Hangt die van jou goed?

31 oktober 2017

Heb jij rookmelders op de juiste plaatsen hangen? Of liggen ze eigenlijk nog achter in een keukenla? Iedereen weet dat het belangrijk is om werkende rookmelders in huis te hebben hangen. Toch blijkt dat bij veel Nederlanders de rookmelders niet op de juiste plaats hangen, rookmelders geen batterijen hebben, of zelfs nooit opgehangen zijn.

Hang rookmelders op de juiste plaats

Het beste is om op iedere verdieping in huis een rookmelder te hangen. De beste plaatsen hiervoor zijn de gang en de overloop waar slaapkamers op uitkomen en ook de trap is. Dit is namelijk je vluchtroute en daarom het belangrijkst. Ook is het verstandig in iedere slaapkamer, vooral kinderkamers, en in de ruimte met de CV een rookmelder te hangen. Dit vooral omdat je niets ruikt tijdens je slaap, maar wel kan horen. Hang een rookmelder niet in de keuken, de kans is groot dat deze dan continu afgaat bij het koken.

Test rookmelders regelmatig

Batterijen, maar ook rookmelders hebben geen eeuwige levensduur. Test daarom regelmatig en vervang ze op tijd. Test de rookmelder nooit met een brandende sigaret of kaars. Dit beschadigt de rookmelder.

Wacht niet met het vervangen van batterijen totdat de rookmelder hierom vraagt. De kans bestaat dat je op dat moment geen batterijen in huis hebt, waardoor de rookmelder lange tijd zonder batterijen hangt. Let er ook op dat je de rookmelden schoon houdt. Doe dit bijvoorbeeld met de stofzuiger.

Of je goed verzekerd bent bij een woningbrand, kan je navragen bij je adviseur.

Verzekeren
Tim Beugeling

Meer verhalen over Verzekeren