Home Blogs van a.s.r. Je energierekening verlagen door oversluiten van je hypotheek

Je energierekening verlagen door het oversluiten van je hypotheek

07 februari 2022

Nu de hypotheekrentes laag zijn, vraag je je misschien af of je je maandlasten kunt verlagen door je hypotheek over te sluiten. Je hypotheekadviseur kan dit voor je uitrekenen. En als je bij je hypotheekadviseur zit, vraag dan ook naar het financieren van de verduurzaming van je woning. Als je een hypotheek afsluit of oversluit kun je namelijk extra geld lenen voor energiebesparende maatregelen. Hiervoor geldt zelfs een nog lagere rente. Door je woning te verduurzamen, kun je dan - behalve je hypotheeklasten - ook nog eens je energierekening verlagen.  

Wanneer is oversluiten van je hypotheek interessant?

De meest voorkomende reden om een hypotheek over te sluiten is het verlagen van de maandlasten. Komt het einde van de rentevaste periode van jouw hypotheek in zicht? En zijn de huidige hypotheekrentes lager dan de rente die je nu betaalt? Dan kan oversluiten voor jou financieel interessant zijn. Als je een lagere hypotheekrente gaat betalen, krijg je lagere maandlasten. Het oversluiten van je hypotheek brengt ook kosten met zich mee, zoals advieskosten en eventueel een boete voor vervroegd terugbetalen. Je hypotheekadviseur kan voor je uitrekenen of oversluiten in jouw geval interessant is.

Regel budget voor verduurzaming zonder extra kosten

Als je je maandlasten kunt verlagen en besluit om je hypotheek over te sluiten, dan kun je via je adviseur meteen een extra budget regelen voor het verduurzamen van de woning. a.s.r. heeft bijvoorbeeld de Verduurzamingshypotheek. Je leent dan geld tegen de laagste rente bij a.s.r. Het geld staat twee jaar voor je klaar in een speciaal depot. Je hoeft op het moment dat je de hypotheek regelt nog niet te weten wat je met dit geld gaat doen. Geld van de Verduurzamingshypotheek mag je alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Denk bijvoorbeeld aan dakisolatie, spouwmuurisolatie, hoogrendementsglas of zonnepanelen.

Een Verduurzamingshypotheek kun je afsluiten bij een nieuwe hypotheek. Je zit dan toch al bij je adviseur en bij de notaris, dus dan kun je de Verduurzamingshypotheek zonder extra kosten regelen. 

Wat levert een energiezuinige woning je op?

Een energiezuinige woning levert je meer op dan alleen een besparing op je energierekening. Door goed te isoleren, krijg je een comfortabele en tochtvrije woning. Je hebt geen last meer van optrekkende kou en beslagen ramen. Daarnaast is een lager energieverbruik natuurlijk ook goed voor het milieu. Minder energie betekent minder CO2-uitstoot. Geld investeren in het verduurzamen van je huis is dus een slimme keuze. En als de energieprijzen hoog zijn, verdien je de investering nog sneller terug. Bovendien krijgt je huis door verduurzaming meestal ook een hoger energielabel. Als je je huis ooit gaat verkopen, levert je dit een waardevermeerdering van de woning op en is je huis beter te verkopen.

Birgit Johansson

Meer verhalen over Hypotheek