Houd de dief en voorkom winkeldiefstal

16 maart 2017

Je hoopt dat het je nooit overkomt, maar toch krijg je er als ondernemer mee te maken: criminaliteit, zoals diefstal. Naar schatting worden er dagelijks zo'n 4.000 winkeldiefstallen gepleegd. Een overval heeft enorme impact op de medewerkers maar ook financieel voor de winkel. Winkeldiefstal kost jaarlijks ongeveer 1,5 miljard.

Volgens Detailhandel Nederland loopt het aantal winkelovervallen terug. In 2009 vond er gemiddeld drie keer per dag een overval plaats in een winkel, nu is dat er één. Dit komt voornamelijk door de opkomst van het pinnen en het contactloos betalen.

Maar zolang er nog iets te halen valt voor de dieven, blijft het risico op een winkeldiefstal bestaan. Hoe voorkom je dat dieven jouw winkel overvallen?

Voorkomen

Soms is een winkeloverval eenvoudig te voorkomen. De belangrijkste preventieve maatregelen hebben te maken met: winkelinrichting, kassabeheer, personeel, geldtransport en openen & sluiten van een winkel.

  • Maak je winkel zo overzichtelijk mogelijk en plaats geen schappen waar dieven zich achter kunnen verbergen.
  • Laat de dieven weten dat er in deze winkel niets te halen valt. Plak stickers met 'kluissleutels niet aanwezig' en 'camerabeveiliging'.
  • Zorg voor een zo klein mogelijke buit. Room de kassa verantwoord, veilig en regelmatig af.
  • Tel geld niet in de winkel maar altijd uit het zicht en op wisselende tijdstippen.
  • Plaats de kassa strategische zodat de winkelmedewerker tijdens het afrekenen goed zicht heeft op de ingang en de rest van de winkel.
  • Wees zichtbaar en spreek een verdachte klant meteen aan zodat hij weet dat hij gezien is.
  • Open en sluit de winkel altijd met twee personen.
  • Werk samen met andere winkeleigenaren en regel samen professioneel geldtransport zodat de kosten gedeeld kunnen worden. 

Geldverzekering

Je kan het dieven lastig maken maar een overval is helaas nooit helemaal te verhinderen. Een goede verzekering voor de materiële schade geeft een gerust gevoel. Zo kun je bij a.s.r. op jouw inventaris- en goederenverzekering een extra gelddekking afsluiten. Dan is het geld niet alleen in het bedrijf verzekerd, maar ook tijdens het vervoer naar huis of naar de bank.Wil je weten welke verzekering het beste bij jouw winkel past? Neem dan contact op met één van onze adviseurs.

Fleur Gorissen-de Paauw