Home Blogs van a.s.r. Zweedse hardlooptrend 'plogging' voor een schonere wereld

Zweedse hardlooptrend 'plogging' voor een schonere wereld

23 juli 2018
Ga je dit jaar naar Zweden op vakantie dan zie je ze volop: hardlopers die even door de knieën gaan en afval oprapen. Zij doen aan ‘plogging’. Het is een samenvoeging van het zweedse woord ‘plocka’ wat oprapen betekent en het woord ‘jogging’. Deze Zweedse hardlooptrend is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu!

Lopend vuurtje

De Zweedse hardlooptrend gaat als een lopend vuurtje de wereld over. Wereldwijd rapen ploggers zwerfafval op en delen foto’s van hun volle vuilniszaken op social media. Zoek maar eens op hashtags #plogging en #plogga. Dat het oorspronkelijk uit Zweden komt, is niet zo vreemd. Het is algemeen bekend dat de Scandinavische landen vooruitlopen op de rest van de wereld als het gaat om milieubewust leven. In Zweden zag je het al in 2016, in de rest van de wereld is het iets van de laatste maanden.

Afval op stranden

Ook in Nederland wordt er al volop ‘geplogd’. In de zomer is het strand een prima plek voor deze workout, want na een zonnige dag liggen de stranden vol met afval. Veel strandgangers realiseren zich onvoldoende dat hun afval in zee terecht kan komen waar dieren en vogels er vervolgens in verstrikt raken of zelfs in stikken. Gemeenten en andere strandeigenaren hebben wel schoonmakers in dienst, maar zij kunnen niet alles opruimen. Ploggers komen dan goed van pas!

Bijhouden

Denk je dat plogging ook iets voor jou is? Neem dan bij je volgende hardlooprondje ook een vuilniszak mee en meld je aan voor een plogging run op Trashwalking. In de fitness-app Lifesum is plogging zelfs toegevoegd als workout en kun je zien hoeveel calorieën je ermee verbrandt. Wist je bijvoorbeeld dat je met een half uurtje 'ploggen' 288 calorieën verbrandt in plaats van de 235 met een normaal rondje hardlopen? Kun je de joggers niet bijhouden, maar wil je toch afval rapen? Dan kun je dat natuurlijk ook gewoon tijdens een strandwandeling doen. Happy plogging!
Duurzaamheid
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaamheid