We drinken met z’n allen heel wat koffie. Maar als we onze dagelijkse koffiekick aan de lippen zetten, hebben de bonen al een hele reis afgelegd. Niet echt duurzaam. En als je de misstanden in de koffieteelt daarbij optelt, is het misschien tijd om onze cafeïneverslaving te heroverwegen. Niet dat we moeten stoppen met koffiedrinken, maar wel dat we ook hierbij een duurzame keuze maken.
Koffie is niet echt een product dat we in ons kleine landje kunnen verbouwen. Omdat de koffieplant het beste gedijt in een tropisch klimaat met veel warmte en regen en op vruchtbare grond, komt de meeste koffie uit Zuid-Amerika, Afrika en Azië. Koffie legt dus heel wat kilometers af voordat het in onze cafés, keukens en kantoren ligt. Veel kilometers betekent veel impact op het klimaat. Wat daarnaast ook niet goed is voor het milieu, zijn de bestrijdingsmiddelen die bij de koffieteelt gebruikt worden. Middelen die schadelijk zijn voor zowel de bodem, het grondwater als de koffietelers zelf.
En wat dacht je van de misstanden in de koffieteelt. Koffieboeren hebben het niet breed en krijgen vaak nog steeds geen eerlijke prijs voor hun oogst, waardoor ook de arbeiders veel minder dan het minimumloon verdienen. Daarbij zijn de arbeidsomstandigheden op de plantages vaak slecht en is het werk zwaar. Geen situatie waardoor de kwaliteit van het leven van de mensen in ontwikkelingslanden vooruit gaat. Al met al geen zuivere koffie.
Fairtrade koffie is een heel ander verhaal. Door eerlijke handel tussen boeren en inkopers worden er hogere, eerlijkere, prijzen voor de koffie betaald. Door de eerlijke handel kunnen boeren koffiebonen van betere kwaliteit leveren en worden de arbeiders beter betaald. Uiteindelijk hoeven de boeren ook geen slechte bestrijdingsmiddelen te gebruiken om de oogst te optimaliseren. En de productie van koffie wordt gewaarborgd doordat Fairtrade boeren een extra ontwikkelingspremie ontvangen die ze aan kwaliteitsverbeteringen besteden, zoals training, betere productiefaciliteiten en nieuwe agrarische hulpmiddelen.
Starbucks is de grootste inkoper van Fairtrade koffie ter wereld.
En die training en innovatie is hard nodig, want de koffieteelt ondervindt nu al de gevolgen van de klimaatverandering. Het weer is onvoorspelbaarder geworden en ook bemoeilijken plagen en ziekten een goede oogst. Door milieutrainingen kunnen de boeren hun bodem verbeteren, bomen planten om de plantages te beschermen en water conserveren. Hiermee kunnen ze zich beter beschermen tegen klimaatverandering.
Fairtrade is een internationaal keurmerk. In Nederland bepaalt de stichting Max Havelaar welke producten in aanmerking komen voor het Fairtrade-logo. Door je duurzame keuze steun je de eerlijke handel en daarmee de vooruitgang van de gezinnen van de koffieboeren en de arbeiders. En daarmee een beter bestaan. Dan smaakt je kopje koffie toch ook een stuk beter?
a.s.r. en eerlijke handel
Bij a.s.r. beleggen we je premie duurzaam. We maken duidelijke keuzes en beleggen niet in sectoren met slechte arbeidsomstandigheden of waarin gebruik wordt gemaakt van kinderarbeid. Ook nemen we deel aan het Platform Living Wage Financials, een samenwerking van meerdere financiële instellingen (waaronder Triodos en ASN Bank) om leefbaar loon in de productieketens van diverse sectoren te realiseren. Met een verzekering, hypotheek of pensioen van a.s.r. weet je zeker dat jouw premie duurzaam wordt belegd en eerlijke handel wordt gestimuleerd.