Home Blogs van a.s.r. Energie besparen tijdens het koken, zo doe je dat

Energie besparen tijdens het koken, zo doe je dat

14 november 2019

Misschien doe je het al op de camping en denk je er thuis niet zo snel aan. Maar ook aan je eigen aanrecht kun je heel goed met ‘slow cooking’ energie besparen. Hoe? Zet het gas na een paar minuten koken uit, doe de deksel goed op de pan (niet stiekem even kijken) en laat je eten langzaam doorgaren. Aanbranden of overkoken is verleden tijd!

Hooikist

Je grootmoeder wist natuurlijk allang hoe ze energiezuinig moest koken. Brandstof was toen duur en niet zo makkelijk te krijgen. Dus gebruikten ze in veel huishoudens een hooikist. In deze houten kist met isolerend hooi stopten ze de goed afgesloten pannen en lieten zo het eten langzaam verder garen. Er zullen niet veel mensen zijn die nog zo’n hooikist gebruiken, maar de methode met het eerder uitdraaien van de warmtebron werkt net zo goed. 

Meer smaak

Let er bij deze truc wel op dat je pan niet te groot is en dat je niet teveel water gebruikt. Al dat water moet je ook weer opwarmen en dat kost ook energie. Minder water heeft ook andere voordelen, want daardoor houdt je eten meer smaak en voedingsstoffen vast. De methode is ook handig als je een pit tekort komt bij een uitgebreide maaltijd. En niet onbelangrijk: na afloop hoef je minder schoon te maken, omdat je nooit meer last hebt van aanbranden of overkoken! 

Eenvoudig energie besparen doe je zo

  • Je neemt een passende pan
  • Je brengt water aan de kook
  • Je doet rijst of pasta erbij
  • Je brengt het water weer aan de kook
  • Je houdt daarbij de deksel goed op de pan
  • Je zet kort nadat het water weer kookt gas of elektriciteit uit
  • Je rekent ongeveer 1,5 keer langer dan de normale kooktijd

Makkelijke energiebesparende lifehack toch?

Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen 

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Dit is de tijd van doen