Home Blogs van a.s.r. Veilig naar buiten bij brand

Veilig naar buiten bij brand

03 november 2017

Weet jij hoe je het snelst van je bank naar de koelkast en terug komt? Of kan je ’s nachts in het donker de weg van je bed naar het toilet vinden? In je eigen huis ken je vaak blindelings de weg. Dit verandert echter snel als er brand ontstaat. Door de zich snelverspreidende rook, raak je makkelijk de weg kwijt. Hierdoor wordt het moeilijker om veilig de weg naar buiten te vinden. Zorg daarom dat je weet wat de snelste weg naar buiten is.

Brandalarm

Als je slaapt zijn de meeste zintuigen uitgeschakeld. Je kan niet zien, maar ook niet ruiken. Wat wél werkt is je gehoor. Daarom is het van belang dat je een goed werkende rookmelder hebt. Zorg ervoor dat er rookmelders in je vluchtroute en slaapkamers hangen. Zo weet je zeker dat je ze hoort. Test ze ook regelmatig - liefst maandelijks. 

Afspraken

Ben je eenmaal wakker? Dan is het belangrijk te weten langs welke weg je veilig naar buiten kan komen. Bedenk en oefen van te voren de vluchtroute, om zo rustiger te blijven en paniek te voorkomen. Bedenk liefst ook een tweede vluchtroute, voor als de eerste geblokkeerd is. Een vaste plaats voor de huissleutels is erg handig, maar een slot dat van binnenuit te openen is, is sneller en veiliger. Houd de vluchtroute ook vrij van obstakels als fietsen en dozen. Oefen de route eens per jaar.
Zorg dat je van te voren weet wie verantwoordelijk is voor bepaalde zaken. Heb je kinderen of huisdieren? Spreek dan af wie de kinderen en wie de huisdieren mee naar buiten brengt en spreek een vaste verzamelplaats af. Bij voorkeur voor het huis aan de straat, waar hulpdiensten je makkelijk kunnen vinden. Door een vaste verzamelplaats af te spreken, weet je ook snel of er nog iemand binnen is.

Tips om veilig buiten te komen

  • Hang voldoende rookmelders op en test deze regelmatig.
  • Zorg voor blusmiddelen in de vluchtweg om voor een veilige vluchtroute te kunnen blijven zorgen.
  • Vooral voor studenten: houd de vluchtroute vrij van obstakels als fietsen, vuilniszakken of dozen. Oefen de vluchtroute eens per jaar, bijvoorbeeld rond Sinterklaas.
  • Weet altijd wat de snelste weg naar buiten is.
  • Blijft dicht bij de grond.
  • Sluit deuren achter je, zodat het vuur minder snel verspreidt.
  • Zorg dat belangrijke zaken (foto’s, etc) klaarstaan om mee te nemen.
  • Boven alles: veiligheid voorop! Materiële zaken zijn vervangbaar.
Ben je veilig buiten? Bel dan 1-1-2 en wacht op de hulpdiensten.

Wil je meer weten over brandveiligheid?  Bekijk ook de tips van de brandweer.
Wil je weten of je goed verzekerd bent in geval van brand? Neem dan contact op met je adviseur

Verzekeren
Tim Beugeling

Meer verhalen over Verzekeren