Home Blogs van a.s.r. Hét perfecte valentijnscadeau? Gebruik de liefdestaal van je geliefde!

Hét perfecte valentijnscadeau? Gebruik de liefdestaal van je geliefde!

04 februari 2022

Valentijnsdag komt eraan! Dé dag om je geliefde extra in het zonnetje te zetten. Heb je nog geen idee hoe je dit wil doen? Geen paniek! In dit blog vertellen we je hoe je door middel van de liefdestaal van jouw geliefde een passend én budgetproof valentijnscadeau kan geven. Zo sla je de plank zeker niet mis!   

Ontdek wat kan, krijg een plan

Wil je weten hoeveel je nodig hebt voor jouw financiële doel? Krijg in 10 minuten inzicht in jouw situatie en ontdek wat kan.

Doe de check
Valentijnsdag: onzin of toch wel leuk? 

Maar liefst 67% van Nederland vindt Valentijnsdag commerciële onzin. Toch is 33% van Nederland trouw aan deze traditie. Ze hebben er zelfs een gemiddeld bedrag van ongeveer € 55 voor over. Heb je geen geliefde, maar vind je Valentijnsdag wel een leuke feestdag? Je kunt natuurlijk ook andere mensen waar je om geeft, zoals vrienden of familie, extra aandacht geven.

Budget valentijnsdag

Is die € 55 wel nodig voor een leuk valentijnscadeau? Niet per se. Wij weten een leuke manier om iemand te verrassen zonder dat het je veel geld kost. Namelijk op basis van de vijf liefdestalen: manieren waarop je liefde geeft en ontvangt. Relatietherapeut Gary Chapman heeft er ook een boek over geschreven. Als je de liefdestaal van de ander weet, kun je een valentijnscadeau geven dat goed bij hem of haar past.

Als de liefdestaal van je partner bijvoorbeeld ‘woorden van bevestiging’ is, is het het niet waard om een ‘duur’ valentijnscadeau te geven. Hij of zij zal mooie woorden meer waarderen. Dit kan je een hoop geld besparen!

Hieronder geven we je aan de hand van de vijf liefdestalen tips voor het perfecte valentijnscadeau.

1. Liefde uiten in woorden van bevestiging

Wanneer ‘woorden van bevestiging’ je liefdestaal is, voel je dat iemand van je houdt als dit wordt uitgedrukt in woorden. Dit kan bijvoorbeeld zijn in de vorm van complimenten. Als dit de liefdestaal van de ander is, kun je dus het beste je woorden als valentijnscadeau geven.

Videoboodschap

Het kan een leuk idee zijn deze mooie woorden vast te leggen op camera.  Misschien op de plek waar jullie elkaar voor het eerst hebben ontmoet? Deze videoboodschap kan de ander bewaren en terugkijken wanneer hij of zij wil. Zeg je het liever niet hardop? Dan is het misschien leuk om een liefdesbrief te schrijven die je achteraf kan geven.

2.  Liefde uiten in lichamelijke aanraking

Vindt je partner het heel fijn als je zijn of haar hand vasthoudt? Dan kan het goed zijn dat je partner’s liefdestaal ‘lichamelijke aanraking’ is. Geef op Valentijnsdag dan extra aandacht aan de aanraking. Om te besparen op een valentijnscadeau, kun je bijvoorbeeld een massage cadeau geven. Dat is een stuk goedkoper dan een dagje naar een wellnessresort.

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Ontvang maandelijks financiële tips en verhalen over hoe andere mensen toewerken naar hun doelen. Je maakt dan meteen kans op het boek “Waarom vrouwen minder verdienen: en wat we eraan kunnen doen” van Sophie van Gool.

Auteur Sophie van Gool van het boek 'Vrouwen hebben meer kans'| Ik denk vooruit | Financieel inzicht | a.s.r.
3. Liefde uiten in cadeaus

Voelt de ander zich geliefd wanneer hij of zij cadeaus krijgt? Dan zouden de kosten hoog kunnen oplopen. Gelukkig kan het ook op een andere manier: DIY’en. Oftewel: zelf iets maken. Maak bijvoorbeeld een leuk fotoboek met alle foto’s van jullie twee of een handgeschreven mok.

Vaak gaat het om het idee dat achter het cadeau zit: dat je aan hem of haar denkt. Als je zelf een valentijnscadeautje in elkaar knutselt, geeft dat extra waarde. Je hebt er tijd en moeite ingestoken en dat is al een cadeau op zich. Of ga opzoek naar goede deals! Vaak zijn er aanbiedingen rond Valentijnsdag voor een weekendje weg of een leuk diner.   

Maak het bespreekbaar

Het kan zijn dat je het (even) niet breed hebt. Misschien kun je je geld beter gebruiken voor iets anders dan een valentijnscadeau. Hier kun je vast over praten met je partner. Wie weet zit hij of zij met hetzelfde probleem. Je kunt dan afspraken maken over het budget voor het valentijnscadeau of gewoon iets anders leuks te verzinnen. Zo voorkom je ook teleurstellingen.

4. Liefde uiten in samen zijn

Als ‘samen zijn’ de liefdestaal is, is er niets beters dan veel ‘quality time’ geven als valentijnscadeau. Zorg ervoor dat je op Valentijnsdag bij de ander bent om samen te zijn. Zet je telefoon op stil of leg hem weg om de volle aandacht voor de ander te hebben. Zo geef je jouw volledige aandacht. Het is ook een leuk idee om een nachtje weg te boeken (budgetproof!) om tijd met elkaar te besteden.

5. Liefde uiten in hulpvaardigheid

Dit is de liefdestaal voor mensen die geloven dat daden luider klinken dan woorden. Is dit de liefdestaal van de ander? Denk dan aan dingen die het leven van haar of hem makkelijker of fijner kunnen maken. Zo kun je bijvoorbeeld een ontbijtje op bed maken. Of wat dacht je van het huis opruimen? Of maak een ‘coupon boekje’ met coupons die ingeleverd kunnen worden. Denk aan een coupon voor boodschappen doen of de kinderen ophalen van school.

 

Kortom, ontdek de liefdestaal van je partner en wees creatief. Dit kan financieel voordelig zijn, terwijl je toch aandacht geeft aan je Valentijn. Veel succes!

Larissa Versluys en Annelies Heinen

Meer verhalen over Ik denk vooruit