Home Blogs van a.s.r. Hoe een koekenpan gelukkig kan maken

Hoe een koekenpan gelukkig kan maken

16 januari 2019

Een koekenpan is niet het eerste waar je aan denkt als je je rugzak inpakt om op te reis te gaan. Maar bij Willem Dieleman gaat de pan altijd mee. Tijdens zijn vele reizen ontdekte hij wat een geluk het bakken van een stapel pannenkoeken hem en anderen brengt. Sindsdien is het zijn levensmissie om mensen gelukkig te maken met een pannenkoek.

Levensmissie

Willem Dieleman wilde het wel maken in het leven. Maar het streven naar succes en geld bracht hem niet wat hij hoopte. Hij pakte zijn rugzak en ging op reis. Tijdens zijn vele reizen maakte hij gebruik van het online gastvrijheidsnetwerk CouchSurfing. Als dank voor zijn verblijf zette hij regelmatig de pannenkoekenpan op het vuur. Dit bracht hem op het idee om dit ook voor de minderbedeelden te doen. Zo kwam Willem erachter hoe krachtig een klein gebaar kan zijn. En wat compassie met je doet. Het werd zijn levensmissie om met het geven van iets simpels als een pannenkoek met mensen in contact te komen en culturen met elkaar te verbinden.

Pancake Adventures

Over zijn reisavonturen schreef Willem het boek de Pancake Adventures, met als ondertitel ‘hoe ik pannenkoeken aan de wereld gaf en wat ik ervoor terugkreeg’. Hij vertelt hoe zijn talent om lekkere pannenkoeken te bakken hem met andere mensen uit allerlei culturen in verbinding bracht. Het boek gaat vooral over de eerste zes maanden van zijn reis en laat zien hoe hij transformeerde van een najager van succes tot iemand die geniet van de kleine dingen in het leven. Willem bakte pannenkoeken in zo’n beetje heel Azië, Australië en in diverse Europese en Afrikaanse landen.

Willem Dieleman met zijn koekenpan

Willem Dielemans met zijn koekenpan van de Pancake Adventures. a.s.r. foundation

a.s.r. foundation
Als dank voor hun inzet in 2018 kregen alle a.s.r. vrijwilligers een speciale pannenkoekenpan met pannenkoekenmix en een uitnodiging voor de lezing van Willem Dieleman over zijn ‘pancake adventures’. Waarom? Omdat Willem vertelt hoe zijn talent om lekkere pannenkoeken te bakken, hem met mensen uit allerlei culturen in verbinding bracht. Dat geven tot verbinding kan leiden en compassie geluk geeft. Een gegeven dat veel vrijwilligers zullen beamen.

Foto bij blog: Willem Dieleman


a.s.r. Duurzaamheid Dit is de tijd van doen
Christel van Capelleveen