Sinds 1 juni is het verplicht een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Nu we door de coronacrisis meer aandacht hebben voor het milieu, kiezen mensen bewust voor herbruikbare mondkapjes in plaats van de wegwerpvarianten. Een duurzaam mondkapje is niet alleen verantwoord voor je jezelf, maar dus ook voor het milieu. Een modeaccessoire als duurzaamheidsstatement in het nieuwe normaal.
Nu het mondkapje een ‘blijvertje’ lijkt te worden, werpen veel bedrijven zich op de productie ervan. Omdat we er met mondkapjes ook nog wel fashionable uit willen zien, wagen bekende modemerken zich aan eigen ontwerpen. Als je bedenkt dat de kledingindustrie één van de meest vervuilende industrieën ter wereld is, ligt er een schone taak om zich met de productie van mondkapjes enigszins te bewijzen. Goed voorbeeld is dat dure merken nu reststoffen van oude collecties hergebruiken voor de productie van mondmaskers.
Ga je zelf je mondkapjes maken, dan kun je ook stoffen hergebruiken, bijvoorbeeld uit een oud kledingstuk. Je vindt instructies voor het zelf maken van een mondkapje op de website van de Rijksoverheid. Let er wel op dat je textiel gebruikt dat bedoeld is om in contact te komen met de huid, bijvoorbeeld lakens, theedoeken of kleding. En zorg dat het wasbaar is op 60 graden. Je hebt minimaal 2 mondkapjes nodig, een voor de heen- en een voor de terugreis. Voordeel van zelf maken is dat je je eigen unieke exemplaren hebt.
Lees ook: Zo bouw je mee aan de kringloopeconomie
Met een mondkapje kun je ook je duurzaamheidsboodschap heel letterlijk uitdragen. Een voorbeeld hiervan is het project in de Bijlmerbajes waar statushouders herbruikbare mondkapjes maken van restmateriaal van het duurzame denimmerk Kings of Indigo. De kapjes zijn voorzien van opvallende teksten zoals ‘Grote mond, groen hart’ en ‘Put your money where your mouth is’. Een ander voorbeeld is Armedangles, een eco & fair kledingmerk dat mondkapjes maakt van GOTS gecertificeerd katoen. Ook deze mondkapjes bevatten positieve boodschappen als ‘I warmly smile under this mask’ en ‘I wear this mask for you’. Een deel van de opbrengst gaat naar Artsen Zonder Grenzen. Op de website When Sara Smiles vind je meer voorbeelden van duurzame mondkapjes.
En heb je zo’n duurzaam en eerlijke geproduceerd mondkapje gescoord dan is het wel handig om te weten hoe je het gebruikt.
Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen