10x duurzaam bij a.s.r.

10 oktober 2017

Als ik een product zou moeten noemen dat staat voor de zichtbaarheid van duurzaam, dan zou ik onmiddellijk die hippe kleurrijke waterfles noemen. Je weet wel, die met die handige dop. Ook Lisa van Blaricum, teamleider MVO, heeft er vast eentje in haar tas. Zij en haar team houden zich dagelijks bezig met duurzaamheid binnen a.s.r. Speciaal voor vandaag, de Dag van de Duurzaamheid, geeft ze haar lijstje van 10x duurzaam bij a.s.r.

1. Duurzaam gebouw

Toen we enkele jaren geleden toe waren aan een nieuw pand, hebben we bewust gekozen om duurzaam te renoveren in plaats van een nieuw pand neer te zetten. Zo werd ons gebouw maar liefst 50% zuiniger.  We wonnen er zelfs de Nederlandse Bouwprijs mee. We vangen warmte en koude op, hebben 1.200 zonnepanelen op het dak liggen en hebben de tuin zo ingericht dat het de lokale biodiversiteit ondersteunt.

2. Hergebruik bekers uit de automaat

Bij ons geen plastic bekertjes uit de koffieautomaten, maar cup2paper bekers. Dit zijn kartonnen bekertjes voorzien van een milieuvriendelijke coating. Zij worden na gebruik volledig gerecycled en zijn 100% CO2-neutraal gemaakt. 

3. Refurbished laptops

Ook via onze IT dragen we een steentje bij aan de duurzaamheid binnen a.s.r. Zo kopen we niet meer voor iedereen nieuwe laptops, maar voldoen refurbished modellen ook prima. Van buiten en binnen geheel schoongemaakt, een upgrade naar meer geheugen en een snelle harde schijf. Kortom, als nieuw. Maar wel goedkoper dan een nieuwe én milieusparend.

4. Warme Truiendag

Niet het eerste waar je aan denkt misschien, maar jaarlijks grijpen we de landelijke Warme Truiendag aan om een dag de verwarming twee graden lager te zetten. Dat bespaart tussen de 14 en 21% van de energieconsumptie van a.s.r. van die dag. Ook het menu in het bedrijfsrestaurant wordt er op aangepast. Zo hadden we een keer een snertbuffet en warme chocolademelk. Daar werd grotendeels de individuele energieconsumptie weer goedgemaakt ☺.

5. Elektrisch rijden

a.s.r. stimuleert steeds meer medewerkers om elektrisch te gaan rijden. Opladen van de accu kan op veel plekken bij ons hoofdkantoor. Ook voor onze gasten zijn er voldoende laadpalen. En voor een afspraak binnen Utrecht zijn elektrische fietsen te leen zodat je de auto kunt laten staan.

6. Duurzame inzetbaarheid medewerkers

Duurzame inzetbaarheid houdt in dat medewerkers zo goed mogelijk, zo lang mogelijk en zo vitaal mogelijk deel uitmaken van de arbeidsmarkt. Om de vitaliteit van onze medewerkers te stimuleren, organiseren wij verschillende activiteiten zoals de jaarlijkse Traploopweek.

7. Duurzaam vastgoed

We investeren bij a.s.r. in vastgoed waarin retailers, bedrijven, agrariërs en huishoudens nu en in de verre toekomst willen werken, winkelen of wonen. Afgelopen jaar kochten we ruim 20 hectare bos aan op landgoed Hees. 

8. a.s.r. scholen challenge

Het afgelopen jaar hebben we de a.s.r. scholen challenge georganiseerd. Alle basisscholen in de gemeente Utrecht werden uitgedaagd om met duurzame en innovatieve ideeën te komen. Meer dan 30 klassen deden mee. De winnende school kreeg €12.500 om hun idee ook echt te realiseren. Morgen organiseren we de finale van de scholen challenge voor de tweede keer! 

9. Duurzaam beleggen

Als grote institutionele belegger, beleggen wij niet in wapenhandel, nucleaire energie, kinderarbeid, tabak en de gokindustrie. Zo willen we Nederland verzekeren van een goede toekomst. Voor de huidige generatie en voor de generaties na ons. Rapper Sticks helpt ons deze boodschap onder de aandacht te brengen.

10. Ethisch Manifest

a.s.r. zet zich in voor klanten die hun rekeningen slecht of niet kunnen betalen. Dit doen we door ze proactief te helpen een oplossing te vinden voor hun problemen. We hebben samen met andere grote bedrijven het ethisch manifest getekend. 

Duurzaamheid
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid