Buitenplaats De Hoorneboeg bestaat al sinds 1792. Het landgoed telt vijf gebouwen op ruim twaalf hectare grond ten zuiden van Hilversum, aan de Hoorneboegse heide. Een groep initiatiefnemers met een duurzame missie blies in januari 2018 De Hoorneboeg een nieuw leven in als “culturele buitenplaats en centrum voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling”. Van restaurant tot ciderij. Van denktank tot yogaretraite. Raymond Dommanschet is een van hen.
Raymond: “Ik ben een ondernemer met een lang gekoesterde wens om iets ‘terug te geven’ aan mens en maatschappij. Ik groeide op in de Haagse Schilderswijk, een lastige buurt toen al. Een goede uitslag op de Cito-toets gaf mij de kans om als eerste in ons gezin door te leren. Het werd bedrijfskunde, daarna ook nog psychologie – en op mijn tweeëntwintigste kon ik beginnen bij een bank. Vervolgens werkte ik twaalf en een half jaar als bankier. Daarna stapte ik in het vastgoed in Amsterdam. Met het doel om op een sociale manier woningen te (her-)ontwikkelen in Amsterdam.”
Raymond: “In 2016 kwam de zoektocht van verschillende mensen op De Hoorneboeg bij elkaar. Om de toekomst van deze buitenplaats zeker te stellen, was een plan ontwikkeld met ruimte voor initiatieven op het vlak van natuur, cultuur en spiritualiteit. Helemaal in lijn met de geschiedenis van deze plek. En zo kwamen wij hier een voor een aan: Arjen die een plek zocht voor zijn ambachtelijke ciderij. Monique in haar zoektocht naar een mooie yogalocatie in Nederland. Kevin en Meike met hun wens om hun ‘eet en kweekplek’ in een kas bij Utrecht te verwisselen voor een buitenplek. En een aantal anderen, waaronder ik, zoekende naar een locatie waar trainingen voor persoonlijke ontwikkeling zo goed mogelijk tot hun recht kunnen komen. We bleken veel gemeen te hebben met elkaar en besloten niet ieder afzonderlijk ons eigen bedrijf te beginnen, maar met elkaar samen te werken. Daar kwam de denktank voor maatschappelijke initiatieven bij, vanuit een gedeeld verlangen om de wereld een stukje mooier te maken. Nu zijn we één organisatie: het restaurant kookt voor de groepen die komen trainen, trainers denken met ons mee over de programmering en adviseren regelmatig binnen de denktank. Samen denken we na over een culturele programmering en volgende stappen en ideeën die blijven komen.”
Raymond: “Een plek voor persoonlijke en maatschappelijke ontwikkeling opzetten. Dat is onze missie. De Hoorneboeg is een magische plek waar mensen komen om zich te openen, en zich te verbinden met zichzelf, met elkaar en met de natuur. Dat kan door lezingen, workshops, trainingen, ciderproeverijen, yogaretraites, stiltedagen. En met muziek en theater. Of door zo nu en dan lekker buiten je handen uit de mouwen te steken. Om daarna weer terug in het gewone leven te gaan en daar de wereld ietsje mooier te maken. Het was nogal een project om aan te vangen – maar de innerlijke drive was enorm. We willen deze buitenplaats weer een plek voor verdieping en zingeving voor iedereen laten zijn. Met een goede balans tussen rust en levendigheid.”
Raymond: “Mijn persoonlijke motto’s zijn: de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. En: laat de wereld mooier na dan je hem hebt gekregen. Kort voor het overlijden van mijn moeder kwam ik in 1995 terecht op Phoenix, een instituut in Utrecht voor workshops over persoonlijke ontwikkeling. Ik volgde daar trainingen bij Piet Weisfelt, die me de verbanden liet zien tussen je eigen familiegeschiedenis, je ontwikkeling, je relatie en je opvoeding. Daar leerde ik mijn verleden verwerken, me bewust worden van mijn lot en mijn bestemming. Ik ben me bewust van mijn uitzonderlijke geluk, en besefte me meteen dat ik op mijn beurt andere mensen verder kon helpen zodra ik geld verdiende. Dat heb ik ook gedaan, vanaf het eerste jaar dat ik ging verdienen: door tijd en geld te doneren, bijvoorbeeld aan onderwijsprojecten in Afrika.
Het leidde tot het besef dat ik zelf iets moest starten; een centrum voor persoonlijke ontwikkeling, zingeving, op een mooie plek ergens in Nederland. De kracht van een ontmoetingsplek, zoals de gesubsidieerde buurthuizen uit mijn Haagse jeugd. Mensen inspireren door goede omgevingen te bieden voor ideeën en nieuwe inzichten.”
Raymond: “De bibliotheek, In de Luwte, is een trainingslocatie geworden voor particuliere workshops voor persoonlijke ontwikkeling. Denk aan emotioneel lichaamswerk en stiltedagen. De ruimtes in Aan de Hei en In de Luwte zijn in het weekend voor yogaretraites en filosofieklassen, en op weekdagen ook voor bedrijven en organisaties te huur die trainingen willen doen in team- of leiderschapsontwikkeling. De Tuinmanswoning en de moestuin zijn het domein geworden voor restaurant Bij de Tuinman waar groentes de hoofdrol spelen én de distilleerderij waar ciders worden gemaakt van fruit van hoogstamboomgaarden uit de regio. In de Villa vinden onder andere maatschappelijk relevante lezingen plaats. Vanaf dit jaar willen we op deze plek ook regelmatig muziek of theater programmeren. In 2020 bouwen we bovendien nog een atelier voor ambachtelijke workshops en natuurbeleving die ook meteen de thuisbasis wordt voor de vrijwilligers van het Goois Natuurreservaat. Zij nemen veel van het onderhoud op de buitenplaats voor hun rekening.
Uiteraard is de buitenplaats zo duurzaam mogelijk ontwikkeld. Een paar panden zijn monumentaal, die hebben we zo goed mogelijk geïsoleerd. Alles wat we verder konden verduurzamen, hebben we gedaan. Wij zijn erg van “Practice what you preach”: dus aardwarmte op het terrein, zonnepanelen voor de elektriciteit, tweedehands meubels en zoveel mogelijk gebruikte materialen. De Hoorneboeg is autoluw: met 70 parkeerplaatsen is er genoeg plek voor de gasten. Wij en de coaches stimuleren carpoolen en het gebruik van openbaar vervoer of de fiets om naar de buitenplaats te komen.”
Raymond: “Onze inzichten vormen zich naar wat we leren van deze buitenplaats en wat we leren van anderen. Zo deed de film Down to Earth van Rolf Winters me realiseren dat alles in de wereld verbonden is met elkaar, ook door generaties heen, en dat we alle wijsheid al in ons hebben om beter met de wereld om te gaan. Het boek De Verborgen Impact van Babette Porcelijn, gaf me praktische tips over hoe ik mijn footprint kon verkleinen. Daardoor ging ik zelf ook mijn huis verbouwen om van het gas af te gaan en koos ik voor isolatie, aardwarmte en zonnepanelen. Werd ik vegetariër, kocht ik minder spullen, ging ik minder vliegen en heb ik besloten om vanuit de Villa op De Hoorneboeg mooie duurzame initiatieven zoals Down to Earth te ondersteunen. Met het idee om andere mensen te inspireren dit ook te doen. Daarvoor is het nodig dat er meer leiderschapstrainingen gegeven gaan worden, trainingen die eindverantwoordelijken raken. Dan gaat het over zoiets als het nemen van échte verantwoordelijkheid voor verduurzaming van de hele productieketen door een producent. Dat inzicht bij bedrijven, die duurzame verandering, dat is onze wens. In het klein …”
Bij a.s.r. doen we er alles aan om een bijdrage te leveren aan thema’s die in de maatschappij leven. Want om een verschil te maken moeten we de handen uit de mouwen steken. En daarin staan we niet alleen. Om te laten zien dat er in Nederland al veel wordt gedaan geven we mooie initiatieven een podium en laten we zien wat je zelf kunt doen om duurzamer te leven. #ditisdetijdvandoen