Ontspanning betekent niet gespannen zijn en dat geldt voor zowel je lichaam als geest. Hoe je ontspant is voor iedereen anders. Vind jij het prettig om je hoofd leeg te maken door te hardlopen of in de tuin te werken? Of juist door een bad te nemen, een boek te lezen of aan yoga te doen?
Lekker onderuitgezakt op de bank hangen of met een cocktail liggen op het strand van een tropisch eiland… Velen zien dit als ultieme ontspanning. Maar je kan ook ontspannen terwijl je aan het werk bent. Je hoeft je er dus niet per se voor te verplaatsen. Het gaat erom dat je een momentje van bezinning hebt, een moment van rust waarbij je aan andere dingen denkt dan werk of zelfs je hoofd even ‘uit’ zet.
Regel nummer één! Je hebt werktijd en privétijd. Wanneer jij je laptop dichtklapt, telefoon op stil zet of je werkplek verlaat, bevind jij je in je privétijd. Dit betekent dat je ‘uit’ staat en mag ontspannen. Auteur Cal Newport schrijft in zijn boek ‘Deep Work’: ‘Als je klaar bent met werken, stop dan ook volledig. Kijk niet meer je op je mail of je telefoon, maar rust goed uit voor de volgende dag. When you work, work hard. When you’re done, be done.’ Alleen zo pak jij een goede nachtrust waar je de volgende dag weer profijt van hebt.
Hoe productief ben jij op een acht-urige werkdag? Van negen tot vijf op kantoor is al jaren de norm, maar als het aan de Scandinavische landen ligt, wordt dat afgeschaft. Daar experimenteren ze met vier werkdagen en een werkdag van zes uur. Het zorgt voor meer evenwicht tussen man en vrouw, tijd voor familie en vrienden en voor hobby’s. Drie dagen weekend is beter voor productiviteit, geluk en gezondheid. Dit stelt David Spencer, professor Economie en Politieke Economie, Universiteit van Leeds in het artikel: ‘Why we should get three-day weekends – all the time’.
Een zes-urige werkdag is nog niet de oplossing in Nederland, wel zijn flexibele werktijden steeds meer in trek. Zelf je tijd, werk en werkplek bepalen geeft een boost voor je productiviteit.
Eigenlijk hebben we een heel simpel antwoord. Neem rust net zo serieus als je andere verplichtingen en vul je agenda met rustmomenten. Creëer ruimte voor ontspanning en wees niet tevreden met die ene minuut of dat ene uurtje voordat je gaat slapen. Ook een goede tip van de Hersenstichting: las een piekerkwartiertje in. Sta jezelf toe een kwartier te piekeren en laat het daarna los.
Plan je rustmomenten en piekermomenten dus net zo strak in als je werk en neem af en toe afstand van je werkplek. En onthoud: wanneer je ontspant ben je productiever, vitaler, veerkrachtiger, slaap je beter en ben je gewoon een leuker mens en een betere ondernemer.