Vlam in de pan! Wat nu?

09 maart 2017

Door brand vallen er ieder jaar veel slachtoffers. De meeste branden ontstaan thuis. Door kortsluiting, door onoplettendheid bij het koken of door het gebruik van kaarsen. Weet jij hoe je een brand in huis kan voorkomen?

Tv op stand-by, oververhitte droger, vergeten strijkijzer of sigaretten in bed. In huis kan een brand gemakkelijk ontstaan. Meer dan de helft van de branden in huis wordt veroorzaakt door menselijk handelen. Een andere veelvoorkomende brandoorzaak is niet werkende apparatuur.

Wasdroger is brandgevoelig

De wasdroger, tv, wasmachine, koelkast en vriezer zijn de meest linke elektrische apparaten. De droger is het vaakst verantwoordelijk voor brand in huis. Dat komt onder andere door stof in combinatie met elektriciteit. Zet daarom de droger nooit aan als je van huis gaat en hou toezicht. Maak na elke droogbeurt het filter stofvrij en voorkom dat de uitgang voor warme lucht geblokkeerd raakt.

Klaar met tv kijken? Zet je tv dan uit en laat je tv niet op stand-by staan als je gaat slapen of de deur uit gaat. Dit geldt ook voor andere elektrische apparaten zoals computers, ovens, vaatwassers, koffiezetapparaten, waterkokers en fornuizen.

Blijf bij de pan

Ga tijdens het koken niet iets anders doen en blijf bij de pannen. Zo voorkom je dat het eten aanbrandt en de pan droog kookt. Slaat de vlam in de pan? Draai onmiddellijk het vuur uit en doe de deksel op de pan. Zet de afzuigkap niet aan en blus de pan ook niet met water. Zo voorkom je een steekvlam. Als je de afzuigkap aanzet komt het vuur in de afzuiging terecht en gaat het je hele huis door.

Denk aan je kleding als je kookt en vermijd wijde mouwen. Leg ook brandbare spullen zoals ovenwanten en vaatdoeken niet in de buurt van het fornuis.

Ga je binnenkort gourmetten of fonduen? Gebruik dan geen brandbare vloeistoffen zoals spiritus maar gebruik een brandbare gel. Zet het gourmetstel ook niet op een tafelkleed, kinderen en dieren kunnen hier aan gaan trekken.

Kinderen en brand

Zorg ervoor dat kinderen niet met vuur kunnen spelen en hou lucifers en aanstekers bij de kleintjes uit de buurt. Gebruik een kind veilige aansteker dat niet lijkt op speelgoed zoals de vorm van een dier. Verlaat ook nooit een kamer waar kaarsen branden en zorg ervoor dat kinderen niet in de buurt kunnen van de kaarsen. Steek ook nooit kaarsen aan vlakbij de gordijnen en plaats geen waxinelichtjes in de looproute. Laat kinderen niet te dicht bij het fornuis komen om te voorkomen dat ze hun handjes branden.

Verzekerd tegen brand

Schade aan je huis of spullen door brand wordt vergoed vanuit de woonhuisverzekering en inboedelverzekering. Moet je door de brand tijdelijk elders onderdak vinden? Ook tijdelijke opslag, vervangend onderdak en extra kosten voor levensonderhoud worden tot een bepaald maximum vergoed vanuit deze verzekeringen. Neem voor meer informatie contact op met je adviseur.

Verzekeren
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren