Home Blogs van a.s.r. Heb je voor je heftruck of graafmachine een WAM-verzekering nodig?

Heb je voor je heftruck of graafmachine een WAM-verzekering nodig?

26 juni 2018
Als je met een heftruck of graafmachine op de openbare weg rijdt, ben je net als alle andere motorrijtuigen WAM-plichtig. Wat veel mensen niet weten, is dat ook (eigen) terreinen die bereikbaar zijn voor het verkeer gelijk worden gesteld aan de openbare weg, zoals een eigen erf of parkeerplaats.

En hoe zit het dan als er iets gebeurt met je heftruck of machine in bijvoorbeeld een hal, loods of magazijn? Op een aansprakelijkheidsverzekering zijn motorrijtuigen uitgesloten dus die verzekering biedt geen dekking voor je heftruck of machine. Dit geldt zelfs voor een pallettruck in een gesloten magazijn, terwijl de bestuurder niet eens op de machine zit maar meeloopt.

Volgens de Wet Aansprakelijkheid Motorrijtuigen moet elk motorrijtuig WA-verzekerd zijn op de openbare weg of wat hieraan gelijk wordt gesteld, dus ook motorrijtuigen die op het eigen terrein rijden. Het maakt hierbij niet uit of het motorrijtuig een kenteken heeft of niet!

Veel bedrijven nemen de WA-verplichting van een heftruck of graafmachine niet zo serieus, omdat ze in de veronderstelling zijn dat ongelukken op eigen terrein niet zo vaak voorkomen, of dat de schade gedekt is op hun aansprakelijkheidsverzekering. Helaas is het tegendeel waar. Ongelukken met de heftruck of graafmachine komen regelmatig voor. Dit komt onder andere doordat er een hoop medewerkers zijn die incidenteel op een heftruck rijden om even wat goederen te verplaatsen. Zij hebben onvoldoende ervaring en hebben vaak geen opleiding gehad voor het besturen van een heftruck. Daarnaast komt het regelmatig voor dat een werknemer tijdens het graven op een kabel of leiding terecht komt.

Hoe kan je ongelukken met de heftruck of graafmachine voorkomen?
  • Markeer voetgangersgebieden op je werkterrein
  • Verzorg rijvaardigheidstrainingen voor alle bestuurders
  • Zorg voor voldoende manoeuvreerruimte, stevige stellingen, vlakken vloeren en goed zicht voor de bestuurder
  • Gebruik een app die aangeeft waar kabels en leidingen lopen, bijvoorbeeld van Blindguide, Euroradar of CableTracks.
Welke verzekering heb je nodig?
Ongelukken met de heftruck kan je verzekeren met een landmateriaalverzekering, ook wel werkmateriaal genoemd. Mocht je dus onverhoopt schade aan en ander of andermans spullen veroorzaken, dan is dat met deze verzekering gedekt. Op deze verzekering kan je ook cascoschade aan je heftruck of graafmachine verzekeren, bijvoorbeeld een beschadiging doordat je ergens tegenaan bent gebotst of diefstal.
Meer weten?
Neem dan contact op met je adviseur voor een persoonlijk advies dat precies aansluit bij was jij nodig hebt.
Eline Horst