Home Blogs van a.s.r. 'Met pensioen? Er is wat te kiezen!'

'Met pensioen? Er is wat te kiezen!'

24 juni 2022

Juanita werkt bij a.s.r. pensioenen. Alweer tien jaar terug vroeg iemand van HR of ze personeelsleden meer wilde vertellen over ‘met pensioen gaan’.  Dat vond ze zo leuk om te doen dat ze zich als vrijwilliger aanmeldde bij U Centraal. Daar geeft ze nu om de maand een workshop. Ze vertelt vol enthousiasme welke keuzes je met pensioen hebt.

Juanita, portret, pensioen, pensioenen, lach, vrouw

Welzijnsorganisatie U Centraal helpt Utrechters bij diverse hulpvragen. Bijvoorbeeld op het gebied van wonen, (mantel)zorg, geld, persoonlijke ontwikkeling en sociaal contact. U Centraal denkt in mogelijkheden en kijken samen naar wat iemand verder helpt.

Al 25 jaar ervaring met pensioen

“Vroeger werkte mensen 40 jaar bij hetzelfde bedrijf. Je bouwde er pensioen op. Daar dachten mensen helemaal niet over na. Als ze met pensioen gingen, zagen ze wel wat ze kregen. Die tijd is echt wel voorbij.” Juanita vertelt snel. Het is duidelijk dat dit onderwerp iets met haar doet. Niet zo raar, want ze werkt al 34 jaar in de pensioenwereld.

Met pensioen? Kies!

 ‘Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een premieregeling. Daarmee bouw je niet een vast pensioen op, maar je bouwt een pensioenkapitaal op. En als je met pensioen gaat, zet je dat kapitaal om in een maandelijks pensioen. En daarbij heb je meerdere keuzes. Dat weten veel mensen niet.”

Zoek het beste tarief

Juanita vertelt verder en wijst de keuzes op de vingers van haar hand aan. “Allereerst kan je natuurlijk verschillende pensioenpotjes samenvoegen. Je mag zelf kiezen waar je dat doet. Het is slim om te kijken welke verzekeraar het beste tarief heeft. Online zijn er allerlei websites waar je pensioen kunt vergelijken.’

Beleggen of toch liever garantie?

‘Daarnaast kan je kiezen of je wil beleggen of niet. Dat noemen ze een variabel pensioen. Variabel, omdat je door de beleggingen nooit precies weer hoeveel je krijgt. Als je zekerheid wil, kies je een vast pensioen. Het heeft allebei voor- en nadelen.’ Juanita lacht. Ze raakt de tel kwijt omdat ze niet weet of ze dit als 1 of 2 keuzes moet tellen. “Je kan ook ervoor kiezen om te starten met een hoger pensioen. Dat heet een hoog/laag pensioen. Dat is bijvoorbeeld handig voor mensen die de eerste jaren willen reizen en daarom wat meer te besteden willen hebben.”

Ook een workshop bijwonen? Kijk op U centraal

In de afgelopen periode werkte Juanita veel thuis. De voorlichting ging wel door maar via Teams. Ze geeft de workshops namens U Centraal. U Centraal geeft voorlichting aan mensen die in Utrecht wonen. Die kunnen zich gratis inschrijven. “Het was met Corona natuurlijk een lastige tijd. Omdat we nu alles online doen, kunnen mensen uit heel Nederland zich inschrijven voor een workshop. Ook als je niet in Utrecht woont. Dat vond ik echt een lichtpuntje.” Het typeert Juanita. Altijd op zoek naar de positieve kant van het nieuws.   

Meer weten? Of ook een workshop van Juanita bijwonen? Kijk dan op www.u-centraal.nl.

Pensioenen

Meer verhalen over Pensioen