Home Blogs van a.s.r. Eerlijke handel? Juist nu wel zo fair (trade)!

Eerlijke handel? Juist nu wel zo fair (trade)!

08 mei 2020

In deze moeilijke tijd is het extra belangrijk bewust boodschappen te doen. Dat kan door lokale ondernemers te steunen, maar ook door bij te dragen aan het welzijn van boeren en arbeiders aan het begin van de productieketen. Vooral nu kan je helpen door lokale en Fairtrade-producten te kopen. 

#FoodFrontLiners

Normaal gesproken is er op de tweede zaterdag in mei, de zaterdag voor moederdag, volop aandacht voor eerlijke handel. Maar dit jaar op World Fair Trade Day zijn er geen feestelijkheden. Terwijl de boeren en de arbeiders aan het begin van de productieketen juist hard worden getroffen door deze wereldwijde crisis. Zij hebben grote zorgen over hun gezondheid en over hun inkomen. Extra zorgelijk is dat in ontwikkelingslanden het sociale vangnet en de medische zorg vaak veel minder goed geregeld of soms zelfs afwezig zijn. Daarom zet Oxfam Novib deze dag in het teken van de #FoodFrontLiners. Om hen te bedanken voor hun essentiële werk. Want dat onze winkels gevuld blijven, danken we niet alleen aan de vakkenvullers, maar ook aan de boeren dichtbij en veraf.

Wat is fair trade ook alweer?

Eerlijke handel. Het klinkt vanzelfsprekend, maar dat is het niet. Veel boeren en arbeiders in derdewereldlanden leven in armoede door oneerlijke handel. Zij leiden een onzeker leven. Door veranderende prijzen op de wereldmarkt kan hun inkomen zomaar instorten.  Daarnaast is het werk vaak arbeidsintensief. Keihard werken voor weinig geld dus. Vaak zelfs zo weinig dat ze hun gezin niet kunnen onderhouden. Oneerlijk toch? 

Daarom werken we in Nederland met het Fairtrade-keurmerk van Stichting Max Havelaar. Fairtrade verbetert de ontwikkelingsmogelijkheden van boeren door standaarden te zetten. Belangrijker nog: dankzij Fairtrade krijgen de boeren een betrouwbaar inkomen. Ruim zes miljoen boeren en arbeiders in arme landen profiteren van de effecten van fair trade. Zo maken we de wereld eerlijk. Gelijke kansen voor iedereen dus. Wel zo fair!

Zo kies jij voor eerlijk

Vraag jij je nu af wat jij kan doen? Hoe jij kan bijdragen aan eerlijke handel? Simpel. Heb meer oog voor de mensen achter het product dat je koopt! Kies Fairtrade-producten wanneer je boodschappen doet. Die herken je aan het blauwgroene keurmerk. Al 69% van de Nederlandse huishoudens koopt Fairtrade-producten! 

Uit een recent Belgisch onderzoek blijkt zelfs dat tijdens de coronacrisis meer Belgen kiezen voor duurzaam voedsel en aangeven dat voortaan ook te zullen blijven doen. De verkoop van Fairtrade-producten en ook de voorkeur voor eerlijke en biologische producten zit daar sinds de start van de crisis in de lift. 

Dus ook al zijn er dit jaar geen feestelijkheden, toch kan je de World Fair Trade Day wel aangrijpen om in je omgeving te praten over duurzame consumptie. Een goed uitgangspunt is: lokaal als het kan, internationaal (denk aan koffie, bananen en cacao) als het moet, en dan liefst Fairtrade. 

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven