Home Blogs van a.s.r. Hoe groot is die van jou? Zo vergroot je je handprint

Hoe groot is die van jou? Zo vergroot je je handprint

21 januari 2021

Door de film "An Inconvenient Truth" van Al Gore (2006) werden steeds meer mensen zich bewust van de negatieve impact van de opwarming van de aarde. Naast overheidsinitiatieven zoals de campagne voor spaarlampen, ondernamen veel mensen eigen stappen om duurzamer te gaan leven. Tegenwoordig is de carbon footprint een bekende term en weten we dat we door minder vlees te eten of minder te vliegen onze footprint kunnen verminderen. Maar wist je dat je ook aan je positieve impact op de aarde kunt werken? Dat doe je door je handprint te vergroten.

Meer informatie:

Lees alles over het verschil in klimaatimpact van herstellen versus vervangen.

Duurzaam schade herstellen Duurzaam Wonen
Anderen inspireren

Je footprint is je negatieve impact op de aarde. Met kleine stapjes kun je al een verschil maken. Denk aan minder vlees eten, elektrisch rijden, afval scheiden en energie besparen. Je handprint is de verzameling van alle acties die je doet om te zorgen dat je footprint kleiner is dan het jaar ervoor (je directe handprint) én acties die je doet om anderen te inspireren duurzamer te leven (je indirecte handprint). Denk aan het meedoen aan World Cleanup Day, het delen van je ervaring over je overstap naar een duurzame verzekeraar of het mobiliseren van je buren om samen te koken of een moestuin te starten.

 

Lees ook: 10 goede voornemens die iedereen zou moeten hebben

Meten is weten

Om te weten waar je moet beginnen, is het handig om eerst je footprint te meten. Dat kan bijvoorbeeld via de site van het Wereldnatuurfonds. De voetafdruktest brengt in kaart welke impact jouw persoonlijke levensstijl heeft op de aarde. Aan het eind van de test krijg je tips om je voetafdruk te verkleinen. Het mes snijdt aan twee kanten, want als je samen met je gezin of met vrienden enkele footprint-verkleinende acties onderneemt, vergroot je tegelijkertijd je handprint. Ook als jij bijvoorbeeld minder vlees eet en je inspireert een collega hetzelfde de doen, dan draagt dat bij aan jouw handprint. 

The Footprint Challenge

Op de website van The Footprint Challenge kun je een 40 dagen challenge aangaan. Daarmee verklein je niet alleen je footprint, maar vergroot je ook je positieve impact. Hoe meer mensen je met jouw acties bereikt, hoe groter je positieve impact. De uitdaging is om je handprint groter te laten zijn dan je footprint. Kijk voor tips op de Footprint Challenge of bekijk meer informatie over de handafdruk.

Christel van Capelleveen