren? En blijf je ook veerkrachtig in situaties die echt het maximale van je vragen? Vitaloog Windy Veldkamp geeft je 7 veerkracht-tips voor uitdagende situaties. Als je hier eenmaal vertrouwd mee bent geraakt, sta je als ondernemer veerkrachtiger in het leven.
Voor je aan de slag gaat met de tips, is het goed om te weten hoe je er nu voor staat.
Windy Veldkamp werkt als vitaloog bij Vitalogisch met als expertise mentale veerkracht. Zij begeleidt onder andere vitaliteitstrajecten bij bedrijven, waarbij ze werknemers, werkgevers en ondernemers helpt om hun vitaliteit én mentale veerkracht te verbeteren.
Je kunt je druk maken om geld, te weinig klanten of concurrenten. Maar heb jij er altijd invloed op? Helaas niet. En intussen ga jij je wél steeds machtelozer of bozer voelen. Want precies dat waar jij je aandacht op richt, neemt jou ook mentaal in beslag. Kies daarom bewust welke zaken jouw energie en emoties waard zijn. Vraag je steeds af: kan ik hier iets aan doen? Zo ja, bedenk dan welke stap je als eerste kunt zetten. Is het antwoord ‘nee’? Richt dan je aandacht op iets anders. Zo vergroot je jouw mentale weerbaarheid.
Schrijf aan het begin van de dag een doel of intentie op. Bijvoorbeeld: ‘Ik hoop dat ik einde van de dag terugkijk op een goed gesprek met opdrachtgever X.’ Of: ‘Ik zou graag ontspannen aan mijn avond willen beginnen als ik mijn werk afrond.’ Voor de lange termijn werkt dit ook. Schrijf dan een doel of intentie op voor bijvoorbeeld het komende jaar.
Veerkrachtig blijven om te kunnen overleven heeft alles te maken met je blijven aanpassen aan nieuwe situaties. Je maakt alleen beweging los door niet terug te vallen op routines, maar door je bewust te worden van patronen en overtuigingen. Als je doet wat je altijd al deed, krijg je wat je altijd al kreeg. Kijk daarom niet naar kansen en problemen zoals je altijd al hebt gedaan, maar bekijk deze eens vanuit verschillende perspectieven. Wat is de beste manier om het beste van deze nieuwe situatie te maken?
Over 20 jaar werken mensen in nu nog niet bestaande banen. We creëren ons eigen werk. Dat betekent dat we vanuit andere perspectieven naar veranderingen in organisaties kijken. En jij ook binnen jouw onderneming. Elke dag heb je wel te maken met een verandering die zowel negatief als positief impact kan hebben op jouw onderneming. De truc is om veranderingen altijd naar je eigen hand te zetten. Dit lukt alleen als je precies weet wat jou als ondernemer motiveert en wat je doelen zijn. Wat heb je nodig om dit te bereiken en wat kun je zelf? Wie anticipeert op wat kan komen, is minder snel op de kast gejaagd en blijft de situatie de baas. Anticiperen en aanpassen vraagt dan ook om vaardigheden als flexibiliteit, planning, reflectievermogen, creativiteit en het nemen van complexe beslissingen.
Veranderen en innoveren is niet alleen inspirerend en uitdagend, want bij verandering ontstaat vaak ook verwarring en onrust. En als ondernemer heb je een natuurlijke neiging om je tegen onrust te beschermen. Daardoor val je snel terug op oude oplossingen en routines die misschien vroeger goed werkten, maar nu helemaal niet meer aansluiten bij de huidige situatie. Als je jezelf een groei-mindset aanleert, zie je verwarring en onzekerheid niet direct als een probleem. Maar juist als een natuurlijke stap op weg naar jouw droomscenario. Je laat je dan juist niet weerhouden door onrust, maar probeert juist kansen te zien. Beter is zelfs nog: het moment aangrijpen en verandering naar eigen hand zetten. Het enige wat je daarvoor moet doen? Je manier van reageren veranderen; denk voortaan niet meer 'verandering = bedreiging', maar 'verandering = kans'!
Alle succesvolle ondernemers zijn ooit ergens begonnen en zouden nu niet staan waar ze zijn als ze niet van hun fouten hebben geleerd. Je bent dus niet de enige die weleens een foutje maakt. Falen mag! Wil je doorgaan met ondernemen en vernieuwen, dan moet je leren van je fouten en reflecteren op wat je misschien anders had kunnen doen. Deze houding maakt je flexibel en behoedt je ook voor grote risico’s. Wie durft te kijken naar zijn fouten, gaat juist vooruit.
Veerkrachtig zijn betekent ook de regie houden over je eigen agenda. En op de juiste momenten rust pakken en ontspannen. Alleen maar werken, stress ervaren en geen rust vinden, leidt tot minder herstelmomenten en minder productiviteit. Dat wil je als ondernemer voorkomen. Ontdek daarom wat voor jou werkt om jezelf weer helemaal op te laden. Of dit nu een boswandeling, een meditatiesessie of een ontspannen etentje is, gun jezelf hier de tijd voor!
Lees meer over werk-privébalans
Ondernemers trekken vaak te laat aan de bel als het niet goed gaat. Daarom ondersteunen we je bij een AOV van a.s.r. met diensten waarmee je voorkomt dat je uitvalt. Van persoonlijke hulp van een arbeidsdeskundige bij beginnende gezondheidsklachten, meer orde brengen in je financiën tot advies van een ondernemerscoach. Raak je toch arbeidsongeschikt door een ongeluk of ziekte? Dan vang je met een AOV jouw verlies aan inkomen op.