Ga naar de hoofdinhoud
Home 5 x wat jij kunt doen om meer eerlijke kleding te kopen
Vrouwenhanden die door een kledingrek met tweedehandskleding gaan | Dit is de tijd van doen | a.s.r.

5 x wat jij kunt doen om meer eerlijke kleding te kopen

25 augustus 2020

Denk je dat de makers van jouw t-shirts en broeken rond kunnen komen van hun loon? Hoogstwaarschijnlijk kunnen ze dat niet. Aan al die ‘fast fashion’ hangt dus een extra prijskaartje, want de meeste arbeiders in de kledingindustrie ontvangen geen leefbaar loon. Belangrijk om ook voor je kleding te kiezen voor eerlijk en duurzaam. We geven je wat tips.

1. Kijk verder dan het prijskaartje

Koop nieuwe kleding niet alleen op basis van prijs en modetrend, maar kies ook bewust voor duurzaam. Want gelukkig zijn er steeds meer kledingmerken die zich inzetten voor goede arbeidsomstandigheden en het milieu. Dit noemen we 'fair fashion'. Enkele duurzame merken zijn Armedangels, Teym, Filippa K, Patagonia en Kings of Indigo. Op de site van Growthinkers vind je een uitgebreid overzicht.

Lees ook: Leefbaar loon in de kledingindustrie

2. Koop minder en draag het langer

De modetrends wisselen in rap tempo. Daardoor worden we steeds weer aangezet tot het kopen van nieuwe kleding. Maar hierdoor wordt een kledingstuk gemiddeld maar vier keer gedragen. Dat is zonde! Laat de ‘fast fashion’ eens een half jaartje links liggen en kies voor ‘slow fashion’. Doe met wat je in de kast hebt liggen en repareer wat stuk is. 

3. Koop tweedehands of ruil eens wat

Je kunt ook vintage of tweedehands kopen. Je favoriete spijkerbroek is misschien tot op de draad versleten, maar andere kleding kun je prima een tweede leven geven. Ruil het voor iets anders of breng het naar een kringloopwinkel. Hoe langer kleding wordt gedragen, hoe duurzamer het is!

4. Vraag je favoriete merken wat ze (al) doen

Check wat jouw lievelingsmerken doen om de arbeiders een leefbaar loon te geven. Als veel mensen in winkels vragen naar goede arbeidsomstandigheden en een goed bestaan voor de werknemers, zullen de merken aan deze vraag willen voldoen. Laat de vragenkaart van de Schone Kleren Campagne bij de kassa achter. Of kijk op Goede Waar hoe jouw kledingmerken het doen op het gebied van arbeidsrechten. 

5. Stap over naar een duurzame bank of verzekeraar

Waarschijnlijk frons je nu met je wenkbrauwen, maar zo gek is dit niet. Want veel van de duurzame financiële instellingen in Nederland nemen deel aan het Platform Living Wage Financials (PLWF) en zijn op die manier in gesprek met de grote kledingmerken over leefbaar loon. Met een leefbaar loon zijn arbeiders in staat zichzelf en hun gezin te onderhouden en zo een menswaardig bestaan op te bouwen. Daarnaast weet je zeker dat bij een duurzame bank of verzekeraar jouw premie- of spaargeld wordt belegd in dingen die goed zijn voor de planeet. Ook een fijn idee. 

Lees ook: Hoe duurzaam is jouw verzekering?

Kijk verder dan het prijskaartje
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven