Home Blogs van a.s.r. Je financiële toekomst: 3 do's en 3 don'ts

Je financiële toekomst: 3 do's en 3 don'ts

25 februari 2022

Wat kun je beter wél en beter níét doen voor een gezonde financiële toekomst? "Blijf vooral zelf nadenken en leg niet alle verantwoordelijkheid bij je partner", zegt Iris Brik, financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner. In dit blog geeft ze je 3 do's en 3 dont's mee.

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Don't 1: Teveel vertrouwen

Helaas vertrouwen veel vrouwen nog teveel op hun partner als het om de financiën gaat. Bij overlijden van hun partner valt het inkomen weg en blijkt er geen of onvoldoende nabestaandenpensioen te zijn opgebouwd. Dit heeft als gevolg dat een eventuele koopwoning dan misschien moet worden verkocht.

Of ze blijven, nadat ze getrouwd zijn, te veel op een roze wolk zitten en gaan ervan uit dat ze voor eeuwig samen blijven. Bij scheiding komen ze er dan achter dat ze te weinig aan zichzelf hebben gedacht waardoor ze met lege handen komen te staan.

Do 1: Regel je financiële zaken als de relatie nog goed is

Zorg ervoor dat je gedurende je relatie bij blijft op de arbeidsmarkt. Bij een onverhoeds overlijden of een scheiding kun je gemakkelijker weer tot de arbeidsmarkt toetreden. En als je toch besluit minder te gaan werken of zelfs volledig stopt, maak dan in ieder geval duidelijke afspraken over inkomen en vermogen als een van jullie wegvalt of de relatie stopt. Vaak wil je er niet over beginnen, omdat het dan net lijkt alsof je op een bepaalde situatie aanstuurt. Realiseer je, dat erover beginnen als de relatie slecht is, nog lastiger zal zijn. 

Lees ook: Parttime werken: een sprookje met een ongelukkig einde?

Don't 2: Je financiële toekomst volledig aan je partner overlaten

Bij de scheiding komen veel vrouwen erachter hoe hun partner gedurende de relatie de financiën heeft geregeld of gedaan. Dan zijn er ineens meer schulden of is al het spaargeld verdampt. Tijdens de relatie blijken ze zich dan niet of onvoldoende in de financiën te hebben verdiept. Het gebeurt ook dat ze ergens een handtekening onder hebben gezet, juist omdat ze op dat punt blindelings op hun partner vertrouwden.

Lees ook: Wat doet een echtscheiding met je financiën?

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek 'In 3 stappen naar vrijheid…' van Freek Verhaak.

Freek Verhaak met boek "In 3 stappen naar vrijheid" | Winactie Nieuwsbrief Ik Denk Vooruit
Do 2: Zorg dat je weet wat er in het financiële huishouden omgaat  

Realiseer je dat de uitgaven ook ergens gefinancierd moeten worden. Vraag jezelf dus ook af waar het allemaal vandaan komt. Het is van belang dat je minstens één keer per jaar de financiën en je financiële toekomst met je partner doorneemt en bespreekt. Stel vragen als iets niet duidelijk is, maar nog belangrijker: blijf doorvragen als je het nog steeds niet begrijpt en teken nooit om er maar van af te zijn. Onthoud daarbij: er zijn geen domme vragen.

Don't 3: Als hij gelukkig is, ben ik dat ook

Veel vrouwen doen er alles aan om hun partner gelukkig te maken. Daarbij ontlenen ze hun eigen geluk aan het bestaansrecht van hun partner of gezin. De teleurstelling is des te groter als blijkt dat zij na de scheiding er voor moeten vechten iets te ontvangen van het financiële succes waar ze zelf aan hebben bijgedragen.

Do 3: Realiseer je dat je eerst zelf gelukkig moet zijn

Voordat je een ander gelukkig kunt maken, moet je eerst zelf gelukkig zijn. Ik spreek veel vrouwen die er alles aan hebben gedaan om hun partner en kinderen gelukkig te maken. Niets is hen te veel en daarmee cijferen ze zichzelf weg in het gezin. Onder het motto van: “Als zij gelukkig zijn, ben ik het ook”. Draai het vanaf nu eens om: "Als ik gelukkig ben, dan komt dat mijn partner of gezin ook ten goede”.

Er zijn veel dingen die je kunt doen om financieel sterker te worden. Jezelf inlezen is een heel goed begin. Vervolgens kun je voor persoonlijk advies het beste naar een onafhankelijke adviseur. Want een adviseur die jou persoonlijk spreekt, die jou vragen stelt en ziet hoe jij reageert, kan goed inschatten waar jij behoefte aan hebt. Dan weet je zeker dat het advies ook echt bij jou past.

Dit blog is geschreven door een gastauteur. De meningen in dit blog zijn die van de gastauteur en zijn geen directe afspiegeling van de standpunten van a.s.r.

Dit blog is eerder gepubliceerd op 16 december 2020.

Iris Brik (gastauteur)
Iris Brik is financieel planner, echtscheidingsmediator en estate planner

Meer verhalen over Ik denk vooruit