Al ruim 15 jaar organiseert Dialoog in Actie verbindende gesprekken tussen Amsterdammers met diverse culturele en religieuze achtergronden. Want een goed gesprek leidt tot meer begrip en geduld voor elkaar.
Coördinator Joke Jongejan en haar man Gert-Jan Wijnands kun je overal in Amsterdam tegenkomen in gebedshuizen, cafés, scholen en buurtcentra. Joke: "Eén van de uitgangspunten van onze stichting is dat wij de mensen opzoeken waar ze zijn. Daarom gaan we naar moskeeën, kerken en andere plekken waar we gesprekken organiseren met mensen die anders denken, voelen en leven. Want als mensen echt met elkaar in gesprek gaan, blijkt altijd dat we méér met elkaar gemeen hebben dan we denken. Met een beetje goede wil is het verrassend eenvoudig om contact te maken. Ook met mensen die op het eerste gezicht enorm van ons verschillen. Daar gaat het ons om: verbinding."
Joke: "We zoeken bij voorkeur naar een onderwerp dat leeft in de groep die we aan tafel krijgen. Dat bespreken we vooraf met de vertegenwoordigers van die groep. Op de Surinaamse Onafhankelijkheidsdag hebben we een gesprek over de vraag 'Wat betekent onafhankelijkheid voor jou?' In een moskee was de vraag laatst: 'Wie is verantwoordelijk voor de kinderen?' En in een gesprek met statushouders vroegen we ons samen af: 'Wie kun je vertrouwen?' We zoeken altijd vragen met een vleugje controversie, met meerdere laagjes."
Gert-Jan: "Een dialoog is gewoon een vorm van gesprek. Het verschil met bijvoorbeeld een discussie is, dat je daar vooral op zoek bent naar scherpe en overtuigende argumenten. Met het risico dat je veeleer bezig bent om elkaar te bestrijden dan om elkaar te ontmoeten. In een dialoog is dat juist omgekeerd: daar luister je naar elkaars ervaringen en praat je over de impact die ze op jou hebben gemaakt. Je probeert om eventjes in de schoenen van je gesprekspartner te gaan staan. Vaak snap je dan ineens wat iemand beweegt!"
Joke: "Enkele jaren geleden hebben we een serie dialogen georganiseerd in wat toen nog bejaardenhuizen heetten. We vroegen ons af welke impact de plotselinge sanering had op de bewoners. Die gesprekken hebben toen het nieuws gehaald. Dat was ook niet niks; we zaten toen regelmatig met huilende ouderen aan tafel."
Gert-Jan vult aan: "Ook de discussie over zwartepiet zagen we al een tijdje aankomen tijdens gesprekken in een Surinaams café in De Pijp. We hadden daar een andere vraag op het programma staan, maar de pijn in die gemeenschap was 10 jaar geleden al voelbaar. Schrijnend voelbaar soms."
Joke: "Samen met zo ongeveer alle kerkgenootschappen en enkele minderheidsgroepen bewaken we het Veiligheidspact. Dat komt in actie zodra er een groep in verdrukking dreigt te komen. Zo hebben we direct na de aanslagen in Parijs een stadswandeling voor Amsterdammers georganiseerd."
Gert-Jan: "Ik kom vooral in actie op scholen, met een filosofie-in-de-klas project. Daar praten we met 7- tot 17-jarigen over onderwerpen zoals pesten, anders zijn, vriendschappen. Ik vind het vaak ontroerend hoe zuiver jonge mensen kunnen redeneren. En voor zuiver nadenken geldt: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!"
De Stichting Dialoog in Actie biedt Amsterdammers de gelegenheid om concreet iets bij te dragen aan meer onderling begrip en verbinding. DiA werkt met circa 60 vrijwillige gespreksleiders. Na een korte training kun je direct aan de slag. Kijk voor informatie, steunen en meedoen op hun website.
Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen