Home Blogs van a.s.r. Je financiële toekomst: 3 do's en 3 don'ts

Je financiële toekomst: 3 do's en 3 don'ts

16 december 2020

Wat kun je als vrouw beter wél en beter níét doen voor een gezonde financiële toekomst? "Blijf vooral zelf nadenken en leg niet alle verantwoordelijkheid bij je partner", zegt Iris Brik, financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner. In dit blog geeft ze je 3 do's en 3 dont's mee.

Win het boek 'The Happy Financial'

& ontvang maandelijks
succesverhalen van anderen en financiële tips.

Schrijf je in!

Don't 1: Blind vertrouwen

Helaas vertrouwen veel vrouwen nog altijd blindelings op hun partner als het om de financiën gaat. Daarbij gaan ze ervan uit dat hun partner het eeuwige leven heeft. Bij overlijden van hun partner valt het inkomen weg en blijkt er geen of onvoldoende nabestaandenpensioen te zijn opgebouwd met als gevolg dat een eventuele koopwoning dan misschien moet worden verkocht.

Of ze blijven, nadat ze in het huwelijksbootje zijn gestapt, te veel op een roze wolk zitten en gaan ervan uit dat hun partner hen eeuwig trouw zal blijven. Bij scheiding komen ze er dan achter dat ze al die jaren alleen in het levensgeluk van hun partner of gezin hebben geïnvesteerd en staan ze zelf met lege handen.

Lees ook: Parttime werken: een sprookje met een ongelukkig einde?

Do 1: Regel je zaken als de relatie nog goed is

Zorg ervoor dat je gedurende je relatie bij blijft op de arbeidsmarkt. Bij een onverhoeds overlijden of een scheiding kun je gemakkelijker weer tot de arbeidsmarkt toetreden. En als je toch besluit minder te gaan werken of zelfs volledig stopt, maak dan in ieder geval duidelijke afspraken over inkomen en vermogen als een van jullie wegvalt of de relatie stopt. Vaak wil je er niet over beginnen, omdat het dan net lijkt alsof je op een bepaalde situatie aanstuurt. Realiseer je, dat erover beginnen als de relatie slecht is, zeker niet meer lukt.

Don't 2: De financiën volledig aan je partner overlaten 

Bij de scheiding komen vrouwen er dikwijls pas achter hoe hun partner gedurende de relatie de financiën heeft geregeld of gedaan. Dan zijn er ineens meer schulden of is al het spaargeld op de beurs verdampt. Tijdens de relatie blijken ze zich dan niet of onvoldoende in de financiën te hebben verdiept. Wegens desinteresse of ze hebben een partner die hen de financiën volledig uit handen neemt. Het gebeurt ook dat ze ergens een handtekening onder hebben gezet, juist omdat ze op dat punt blindelings op hun partner vertrouwden. 

Lees ook: Wat doet een echtscheiding met je financiën?

Meer verhalen & tips?

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief en win het boek ‘The Happy Financial’.

man vrouw lachen laptop koffie samen

Do 2: Zorg dat je weet wat er in het financiële huishouden omgaat  

Realiseer je dat als de bomen tot in de hemel groeien, de uitgaven ook ergens gefinancierd moeten worden. Vraag jezelf dus ook af waar het allemaal vandaan komt. Het is van belang dat je minstens een keer per jaar de financiën met je partner doorneemt en bespreekt. Stel vragen als iets niet duidelijk is, maar nog belangrijker: blijf doorvragen als je het nog steeds niet begrijpt en teken nooit om er maar van af te zijn. Onthoud daarbij: er zijn geen domme vragen, wel domme antwoorden. 

Don't 3: Als hij gelukkig is, ben ik dat ook

Bijzonder toch, dat vrouwen alles in het werk zetten om hun partner gelukkig te maken. Daarbij ontlenen ze hun eigen geluk aan het bestaansrecht van hun partner of gezin. De teleurstelling is des te groter als blijkt dat zij na de scheiding er voor moeten vechten iets te ontvangen van het financiële succes waar ze met zoveel energie en inspanningen zelf aan hebben bijgedragen.

Do 3: Realiseer je dat je eerst zelf gelukkig moet zijn

Voordat je een ander gelukkig kunt maken. Ik spreek veel vrouwen die er alles aan hebben gedaan om hun partner en kinderen gelukkig te maken. Niets is hen te veel en daarmee cijferen ze zichzelf weg in het gezin. Onder het motto van: “Als zij gelukkig zijn, ben ik het ook”. Draai het vanaf nu eens om: als ik gelukkig ben, dan komt dat mijn partner of gezin ook ten goede”. 

Er zijn veel dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden. Jezelf inlezen is een heel goed begin. Vervolgens kun je voor persoonlijk advies het beste naar een onafhankelijke adviseur. Want een adviseur die jou persoonlijk spreekt, die jou vragen stelt en ziet hoe jij reageert, kan goed inschatten waar jij behoefte aan hebt. Dan weet je zeker dat het advies ook echt bij jou past.

Dit blog is eerder gepubliceerd op 24 september 2018.

Iris Brik (gastauteur)
Iris Brik is financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner

Meer verhalen over Ik denk vooruit