De onmiskenbare metaalgeur in Metaal Kathedraal in de wijk Leidsche Rijn in Utrecht herinnert aan de periode dat hier de metaalfabriek METAK was gehuisvest. Maar aan het gebouw is duidelijk te zien dat het oorspronkelijk een kerk was. In deze mix van industrieel en kerkelijk erfgoed is er een nieuw geloof, dat van duurzaamheid. Metaal Kathedraal is een broedplaats voor kunst, wetenschap en ecologie. Een biotoop voor circulair leven.
In de tuin naast Metaal Kathedraal kun je allerlei duurzame ideeën ervaren. In deze proeftuin zie je er van alles in werking, zoals een kookstel op biogas van afval uit de keuken, een biomeiler, een bio toilet met geschieden opvang voor urine en ontlasting en het ‘Wood Wide Web’. De biomeiler is een composthoop van honderd kuub houtsnippers waar waterslangen door lopen. Dit levert naast goede compost 18.000 douchebeurten warmte op. Een behoorlijke tegenstelling met de korte hoeveelheid energie die vrijkomt bij verbranding. Het doel van het bio toilet is de fosfaat uit urine als meststof hergebruiken. Belangrijk, als je weet dat de nu bekende fosfaatmijnen in Marokko en China leeg raken. Het Wood Wide Web is de naam van het communicatiestelsel van schimmels waarmee bomen op afstand met elkaar communiceren.
Ook in de tuin, in een tot atelier omgevormde container, is Janneke Kornet aan het werk. Zij is Artist in Residence bij Metaal Kathedraal. Janneke maakt kunst van een deel van het afval dat tijdens een ‘plogging run’ door studenten en medewerkers van Green Office Utrecht en WNF van straat en uit de grachten is verzameld na de Canal Pride in Utrecht. Het afval bestaat vooral uit drankverpakkingen: blikjes, plastic en glaswerk. Janneke maakt het afval eerst schoon voor ze het tot een kunstwerk verwerkt. Janneke: ‘Het schoonmaken van het afval hoort er bij, het is een interessant proces en geeft een vreemd en surrealistisch gevoel’. Het plan is de verpakkingen te restaureren en tentoon te stellen in ‘The Garbage Shop’. Het is een reactie op de tegenstelling tussen een dag feest vieren en het afval dat er van overblijft.
Initiator van Metaal Kathedraal Maureen Baas woont in een woonwagen op het terrein. Ze erkent: ‘Nu moet ik het vertellen en jullie rondleiden want anders zien jullie het niet. De oplossing daarvoor is dat we het interactief moeten gaan maken’. Daarvoor heeft Metaal Kathedraal budget nodig en moet het de juiste mensen aantrekken. Maureen heeft theater gestudeerd en dat merk je aan de manier waarop ze kan vertellen over de proeftuin. Ze is bevlogen over het onderwerp biomimicry, het imiteren van toepassingen uit de natuur.
Wil je meer weten? Op de eerste zondag van de maand kun je zelf een kijkje nemen in de proeftuin van Metaal Kathedraal.
Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen