Helmplicht voor e-bikers?

13 februari 2018

Jaarlijks komen zo’n 70.000 fietsers in Nederland in het ziekenhuis terecht na een ongeluk. Uit onderzoek blijkt dat fietsers met een elektrische fiets zwaarder gewond raken bij een ongeluk dan fietsers met een normale fiets. Moet een fietshelm verplicht worden voor alle e-bikers?

High speed

Momenteel is er een helmplicht voor eigenaren van een ‘high speed’ e-bike, die tot wel 45 kilometer per uur kan. Deze wordt gezien als brommer. Bestuurders moeten niet alleen een helm dragen, maar dienen ook minimaal 16 jaar zijn, een brommerrijbewijs te halen en een kentekenplaat op de fiets te bevestigen. Een reguliere elektrische fiets is begrensd op 25 kilometer per uur: voor deze fietsers geldt dat zij niet verplicht zijn een helm te dragen tijdens het fietsen.

Zwaardere verwondingen

In mei werden de resultaten bekend gemaakt van een onderzoek gehouden door een groep Groningse artsen. Zij zagen dat fietsers met een elektrische fiets zwaarder gewond raken bij een ongeluk dan fietsers met een normale fiets: ze hebben twee keer zo vaak meervoudige verwondingen, vaker ernstig schedelletsel en liggen twee keer zo lang in het ziekenhuis na een fietsongeluk.

Leeftijd

Hoe komt dit? Wellicht door de leeftijd: de gemiddelde leeftijd van e-bikers was 65, en die van gewone fietsers 39 jaar. Drie jaar geleden wees een analyse van de SWOV uit dat oudere e-bikers vaker worden verrast door de paaltjes op het fietspad, en inschattingsfouten maken bij het inhalen. Echter, e-bikes zijn al lang niet meer alleen populair onder ouderen. Steeds meer werkenden gebruiken de elektrische fiets voor het woon-werkverkeer. Zeker rondom steden zie je dat jonge mensen de elektrische fiets pakken ter vervanging van filerijden met de auto.

Helmplicht? Voor iedereen?

Zou er (dus) een helmplicht moeten komen voor al deze fietsers? Of een stap verder: zouden misschien alle fietsers verplicht een helm moeten gaan dragen? Je kunt nu immers ook al hard gaan met een gewone fiets, als je hard doortrapt. En bestuurders van een racefiets hoeven ook niet verplicht een fietshelm te dragen. Ook op een snorfiets is een helm niet verplicht. Zou dat dan ook niet verplicht moeten worden?

Niet alle cijfers zijn bekend

Overigens, of er per saldo ook echt meer ongelukken gebeuren met e-bikes is helaas niet na te gaan. Dat komt omdat niet alle fietsongelukken geregistreerd worden. Alleen de ongelukken waar politie en/of een ambulance aan te pas moet komen, zijn bekend.

Verzekeren
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren