Peuken in de plastic soep

13 september 2018

Wist je dat zwerfafval in oceanen vooral uit plastic bestaat en dat een groot deel van deze ‘plastic soep’ sigarettenpeuken bevat? Plastic zit in de filters van sigaretten. Via de straat, de grachten en de rivieren zijn de oceanen de voornaamste plek waar deze sigarettenpeuken terecht komen voor ze oplossen.

Meest gevonden afval

De milieuorganisatie The Ocean Conservancy vond meer dan 60 miljoen sigarettenpeuken in zwerfvuil dat de afgelopen 32 jaar van stranden van over de hele wereld werd verwijderd. Dat is gelijk aan een derde van al het verzamelde vuil, en daarmee is de berg peuken groter dan het aantal plastic tasjes, flessendopjes en flesjes bij elkaar. Ook bij grote schoonmaakacties op de Noord- en Zuid-Hollandse stranden bleek de peuk het meest gevonden afval.

Peuken in zee

Als peuken niet worden opgeruimd, komen ze in zee terecht en voor de peuk is afgebroken zijn we meer dan 10 jaar verder. In zee valt de peuk uiteen in microplastics die door dieren gemakkelijk doorgeslikt kunnen worden. Naast de plastic deeltjes zijn er chemische stoffen uit peuken in 60% van de zeevogels en 100% van de zeeschildpadden aangetroffen. Onderzoekers stellen dat er naast een gezondheidswaarschuwing ook een milieuwaarschuwing op sigarettenpakjes zou moeten komen te staan.

World Cleanup Day
a.s.r. gaat peuken rapen tijdens de World Cleanup Day. Waarom? a.s.r. investeert sowieso al niet in de tabaksindustrie omdat het slecht is voor de gezondheid. Maar daarnaast zijn opgerookte sigaretten ook slecht voor het milieu omdat er plastic en chemische stoffen in zitten. Veel peuken worden op straat gegooid en belanden zo in het (oppervlakte)water. Er zijn al veel initiatieven om zwerfafval op te ruimen. Vaak gaat het dan (logisch) om grotere stukken afval zoals plastic verpakkingen en blikjes. Omdat er op diverse stranden al schoonmaakacties gehouden worden, gaan wij op 15 september peuken rapen langs de Utrechtse grachten. Peuken zijn moeilijk op te ruimen tussen al die keien van de binnenstad. We kiezen voor Utrecht omdat ons hoofdkantoor daar staat. De World Cleanup Day wordt in Nederland gecoördineerd door Nudge en de Plastic Soup Foundation.

Duurzaamheid
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid