Home Blogs van a.s.r. Ondernemer ga in gesprek met de arbeidsdeskundige

Ondernemer: ga in gesprek met de arbeidsdeskundige

19 april 2021

Je eigen boontjes doppen is fantastisch en soms een tikkie zwaar. Geeft niet, alleen moet je weten dat ondernemers hierdoor vaker te maken krijgen met (mentale) klachten die kunnen leiden tot uitval. Het goede nieuws? Samen met een arbeidsdeskundige kun je als ondernemer in een vroeg stadium signalen herkennen. Daardoor kun je uiteindelijk op tijd aan de bel trekken en dus uitval voorkomen.

De risico’s van uitvallen

Als zelfstandige is het ontzettend belangrijk om je bewust te zijn van de risico’s van mentale (en fysieke) arbeidsongeschiktheid. Een ongelukje zit in een klein hoekje, maar ook bijvoorbeeld structureel te veel hooi op je vork nemen kun je voorkomen. Want plots uitvallen betekent geen inkomen. En dat is een risico dat je niet wilt lopen. Daarom is het belangrijk om bewust bezig te zijn met je gezondheid.  

Herken te veel stress op tijd!

Als ondernemer is het natuurlijk niet vreemd dat je af en toe wat meer uur werkt dan normaal. Sterker nog, je hebt waarschijnlijk je ziel en zaligheid in het bedrijf gestopt waardoor je het misschien niet als werk ziet. Maar dat kan op lange termijn een valkuil zijn. Er zijn verschillende signalen waaraan je kunt herkennen dat je teveel van je lichaam vraagt. Vaak uit zich dat op drie manieren: fysiek, psychisch en gedrag. Hieronder vind je een aantal kenmerken die erop kunnen duiden dat je even goed stil moet staan of alles nog wel in balans is. 

Fysiek:
  • Je bent moe, maar slaapt slecht.
  • Je hebt veel pijntjes en bent snel ziek.
  • Je eet weinig.
Psychisch:
  • Je hebt moeite om dingen te onthouden.
  • Je kan je moeilijk concentreren.
  • Je hebt een laag zelfbeeld.
Gedrag:
  • Je maakt meer fouten dan normaal.
  • Je bent snel geïrriteerd.
  • Je gaat sociale contacten uit de weg.
Onze arbeidsdeskundigen staan voor je klaar 

a.s.r. heeft een team van arbeidsdeskundigen dat voor je klaar staat. Zij kunnen natuurlijk niet alle uitval voorkomen, maar stel dat je als ondernemer even door de bomen het bos niet meer ziet, dan is dat al het moment waarop je  samen in gesprek kunt gaan. In zo’n gesprek kunnen jullie  bespreken wat je nodig hebt om aan het werk te blijven, en kan de arbeidsdeskundige jou adviseren over wat je nog wel kunt doen, en wat je bijvoorbeeld beter even kunt delegeren.

Toch te ver? 

Onze arbeidsdeskundigen hebben een groot netwerk van professionals, bijvoorbeeld coaches, die ze kunnen inschakelen om jou te ondersteunen. Maar zij bieden ook hulp op maat aan jou als ondernemer, door gespecialiseerde hulpverleners in te zetten.. Misschien moet je werkplek aangepast worden of kan  een bedrijfscoach je helpen bij je hulpvraag. Wij hebben de kennis en de connecties om jou daarin te adviseren.


Meer verhalen over Ondernemen

Ondernemer ga in gesprek met de arbeidsdeskundige