Je huis aanbieden als vakantieverblijf of in de vakantie ruilen van woning. Deze zomer is dat een welkome mogelijkheid, omdat er nog veel onzekerheid bestaat over vakantie in het buitenland. Een tijdje van huis wisselen en op deze manier een goedkoop vakantieverblijf hebben klinkt aantrekkelijk. Maar mag je zomaar aan woningruil doen? Wat als er schade ontstaat aan jouw woning? Zijn jouw inboedel en woonhuis dan wel goed verzekerd? En hoe zit het eigenlijk met je hypotheek?
Het kan per verzekeringsmaatschappij en hypotheekaanbieder verschillen welke regels er gelden voor woningruil. Het is verstandig om vooraf de voorwaarden van je hypotheek en verzekeringen te checken. Ook als je jouw woning ruilt met een andere particulier voor een vakantie. Woningruil brengt namelijk risico’s met zich mee.
Laat je verzekeraar weten dat je aan woningruil doet. Als je de verhuur of ruil niet gemeld hebt, krijg je bij schade meestal maar een gedeeltelijke of helemaal geen vergoeding. Heb je een appartement? Informeer dan bij het bestuur van de VvE of dit verzekerd is onder de opstalverzekering van de VvE. Veel mensen denken daar niet aan als ze aan woningruil doen. Als je dan schade hebt, is de kans groot dat deze niet vergoed wordt.
Bij a.s.r. kun je de extra dekking Verhuur meeverzekeren op de woonhuis- en inboedelverzekering, zodat jouw spullen ook bij tijdelijke verhuur of woningruil verzekerd zijn. Je betaalt hier extra premie voor. De verhuur- of ruilperiode aan toeristen, familie of vrienden voor een vakantie mag dan niet langer zijn dan 17 weken per jaar, diefstal en vandalisme is alleen verzekerd als er zichtbare sporen zijn van inbraak. Deze verzekering geeft geen dekking voor schade door vandalisme of diefstal door de huurder of degene met wie je van woning geruild hebt of als je verhuurt aan verschillende personen of gezinnen tegelijk. Ook is er geen Allriskdekking tijdens de periode van verhuur of ruil. Neem contact op met een adviseur voor meer informatie over de aanvullende keuzedekking Verhuur.
Als je eigenaar bent van een koopwoning, dan staat er meestal in de hypotheekvoorwaarden dat je de woning zelf moet bewonen. Dat betekent dat de woning niet verhuurd mag worden of dat woningruil niet is toegestaan. Check vooraf of jouw hypotheekverstrekker tijdelijke verhuur of tijdelijke woningruil wel toestaat. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. Ben je eigenaar van een appartement? Overleg dan ook met de Vereniging van Eigenaren of verhuur is toegestaan. Houdt de risico’s wel goed in de gaten. Zodra je jouw woning voor een tijdelijke korte periode verhuurt kan de waarde van je woning dalen.
Heb je een hypotheek bij a.s.r.? Dan staat er in de hypotheekvoorwaarden dat je de woning zelf moet bewonen. Je mag de woning niet verhuren of in gebruik aan een ander afstaan. Je kunt wel een schriftelijk verzoek indienen voor toestemming voor tijdelijke verhuur. Bij a.s.r. kan dat via hypothekenbeheer@asr.nl. Let op dat je soms geen toestemming krijgt voor tijdelijke verhuur van je woning of woningruil.