Welkom bij a.s.r.

Wij gebruiken technieken in de site die niet worden ondersteund door jouw browser. Wij ondersteunen wel alle laatste versies van Chrome, Safari, Firefox en Internet Explorer.

Home Blog Houd je ogen op de weg

Houd je ogen op de weg

De laatste jaren stijgt het aantal verkeersslachtoffers, zo blijkt uit cijfers van het CBS. Onderzoek wijst uit dat bijna een kwart van de auto-ongelukken wordt veroorzaakt doordat de bestuurder afgeleid is, vaak door het bedienen van een smartphone. Misschien is het handig om je extra bewust te zijn van de risico’s: als je 80 kilometer per uur rijdt, rijd je 22 meter per seconde. Bekijk je een berichtje en doe je dat ‘slechts’ 2 tot 4 seconden, kost je dat zo 50 tot 100 meter! Dat kan echt het verschil maken tussen leven of dood.

Eén op de acht automobilisten zegt wel eens achter het stuur te Whatsappen. Onder jongere bestuurders gaat het zelfs om een kwart die de smartphone gebruikt tijdens een autorit. Waarom dit geen goede ontwikkeling is, hoeven we niet uit te leggen. Je wil geen ongeluk krijgen, laat staan veroorzaken. Toch blijkt het heel lastig om die smartphone even aan de kant te leggen. We willen altijd en overal bereikbaar zijn. Is dit niet het geval? Dan worden we onrustig.

Hoe voorkom je nou dat je in het verkeer toch de neiging hebt om op je smartphone te kijken? Daar zijn natuurlijk verschillende trucjes voor:

  • Installeer de Rij Veilig app van a.s.r. op je telefoon. Deze app blokkeert alle inkomende berichten en telefoontjes. Je kunt natuurlijk wel nog handsfree bellen, en je navigatie blijft het ook gewoon doen. Maar de functies die je kunnen afleiden worden wel geblokkeerd. Je kunt de app ook gebruiken op de fiets, door de slow modus te activeren. En ben je passagier? Dan schakel je de app eenvoudig uit. (De app is alleen beschikbaar voor Android-telefoons.)
  • Leg je telefoon achterin de auto. Dan kan je er simpelweg niet bij. Leg ‘m dan wel zo ver weg dat je ook niet geneigd bent om met één hand te gaan hengelen naar je telefoon – anders ontstaat er alsnog een gevaarlijke situatie.
  • Zet je telefoon op stil. Waar je telefoon ook ligt: zo ben je minder geneigd om toch afgeleid te raken door je smartphone.
  • Kan het echt niet wachten? Parkeer dan even ergens en maak veilig gebruik van je telefoon.

Download de Rij Veilig app gratis

Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over schadeverzekeringen