Houd je ogen op de weg

25 januari 2019

De laatste jaren stijgt het aantal verkeersslachtoffers, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Onderzoek wijst uit dat bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder afgeleid is, vaak door het bedienen van een smartphone. Misschien is het handig om je extra bewust te zijn van de risico’s: als je 80 kilometer per uur rijdt, rijd je 22 meter per seconde. Bekijk je een berichtje en doe je dat ‘slechts’ 2 tot 4 seconden, kost je dat zo 50 tot 100 meter! Dat kan echt het verschil maken tussen leven of dood.

Eén op de acht automobilisten zegt wel eens achter het stuur te Whatsappen. Onder jongere bestuurders gaat het zelfs om een kwart die de smartphone gebruikt tijdens een autorit. Waarom dit geen goede ontwikkeling is, hoeven we niet uit te leggen. Je wil geen ongeluk krijgen, laat staan veroorzaken. Toch blijkt het heel lastig om die smartphone even aan de kant te leggen. We willen altijd en overal bereikbaar zijn. Is dit niet het geval? Dan worden we onrustig.

Hoe voorkom je nou dat je in het verkeer toch de neiging hebt om op je smartphone te kijken? Daar zijn natuurlijk verschillende trucjes voor:

  • Leg je telefoon achterin de auto. Dan kan je er simpelweg niet bij. Leg ‘m dan wel zo ver weg dat je ook niet geneigd bent om met één hand te gaan hengelen naar je telefoon – anders ontstaat er alsnog een gevaarlijke situatie.
  • Zet je telefoon op stil. Waar je telefoon ook ligt: zo ben je minder geneigd om toch afgeleid te raken door je smartphone.
  • Kan het echt niet wachten? Parkeer dan even ergens en maak veilig gebruik van je telefoon.

Verzekeren
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren