Home Blogs van a.s.r. Zitmaaierdieven staan op de loer!

Zitmaaierdieven staan op de loer!

10 maart 2017

Het voorjaar komt eraan en de zitmaaiers worden tevoorschijn gehaald. Ga jij binnenkort het gras maaien? Let goed op je zitmaaier! Vorig jaar was er een bende actief en zijn veel zitmaaiers gestolen uit schuren. Weet jij hoe je diefstal kan voorkomen en je zitmaaier kan verzekeren?

Zitmaaiers zijn aantrekkelijk om te stelen want ze zijn moeilijk terug te vinden vanwege het ontbreken van een kenteken of identificatienummer.

Dievenbende

De politie heeft het vermoeden dat de dieven overdag de omgeving verkennen en kijken waar mensen met gazonmaaiers actief zijn. Dieven nemen gelijk het terrein goed in zich op om de vluchtroute te bepalen en een inschatting te maken van hoe de gestolen gereedschappen het beste kunnen worden weggenomen. Zitmaaiers werden vorig jaar vooral ’s nachts gestolen. Vaak komen de dieven na een geruime tijd weer terug omdat ze weten dat de bewoners nieuwe gereedschappen en zitmaaier hebben aangeschaft.

Verzekeren

Met een zitmaaier zonder kenteken mag je niet op de openbare weg komen. Als je jouw gazon maait, bevind je je op privéterrein en hoeft de zitmaaier verder niet verzekerd te zijn volgens de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM). Het is wel verstandig om na te gaan of schade aan een ander op je eigen terrein met een zitmaaier onder je Aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) valt. Valt het niet onder je aansprakelijkheidsverzekering en wil je graag dat risico verzekeren? Informeer dan bij je adviseur naar de mogelijkheden. Mocht je zitmaaier een kenteken hebben en wil je met jouw zitmaaier de weg op om naar een andere tuin te rijden? Dan mag dat alleen als de bestuurder minimaal 16 jaar is. Een rijbewijs is niet verplicht, maar er moet wel een Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor motorrijtuigen (WA-verzekering) afgesloten zijn voor je zitmaaier. Informeer bij je adviseur om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Is je zitmaaier gestolen uit huis, berging of schuur? Dan valt dit onder de dekking van je inboedelverzekering. Het is een standaard dekking bij onze inboedelverzekering,  je hoeft dus niets door te geven aan ons en je zitmaaier is gewoon meeverzekerd. Voor diefstal geldt dat er braaksporen aan je woonhuis, berging of schuur moeten zijn. Diefstal terwijl de deur niet afgesloten was is niet verzekerd. Diefstal van je zitmaaier als deze in de tuin staat is ook niet verzekerd. Zorg er dus voor dat je hem na gebruik binnen zet en sluit de deur goed af.

Voorkomen

Laat duur tuingereedschap niet buiten staan. Sluit de zitmaaier goed af en haal de sleutel uit het contactslot. Maak de gazonmaaier desgewenst vast met een ketting. Zorg voor goede (hang)sloten op de deuren van tuinhuisjes en schuren. Zorg voor licht in de stalling.

Andere handige tips van de politie om diefstal van gazonmaaiers te voorkomen:

  • Maak foto's van de gazonmaaiers
  • Noteer frame- en/of registratienummers
  • Noteer opmerkelijke kenmerken van de gazonmaaier
  • Bekijk de mogelijkheden van een 'track & trace'-systeem

Verzekeren
Fleur Gorissen-de Paauw

Meer verhalen over Verzekeren