Home Blogs van a.s.r. 8 feestelijke dilemma’s: wat eten we tijdens de feestdagen?

8 feestelijke dilemma’s: wat eten we tijdens de feestdagen?

10 december 2020
Nu Sinterklaas voorbij is, maakt heel Nederland zich klaar voor kerst en oud en nieuw. Daarbij staat vooral lekker eten centraal. Weet jij al wat je in huis haalt? En welke feestelijke opties gezonder zijn dan de ander? We zetten een aantal typische feestmaaltijden naast elkaar. Zo kies jij bewust, óók tijdens de feestdagen!
Feestdagen Dilemma's

1. Kerststol of croissantjes als ontbijt?
De dag begin je vaak met een lekker kerstontbijtje. Onder het motto ‘een goed begin is het halve werk’, voor welk kerstontbijt ga jij? 

Croissant

1 stuk (40 gram)

161 kcal

Stol met spijs

1 snee (55 gram)

155 kcal

 

2. Chocoladekransjes of bonbons bij de koffie?
En dan: iets lekkers bij de koffie. Tijdens de feestdagen ligt er zoveel smakelijks in de schappen van de supermarkten, daar ga je spontaan van watertanden. Wat haal jij voor bij de koffie?

Bonbons

1 stuk

77 kcal

Chocoladekransjes

1 stuk

66 kcal

 

3. Gourmetten of kaasfondue?
Elk jaar gourmetten we heel wat af met z’n allen. Wist je dat ruim een derde van alle Nederlanders tijdens kerst gourmet? Dat kan ook nog eens gezond zijn! Kies voor onbewerkte, magere vleessoorten, en voor vette of magere vis in plaats van gepaneerde. En sla lekker veel verse (wok)groente in, heerlijk om te snacken en om op je pannetje te leggen. 

Kies je dit jaar voor de kaasfondue? Ook dat kan je gezond(er) maken, met krieltjes, en groenten als champignons, cherrytomaatjes, broccoli en paprika. 

Gourmetten

1080 kcal

Kaasfondue

925 kcal

 

4. Garnalencocktail of carpaccio als voorgerecht?
Ben je een lekker meergangendiner aan het voorbereiden? De garnalencocktail is een echte klassieker onder de voorgerechten. En ook nog eens supergezond! Check dit recept van Het Voedingscentrum voor een snelle en gezonde versie. 

Een andere klassieker is natuurlijk de carpaccio met pijnboompitjes, parmezaanse kaas, rucola en truffelolie. Lastig om een keuze te maken? Nu niet meer! 

Klassieke carpaccio

210 kcal

Garnalencocktail

70 kcal

 

5. Kalkoen of rollade tijdens het kerstdiner?
En dan: het moment suprême! Wie snijdt dit jaar het stuk vlees aan? Het is altijd gezonder om te kiezen voor een onbewerkte, magere vleessoort. En naast vlees kan je natuurlijk voor heel veel lekkere verse groente zorgen. Een frisse salade én gegrilde groente uit de oven, het kan allebei! 

Kalkoen

1 stuk (100 gram)

141 kcal

Varkensrollade

1 stuk (100 gram)

128 kcal

Runderrollade

1 stuk (100 gram)

109 kcal

 

6. Aardappeltoefjes of aardappelgratin als bijgerecht?
Piepers, aardappelen.. met kerst houden we ervan om uit te pakken. Wat dacht je van mooie aardappeltoefjes? Of een speciale aardappelgratin? Bijzonder, en lekker! 

Aardappeltoefjes

1 opscheplepel (50 gram)

73 kcal

Aardappelgratin

1 opscheplepel (50 gram)

49 kcal

 

7. Wijn of champagne?
Bij lekker lang tafelen staan er ook vaak wat alcoholische versnaperingen op tafel. En al helemaal wanneer de klok op oudjaarsdag twaalf uur slaat. Plop! Geniet ervan, wel met mate natuurlijk. 😉

Rode wijn

1 wijnglas (100 ml)

82 kcal

Witte wijn

1 wijnglas (100 ml)

67 kcal

Champagne

1 champagneglas (85 ml)

57 kcal

 

8. Oliebol of appelbeignet?
Oliebollen en oud en nieuw zijn als hagelslag en boter, het hoort nou eenmaal bij elkaar! Maar wist je dat een appelbeignet net zo lekker is (of misschien nog wel lekkerder), en ook nog minder calorieën bevat? 

Oliebol

1 stuk (65 gram)

161 kcal

Appelbeignet

1 stuk (55 gram)

100 kcal

Hoeveel calorieën heb ik op een dag nodig?

Hoeveel kilocalorieën (kcal) je per dag nodig hebt, verschilt per persoon. Het algemene advies van Het Voedingscentrum is: 

  • 2.000 kcal voor vrouwen;
  • 2.500 kcal voor mannen.

Volgens Het Voedingscentrum blijf je - als je een gezond gewicht hebt - met bovenstaande richtlijnen aardig in balans. Dat houdt in dat je aankomt en niet afvalt. Mannen hebben in het algemeen wat meer energie nodig dan vrouwen, omdat mannen meer spiermassa hebben. Ook hebben mensen die veel bewegen vaak wat meer calorieën nodig. Met deze feitjes in je achterhoofd wordt het hopelijk iets makkelijker keuzes maken tijdens het kerstdiner!

Gezond de feestdagen door met a.s.r. Vitality

Kan jij wel wat extra motivatie gebruiken om gezond de feestdagen door te komen? Doe mee met het beweegprogramma van a.s.r. Vitality! Hoe dat werkt? Jij beweegt, wij belonen.

Goed om te weten: sluit nu een zorgverzekering af bij a.s.r. of Ditzo en krijg 4 maanden a.s.r. Vitality gratis! Dat is mooi meegenomen.

Door stappen te zetten, je hartslag te verhogen, fietsritten te maken of een sportles te volgen, verdien je Vitality Punten. Jouw verdiende punten kun je inwisselen voor wekelijkse, maandelijkse en jaarlijkse beloningen. Verdien bijvoorbeeld elke week spaartegoed voor cadeaukaarten van Bol.com of Zalando, krijg iedere maand cashback op een Apple Watch of Fitbit en scoor aan het einde van het jaar cashback op je aanvullende zorgverzekering bij a.s.r. of Ditzo. Ook kun je de punten inwisselen voor een donatie aan een goed doel!

Ook meedoen?

Vitality

Meer verhalen over a.s.r. Vitality