Home Blogs van a.s.r. "Hoe kan het dat niemand zich druk maakt om rokers?"

"Hoe kan het dat niemand zich druk maakt om rokers?"

31 juli 2017

Wanda de Kanter is longarts in het Antoni van Leeuwenhoek. Zelf ondervond zij – na jaren gerookt te hebben – hoe moeilijk het is om te stoppen. Met haar stichting Rookpreventie Jeugd keert zij zich fel tegen de tabaksindustrie.

"Longkanker is de meest dodelijke kanker die er is. Als longarts behandel ik deze patiënten dagelijks, maar het idiote is dat vrijwel 90% van deze ziektegevallen voorkomen had kunnen worden door niet te roken. Ik zie deze patiënten, maar anderen zien hen niet. Je ziet jonge mooie rokers en af en toe de oude opa van 85 die nog steeds zijn sigaartje rookt, maar feit is dat twee van de drie rokers doodgaan door het roken en die zie je niet meer… Hoe kan het dat niemand zich druk maakt om deze groep? Je hebt het over 20.000 doden per jaar in Nederland.

Sticks en Wanda de Kanter zijn tegen investeren in de tabaksindustrie

Longarts Wanda de Kanter en rapper Sticks in de a.s.r. campagne Het Andere Bewijs - Tabaksindustrie

Juist kinderen moeten beschermd worden. Die hebben geen benul van de gevolgen, maar worden door de tabaksindustrie gezien als replacementsmokers. Degenen die de plaats moeten innemen van rokers die overlijden om omzet te blijven draaien. De stichting Rookpreventie Jeugd die ik samen met collega Pauline Dekker heb opgezet, heeft tot doel om tabak uit te bannen uit de samenleving en roken geschiedenis te maken. Dat kan alleen door te zorgen dat er geen nieuwe rokers meer bijkomen. Maar er is een enorm intensieve lobby vanuit de tabaksindustrie. Bij de Europese Commissie lopen wel 150 tabakslobbyisten rond.

Iedereen weet wat werkt tegen roken, maar het gebeurt niet. Sigaretten zouden structureel elk jaar substantieel duurder moeten worden - in Australië kosten ze 18 euro per pakje - en zouden merkloos moeten zijn zodat kinderen zich er niet meer mee kunnen onderscheiden.

Tabak heeft zo’n impact op allerlei gebieden. Bijvoorbeeld duurzaamheid. Door de productie komt er allerlei troep uit de filters in de oceanen. En er is heel veel kinderarbeid op ontboste tabaksplantages. Er is geen sigaret in Nederland te koop, waar geen kinderarbeid aan te pas is gekomen. Het is heel vreemd dat iedereen dit goed blijft vinden. Als je als bedrijf hiertegen bent, zoals a.s.r. laat zien met haar campagne, dan heb je echt impact."

Het andere bewijs

Meer verhalen over Het andere bewijs