Home Blogs van a.s.r. 850 vlaggen in top voor duurzaamheid

850 vlaggen in top voor duurzaamheid

25 september 2020

Op 25 september bestaan de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties vijf jaar. Om dit te vieren hijsen 850 Nederlandse duurzame organisaties, waaronder a.s.r., gemeenten, scholen, burgerinitiatieven, ministeries en ambassades de kleurrijke SDG-vlag en spreken daarmee hun steun uit voor de SDG’s.

Duurzame maatschappij in 2030

Op 25 september 2020 is het vijf jaar geleden dat de Sustainable Development Goals (SDG’s) bij de Verenigde Naties werden aangenomen. Zeventien doelen die ons op weg helpen naar een inclusieve, rechtvaardige en duurzame maatschappij in 2030. In de afgelopen vijf jaar zijn er al mooie resultaten geboekt, maar tegelijkertijd weten we dat er in de komende tien jaar nog enorm veel moet gebeuren. Nederland scoort goed op ‘innovatie’ en het ‘bestrijden van ongelijkheid’, maar loopt achter als het gaat om SDG’s als ‘biodiversiteit’, ‘klimaatactie’ en ‘gendergelijkheid’.

Hoog in het vaandel

SDG Nederland, de beweging van iedereen die in Nederland bijdraagt aan de doelen, roept op om deze verjaardag van de doelen het startschot te laten zijn van een decennium vol acties en transities. Samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Global Compact Network Netherlands en het Ministerie van Buitenlandse Zaken lanceren ze daarom een grootschalige vlaggenactie. Maatschappelijke organisaties, gemeenten, duurzame bedrijven, burgerinitiatieven, scholen en ambassades hijsen in totaal 850 SDG-vlaggen. Zo laten we met elkaar en de wereld zien dat we de duurzaamheidsdoelen hoog in het vaandel hebben staan. 

Verschil maken

De SDG’s zijn het breedst gedragen instrument om het hoofd te bieden aan de complexe mondiale uitdagingen van de komende jaren: 'klimaatactie', 'gendergelijkheid', 'biodiversiteit' en 'eerlijk werk'. De doelen omarmen alle relevante thema’s en zijn allemaal onderling verbonden. Ze bieden voor iedereen een kompas om zelf een verschil te maken.

Bij a.s.r. hijst Jack Julicher, directeur beleggingen de  #GlobalGoals vlag. Voor een duurzamere en eerlijkere wereld binnen tien jaar. 

Je kunt alle acties volgen onder de hashtags #samenvoordeSDGs en #togetherfortheSDGs.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid