Home Blogs van a.s.r. Zo zorgen we ervoor dat de peuk in rook opgaat

Zo zorgen we ervoor dat de peuk in rook opgaat

24 september 2018

Op initiatief van Nudge en de Plastic Soup Foundation deed Nederland dit jaar voor het eerst mee aan World Cleanup Day. Duizenden vrijwilligers gingen de straat op en ruimden meer dan 35.000 stuks zwerfafval op. Met behulp van een app legden zij vast waar en welk afval zij tegenkwamen. Van al het gevonden zwerfafval is de sigarettenpeuk het meest gevonden item. Zo zorgen we ervoor dat de peuk volgend jaar uit de top 5 verdwijnt!

Vergeten afval

Als iemand een blikje of een chipszakje op straat gooit, willen we daar nog wel eens iets van zeggen. Maar een roker die achteloos zijn bijna opgerookte sigaret uittrapt, wordt daar zelden op aangesproken. Weinig mensen staan er bij stil dat in sigarettenpeuken plastic zit. Veel van de op straat en op het strand gegooide peuken komt uiteindelijk in zee terecht. Een groot deel van de ‘plastic soep’ in oceanen bestaat uit sigarettenpeuken.

Bewustzijn

Naast opruimen, is World Cleanup Day er ook om het bewustzijn rond afval te vergroten. Een van de vrijwilligers tijdens World Cleanup Day: “Kijk op straat maar eens een paar minuten naar de grond en let op sigarettenpeuken, dan zal het je ineens opvallen hoeveel peuken er liggen”. Het zou toch fijn zijn als we volgend jaar geen peuken meer hoeven op te ruimen.

Tips

Hoe kun je nou veilig je opgerookte sigaret opruimen? We vroegen een aantal rokers naar hun tips.

Rook je op straat?

• Druk de peuk uit op een afvalbak of rookpaal en gooi de peuk daarna veilig weg. Zie je nog geen afvalbak in de buurt? Tip het brandende puntje er af of trap je peuk uit op straat en neem de peuk mee naar de dichtstbijzijnde afvalbak.
• Stop een meeneem-asbakje mee in je tas en gebruik dat voor onderweg.

Rook je op het strand?

• Op de meeste stranden zijn rookpalen beschikbaar. Loop even naar zo’n rookpaal. Zo hebben andere mensen op het strand ook geen last van jouw rook.
• Geen rookpaal in de buurt? Gebruik dan een strandasbak en gooi het bakje daarna in een afvalbak.

Rook je op het werk?

• Sinds het rookverbod op het werk, is elke werkgever verplicht een rookruimte beschikbaar te stellen. Daar kun je roken en zal er ongetwijfeld een afvalbak zijn om je peuk weg te gooien. Is er een droppit, gooi je peuk daar dan in en niet er nét naast.

Rook je tijdens het uitgaan?

• Ook in de kroeg mag je niet meer roken. Veel rokers staan daarom tegenwoordig buiten. Gebruik de asbakken die de kroegbaas heeft neergezet of loop naar een rookpaal in de buurt. Misschien tref je deze interactieve rookpaal.
• Rook je onderweg van de ene naar de andere kroeg? Zie eerste tip 😉.

Stoppen met roken is natuurlijk nog effectiever. En naast goed voor het milieu, ook goed voor je gezondheid. Binnenkort start Stoptober, de hele maand oktober lang tips hoe te stoppen met roken.

a.s.r. en World Cleanup Day
a.s.r. investeert sowieso niet in de tabaksindustrie omdat het slecht is voor de gezondheid. Maar daarnaast zijn opgerookte sigaretten ook slecht voor het milieu, want er ziten plastic en chemische stoffen in. Veel peuken worden op straat gegooid en belanden zo in het (oppervlakte)water. Er zijn al veel initiatieven om zwerfafval op te ruimen. Vaak gaat het dan (logisch) om grotere stukken afval zoals plastic verpakkingen en blikjes. Omdat er op diverse stranden al schoonmaakacties gehouden worden, ging a.s.r. op 15 september peuken rapen langs de Utrechtse grachten. Peuken zijn moeilijk op te ruimen tussen de keien van de binnenstad. We kozen voor Utrecht omdat ons hoofdkantoor daar staat.

Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid