Ga naar de hoofdinhoud
Home Willemijn woont duurzaam en zelfvoorzienend in de stad
Willemijn in haar keuken

Willemijn woont duurzaam en zelfvoorzienend in de stad

05 februari 2021

Al sinds ik heel jong ben boeit het me mateloos hoe andere mensen wonen. Ik doe dan ook ongeveer niks liever dan bij anderen binnen kijken. Sinds een jaar of tien ben ik actief bezig met het steeds verder ‘vergroenen’ van mijn lifestyle en duurzaam wonen hoort daar natuurlijk ook bij. Ik doe alvast inspiratie op voor als het moment komt dat ik mijn eigen koopwoning heb; hopelijk kom ik een huisje tegen dat ik zo duurzaam mogelijk kan inrichten! Tot die tijd kijk ik graag naar hoe anderen dat doen. Voor dit artikel ging ik, Merel Wildschut van De Groene Meisjes, op bezoek bij Willemijn.

Willemijn (31) woont met haar vriend, kat en kippen in een semi-vrijstaand dijkwoning met energielabel A+ in Rotterdam. Zo’n vier jaar geleden verhuisden ze naar het huis van hun dromen, alleen zag dát er toen nog uit als een bouwval. Als ik Willemijn vraag of “bouwval” te oneerbiedig gesteld is, antwoordt ze: “nee hoor, schrijf maar op. Het wás een bouwval. De riolering moest zelfs nog worden aangelegd.” Goed, we hebben een beeld.

Wil je meer lezen over hoe je duurzaam kunt wonen? Bekijk platform Duurzaam Wonen voor inspiratie en tips.

Klusproject XL

Die riolering legde Willemijn zelf aan. ‘Dat is eerder een puzzel dan dat het heel moeilijk is. Met behulp van YouTube video’s kom je een heel eind,’ verzekert Willemijn me. Tussen neus en lippen door vertelt Willemijn dat ze toen ze klein was al voor haar eerste konijn zelf een hok heeft getimmerd. Ze was toen zes jaar oud. Een ware klusjesvrouw was geboren. 

Toen in 2017 dit huis op hun pad kwam, waren Willemijn en haar vriend eigenlijk niet actief op zoek naar een nieuwe woning. Willemijns moeder, die architect is, stuurde het linkje van Funda door. Zij zag erg veel potentie in het pand en toen het stel het huis eenmaal in het echt hadden gezien, waren ze eigenlijk meteen om. Omdat het huis zo’n groot klusproject was, was het in verhouding veel goedkoper dan pak’m beet een appartement in Rotterdam. Zo’n kans krijg je natuurlijk nooit meer. 

Meer inspiratie?

Wil je meer lezen over duurzaam wonen? Abonneer je dan op de gratis nieuwsbrief. Je ontvangt dan eens per maand duurzame tips in je mailbox.

planten
Van energielabel G naar A+

Willemijn en haar vriend hebben een maand of zes verbouwd en het grootste gedeelte van de verbouwing hebben ze zelf gedaan. Die verbouwing behelsde een aantal grote klussen, zoals het begaanbaar maken van de tuin (daar was een weekend lang een graafmachine voor nodig), het waterdicht maken van het dak en het aanleggen van de waterleiding en elektra. Toen de basis was geregeld, was het tijd om de woning verder te verduurzamen. Dat voelde voor Willemijn als een logische stap; ‘als je dan toch alles zelf ‘from scratch’ kunt bedenken, dan ga je natuurlijk voor de meest duurzame opties.’

Zo kwamen er dertien zonnepanelen op het dak en besloten Willemijn en haar vriend om zonder gas te willen leven. Dat betekent dat ze geen centrale verwarming hebben aangelegd, maar hebben gekozen voor een Scandinavische kachel (tweedehands, van Marktplaats) die ze stoken met ‘hout uit eigen jungle’, zoals Willemijn het noemt. In de tuin staan namelijk een hele reeks wilgen die elkaar in de weg zitten en over elkaar heen beginnen te groeien.

Daarnaast is er geïnvesteerd in heel goede isolatie (denk aan triple glas en speciaal duurzaam isolatiemateriaal in de kozijnen en op het dak,) komt de keuken van Marktplaats, werd de vloer gelegd uit een restpartij hout en werd er een elektrische boiler geïnstalleerd in de kelder van het huis.

Merel op bezoek bij Willemijn
Voordelig duurzaam wonen

Willemijn vertelt: ‘Het loont om altijd eerst research te doen naar hoe dingen anders kunnen. Neem de elektrische boiler: je kunt een super geavanceerd exemplaar van €850 met energielabel A+ kopen, maar je kunt ook een eenvoudiger boiler van €100 kopen en die zelf heel goed isoleren. Werkt even goed. Ook kozen wij voor zoveel mogelijk hergebruikte materialen en richtten we ons huis met praktisch alleen maar tweedehands spullen in. Zo kreeg ik een bank en een stoel van mijn overgrootmoeder, vond ik een mooie deur in een container en knapten we een televisiekast uit de kringloop op. Duurzaam wonen hoeft echt niet duurder te zijn!’ 

Lees ook: zo richt je je huis mooi en duurzaam in

De juiste specialist vinden

Nu is het natuurlijk geweldig dat Willemijn en haar naasten zo handig zijn dat ze zoveel klussen zelf kunnen oppakken, maar wat als je daar zelf niet zoveel kaas van hebt gegeten? Willemijn vertelt: ‘Wij hebben ook niet álles zelf gedaan, dus voor sommige klussen hebben we een professional ingehuurd. We liepen er echter wel tegenaan dat veel klusjesmannen een vrij traditionele kijk op hun werk hebben. We hebben echt moeten zoeken naar vakmensen die bereid waren creatief te denken en die een risico durfden te nemen. Zo wilden wij onze kozijnen per se isoleren met een bepaald super duurzaam materiaal uit België, maar het was nog een hele uitdaging om iemand te vinden die dat voor ons wilde doen.’ 

Ik vertel Willemijn dat a.s.r. huiseigenaren kan koppelen aan vakmensen die gespecialiseerd zijn in duurzame oplossingen als het gaat om klussen in huis, wanneer er iets gerepareerd moet worden in de woning. Je moet dan denken aan specialisten die alles weten van het duurzaam herstellen van bijvoorbeeld hout (vloeren, kozijnen) en natuursteen (aanrechtbladen, badkamertegels). Gaat er iets kapot of wil je iets aanpakken in huis, maar kun je zelf geen klusser vinden die dit zo duurzaam mogelijk voor je durft aan te pakken? In dat geval kan a.s.r. je makkelijk en snel aan een specialist uit hun duurzaam herstelnetwerk koppelen. Willemijn: ‘Wow, dat wist ik niet! Dat is echt heel goed om te weten voor mensen die, net zoals wij, de boel goed willen onderhouden met zoveel mogelijk respect voor het huis, maar óók voor de aarde en het klimaat.’

foto's huis en tuin Willemijn
Zelfvoorzienend wonen

Het was fantastisch om te zien hoe Willemijn en haar vriend zo bewust en zelfvoorzienend mogelijk leven in hun duurzame woning in de stad. De kippen, die dagelijks voorzien in verse eitjes, wonen in hokken getimmerd uit restjes hout van de verbouwing, in de moestuin staan óók in de koude maanden nog genoeg groenten te groeien en het huis is stijlvol ingericht met gekregen en gevonden meubels. Tot slot vertelt Willemijn trots dat ze ieder jaar veel minder energie verbruiken dan ze opwekken, wat betekent dat ze jaarlijks een paar honderd euro terug krijgen waarmee ze de zonnepanelen uiteindelijk in acht jaar weer terugverdienen. Wat een mooie investeringen voor de langere termijn! Voor mij verandert Willemijn mijn beeld van duurzaam wonen - sober en/of duur- volledig. Een grote inspiratie! 

Over Merel
foto merel

Merel Wildschut is 34 jaar en woont in Utrecht. Ze schrijft en deelt over leuk, bewust & duurzaam leven. Je zou Merel kunnen kennen van haar blog De Groene Meisjes. Volg haar ook op Instagram voor dagelijkse inspiratie op dit gebied! 

Alle foto's bij dit artikel zijn gemaakt door Aline Bouma.


Meer verhalen over Duurzaam herstel

{ "dialog": { "homeItemId" : "42fdf1c1-a8f6-43d1-9dec-ce9c9b829900", "urlChat" : "/api/dialog/Chat/", "urlCM": "/api/dialog/Conversation/", "urlCMReporting": "", "tokenApiEndPoint": "/api/token/get", "feedbackDelay": 10000, "feedbackDelayExtended": 60000, "greeting": [ "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eGoedemorgen, welkom bij a.s.r.\u003c/span\u003e", "\u003cspan style=\"background-color: #ffffff; color: #2a292e;\"\u003eStel ons hieronder je vraag. We helpen je graag verder\u003c/span\u003e" ], "regEx": "^[A-Za-z0-9'`‘’\\xC0-\\xD6\\xD8-\\xF6\\xF8-\\xFF!@#$^&()_+/|€,\\.\\-\\s]{0,200}$", "readMore": "Lees meer", "initInputPlaceholder": "Typ je vraag in een paar woorden", "inputPlaceholder": "Typ een reactie of andere vraag", "buttonText": "versturen", "agentDisconnected": "Onze medewerker heeft de chat afgesloten.", "startChat": "Je chat nu met een a.s.r. medewerker", "subjectPrefix": "conversatiestarter", "chatGroupIsOpen": {"KS_HD_C_MIJNASR":false,"PEN_C_IDV2":false,"SCH_Pcl_C_AVP_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_REIS_ASRNL":false,"SCH_Pac_C_ASRNL":false,"SCH_Pdb_C_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_VERKEER_ASRNL":false,"SCH_Pcl_C_BRAND_ASRNL":false,"ARD_C_DB":false,"ARD_C_KLANTADVIES":false}, "occupiedMessage": "Oeps, al onze medewerkers zijn in gesprek. Een moment geduld alsjeblieft", "promptTitle": "Chat sluiten?", "promptText": "Weet je zeker dat je de chat wilt afsluiten?", "Yes": "Ja", "No": "Nee", "chatAvailable": "Chat met ons", "chatOccupied": "De chat is tijdelijk bezet", "chatOff": "De chat is nu gesloten", "subjects": [ { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/verzekering-afsluiten.svg", "title": "Product afsluiten", "chatMessage": "Product afsluiten", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/schade-melden.svg", "title": "Schade melden", "chatMessage": "Schade melden", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/gegevens-wijzigen.svg", "title": "Gegevens wijzigen", "chatMessage": "Gegevens wijzigen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/fondsen-en-koersen-informatie.svg", "title": "Fondsen en koersen", "chatMessage": "Fondsen en koersen", "variantA": true, "variantB": true } , { "iconSrc" : "/-/media/images/asr/asrnl/homepage/toptaak-iconen/contact.svg", "title": "Contact opnemen", "chatMessage": "Contact opnemen", "variantA": true, "variantB": true } ] } } { "dialogErrorModals": { "firstModal": { "message": "Er is helaas een storing. Onze chatbot loopt vast. Klik op vernieuwen om het nog een keer te proberen. Je gesprek blijft bewaard.", "primaryBtn": { "text": "Vernieuwen" } }, "secondModal": { "message": "Helaas, de storing is er niet mee verholpen. Probeer het later op de dag nog een keer of vul het contactformulier in.", "primaryBtn": { "text": "Naar contactformulier", "href": "/contact" }, "secondaryBtn": { "text": "Melding sluiten" } } } }