Home Blogs van a.s.r. Zo vier jij dit jaar een duurzame kerst

Zo vier jij dit jaar een duurzame kerst

30 november 2020

Kijk jij ook al zo uit naar de decembermaand? Lekker binnen zitten met de lampjes aan, heerlijk eten en elkaar cadeautjes geven. Veel van de dingen waar we rond de kerst zo van genieten zijn helaas niet echt duurzaam. Ga je dit jaar voor een kerstfeest dat beter is voor het milieu? Lees snel verder voor drie tips voor een duurzame kerst.

Tip 1: Koop een duurzame kerstboom

Samen de kerstboom optuigen, gezellig de lampjes aan en die heerlijke dennengeur in huis… Een echte kerstboom zorgt voor het echte kerstgevoel, maar deze is helaas niet zo duurzaam. Wist je dat veel mensen nog steeds een echte boom zonder kluit kopen? Zo’n boom moet verbrand worden wanneer de feestdagen voorbij zijn, wat voor veel CO₂-uitstoot zorgt. Niet zo goed voor het milieu dus! Gelukkig zijn er ook duurzame opties om toch van je kerstboom te genieten.

1. Koop een kerstboom met kluit

Deze tip kennen de meesten wel: koop een kerstboom met kluit! Als je de boom in december genoeg water geeft, kun je hem in januari met kluit en al in je tuin planten. Als het goed is kun je hem dan volgend jaar weer uitgraven en binnen zetten. Zet je kerstboom binnen niet te dicht bij de verwarming: hierdoor droogt hij sneller uit en gaat hij minder lang mee. 

2. Adopteer een kerstboom

Op adopteereenkerstboom.nl huur je een boom met kluit die in januari weer terug de grond in gaat. Extra leuk: elke boom heeft een uniek nummer, zodat je volgend jaar weer dezelfde boom kunt adopteren. Zo gaat je boom tot wel vijf jaar mee!

3. Koop een kunstkerstboom

Het kost veel energie om een kunstboom te produceren, maar hij gaat wel veel langer mee dan een echte boom. Als je een kunstboom ongeveer tien jaar gebruikt, dan is dit duurzamer dan een echte boom. Het is nog duurzamer om je kunstboom tweedehands te kopen. En is de geur van een echte kerstboom echt heel belangrijk voor je? Denk dan aan geurkaarsen, geurstokjes of een huisparfum… ;-)

Wil je meer tips voor de verduurzaming van je huis? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Tip 2: Versier je huis met duurzame kunstverlichting

Geen kerst zonder kerstverlichting! Ouderwetse kerstverlichting kost alleen veel energie. Dat kan zuiniger: met ledlampjes verbruik je acht keer (!) minder stroom dan met gloeilampjes. Dat is niet alleen duurzaam, maar ook beter voor je portemonnee. Vergeet verder niet om de verlichting uit te zetten als je ‘s avonds naar bed gaat en laat de lampjes uit als je niet thuis bent.

Tip 3: Zorg voor duurzame kerstcadeaus

Veel mensen geven met kerst cadeautjes aan familie en vrienden. Leuk, maar het is niet zo duurzaam om elk jaar nieuwe spullen te kopen die mensen misschien niet eens echt nodig hebben. Gelukkig zijn er verschillende opties om je geliefden te verrassen met een duurzaam cadeau of duurzaam kerstpakket:

  1.  Cadeautjes kunnen ook tweedehands zijn! Ga langs bij de kringloopwinkel of koop een uniek vintage kledingstuk. Of misschien kom je tijdens het opruimen van je huis wel iets heel moois tegen dat je zelf niet meer wilt hebben. Pak het mooi in en je hebt een duurzaam én goedkoop kerstcadeau.
  2. Denk goed na over wat de ontvanger nou écht leuk vindt. Zo voorkom je dat je cadeau niet gebruikt wordt of zelfs in de prullenbak belandt. En wat dacht je ervan om een keer geen spullen te geven?  Een ervaring als cadeau is een belevenis en origineel. Denk bijvoorbeeld aan een hotelovernachting, een dagje wellness of een diner. 
  3. Geef een cadeau waarmee je de ontvanger helpt om duurzamer te leven. Doe bijvoorbeeld een waterfles van Dopper cadeau, pak een herbruikbare koffiebeker in of geef een cadeaubon voor een duurzame kledingwinkel.

    Genoeg opties dus om de kerst dit jaar op een duurzamere manier door te brengen! Wil je meer tips over hoe je duurzamer kunt wonen? Kijk dan op ons platform Duurzaam Wonen.

Meer verhalen over Duurzaam wonen