Home Blogs van a.s.r. 7 tips om thuis iets goeds te doen voor de planeet

7 tips om thuis iets goeds te doen voor de planeet

20 april 2020

Op 22 april is het Earth Day, de Dag van de Aarde, een evenement dat in 2020 50 jaar bestaat. Door corona zijn er helaas geen evenementen om deze mijlpaal grootst te vieren. Maar terwijl je thuis zit, kun je nog steeds iets doen voor een betere planeet. We geven je 7 tips.

 1. Zaai voor de bijen
  Op 22 april is het ook Nationale Zaaidag. Ook al zitten we binnen, de natuur gaat gewoon door. Aandacht voor biodiversiteit en het helpen van de bijen en andere bestuivers is belangrijk. In het hele land kun je deze dagen zaad ophalen bij verschillende Voedselbanken voor Bijen, een initiatief van The Pollinators.
   
 2. Ruim zwerfvuil op 
  Samen met vrienden de grachten en de stranden opschonen kan nu niet, maar je kunt wel op je dagelijkse wandeling een vuilniszakje en prikstok meenemen en zwerfvuil in je eigen omgeving oprapen en recyclen. Hoe klein je bijdrage misschien ook is, alle kleine beetjes helpen! Laat je inspireren door de Zwerfinator
   
 3. Stap over naar een duurzame bank en verzekeraar
  Gelukkig denken steeds meer consumenten na over duurzaamheid, ook bij de keuze van hun bank en verzekeraar. Gebruik deze tijd eens om uit te zoeken welke bank en verzekeraar duurzaam zijn en het beste bij jou passen. Op de Eerlijke Geldwijzer vind je welke banken en verzekeraars al duurzaam investeren.
   
 4. Luister naar je groene hart
  Bewustwording is natuurlijk een belangrijk onderdeel van milieuvriendelijkheid. Als je niet weet wat er mogelijk is, weet je ook niet hoe je actie moet ondernemen. Combineer daarom eens het opruimen van je huis of het bakken van een heerlijke thuisblijfappeltaart met het luisteren naar podcasts over duurzaamheid. Een leuke serie is ‘Het Groene Hart van’, van de Growthinkers. En ben je meer geïnteresseerd in duurzame ondernemers luister dan naar de podcastserie van DuurzaamBedrijfsleven. Of Duurzaam BNR waarin Harm Edens spreekt met mensen over hun duurzame ideeën.

 5. Repareer en onderhoud je spullen
  Door apparaten goed te onderhouden en kapotte spullen te (laten) repareren zorg je voor minder afval en heb je ook nog eens langer plezier van je aankopen. En het is natuurlijk goed voor het milieu. Al zijn er ook apparaten die je beter wel kunt vervangen, omdat ze de laatste jaren veel energiezuiniger zijn geworden. Milieu Centraal heeft een handig overzicht.
   
 6. Kies voor groene stroom
  Met een overstap op groene stroom bespaar je tot wel 4 ton CO2. Dat is vergelijkbaar met 28 keer naar Parijs vliegen. Jouw overstap van grijze naar groene stroom levert dus een belangrijke bijdrage aan het tegengaan van klimaatverandering. De Consumentenbond helpt je een handje bij je keuze.

 7. Verduurzaam je huis
  Natuurlijk is het mooi als je overstapt op zonnepanelen of een warmtepomp, maar het kan ook minder ingrijpend. Begin bijvoorbeeld eens met een tochtstrip op de voordeur, een tochtborstel voor je brievenbus en je gordijnen achter de verwarming. Wil je het wel groter aanpakken dan kun je met de verduurzamingshypotheek extra budget aanvragen. 
Christel van Capelleveen

Meer verhalen over Duurzaam Leven